5 Mart 2009

Kararsız oylara yön vermemek adına!

http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/nezirbuyuk.jpg
Geçmişte anlatılan seçim atmosferini yaşayamazsak da seçim sürecinin en hararetli günlerini yaşadığımız bu günlerde bizlerden seçim değerlendirmesi yazılarını bekleyen siz değerli okurlarımızdan özür dileyerek başlamak istiyorum.

Bizim de gazetemizin sloganı olarak kullandığımız “Halkın gözü, kulağı, dili” olmak, biliyorsunuz biz gazeteciler için kullanılır.

Gazeteci dışarıda gördüğünü yazarak kamuoyunu haberdar eder. Yaptığı haberlerle de bazen denetçi olup halk adına denetleme yapar. Bazen güzel çalışmalardan dolayı kurum ve kişileri takdir eder, teşekkür yazısını yazar, bazen de gördüğü sorunları dile getirir ve çözüme yardımcı olur.

Gazeteci kimseye yaranmaz

Ancak her ne hikmetse gazeteci yaptığı haberlerle kimseye yaranamaz. Kimseye yaranmasına gerek de yoktur aslında. Gazeteciliğin zorluğu da işte burada kendini gösterir. Ki Türkiye gibi kutuplaşmanın had safhada olduğu bir ülkede ve özeleştiri kültürünün olmadığı ilimiz Mardin’de gazeteciliği yapmayı, varın da siz düşünün…

Oysa gazeteciler görev yaptıkları yerde ‘ayna’ görevi yapmaktadır. Asıl görevleri de budur. Özellikle ulusal düzeyin son dönemlerine baktığımızda, medya ile siyaset arasında bir gerginliğin olduğunu görüyoruz. Medyanın siyaset ve bazı rant çevreleri ile çavuş-ahbap ilişkilerine girmesi, gazetecilik mesleğine olan güveni azaltmış, halktan da uzaklaştırmıştır.

29 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerin yaklaşmasıyla ortalık iyice hareketlenmeye başladı. Kentte seçimlerin favorisi olarak DTP ve AK Parti gözükse de yaptıkları çalışmalarla DP, SP ve CHP biz de varız diyor. Seçim sürecindeki rekabet tabii ki yaşanacaktır ve bunlar da demokrasinin olmazsa olmazlarıdır.

Seçim sürecinde Mardin’de düzenlenen AK Parti mitingi ile eş başkanlarının da katıldığı DTP seçim bürosu açılışlarındaki konuşmalar, doğrusu beni sevindirdi. Komşu illerde yaşanan taşkınlık ve gerginlikten uzak geçen seçim çalışmalarında, her iki parti yönetici ve adaylarının sağduyusu için de ayrıca teşekkür ediyorum. DTP seçim bürosu açılışı öncesinde İl Başkanı Hilmi Öncü’nün bütün partilileri toplayarak onlara bazı uyarılarda bulunması, atacakları slogan ve söylemlerde aşırılıktan kaçınmaları konusundaki telkinlerinin yanında seçim otobüsünün geçtiği Yenişehir ve Mardin merkezinde Kürtçe’nin yanında Arapça ve Türkçe parçalar çalması, bu partinin de Mardin’e verdiği önemi gösteriyor.

Halkımız hızlı ve aktif bir medya ile tanıştı

Gazetemiz İletişim’in yanında internet sayfası üzerinden yayın yapan ve kimi zamanlarda tekil ziyaretçi sayısı bakımından on binleri bulan www.mardinlife.com sitesinin yaptığı haber, yorum ve yazılarla seçime kattığı heyecan hiç şüphesiz inkar edilemez. Mardin hızlı ve aktif bir şekilde çalışan medya ile tanıştı.

Tabi bu süreçte bütün partilere aynı mesafede bulunmamız okuyucu sayımızdaki artıştan da fark edileceği gibi herkesimden takdir topladı. Ulusal düzeyde halktan kopuk olan medya, belki de uzun yıllar sonra ilk defa Mardin’de halka yakınlaştı. Bu süreçte “çamur at izi kalsın” mantalitesi ile hareket edecek olanlar da olacak.

Bütün açık yürekliliğimle şunu söylemem gerekiyorsa; bizler kimsenin tekelinde veya emrinde değiliz. Hiç kimsenin yönlendirmesiyle de hareket etmeyiz. ‘Bertaraf’ olmamak adına tarafsız değiliz. Ancak kesinlikle objektif bakış açımızdan da hiçbir zaman ödün vermedik. Seçim sürecinde her partinin kendine göre yanlışı ve doğruları olacak. İl merkezinde yüzde 25’leri bulan kararsız oylara yön vermemek adına parti ve aday değerlendirmelerini yapmaktan uzak kaldık.

Son olarak şu uyarıda bulunmak istiyorum. Kendi başarısızlıklarını örtbas etme havliyle katıldıkları her platformda biz gazetecileri suçlayan bazı kesimlerin çok iyi bilmesi gereken bir şey var! Biz gazetecileri kendi başarısızlıklarına peşin bahane olarak göstermek, düşülen başarısızlık bataklığında çırpınmaya benzer…

Bırakın, basın özgür ve hür iradesiyle işini yapsın. Daha doğrusu, herkes kendi işine baksın…
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum