5 Mart 2009

Habur’u Açın Bölge’deki Kriz Bitsin

Kızıltepe ilçesinde bulunan Güneydoğu Galericiler Sitesi’nde bulunan esnaflar yaşanan ekonomik kriz nedeniyle zor günler yaşıyor.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifegaleri.jpg
Mardin’in Kızıltepe ilçesi’nde bulunan Güneydoğu Anadolu bölgesinin en büyük oto alım satım merkezinden dünyayı kasıp kavuran küresel mali krizin etkileri hat safhada hissediliyor. Nusaybin yolu üzerinde bulunan ve bünyesinde 80 oto galericiyi barındıran Güneydoğu Galericiler Sitesi’nde binlerce araç adeta çürümeye terkedilmiş.

Site’nin önde gelen tüccarlarından Kızıltepeli işadamı Tacettin Çalış, küresel krizden çok Habur Gümrük Kapısı’nın kapalı olmasının kendilerine çok daha fazla etkilediğini söyledi.

Bölgede özellikle 2005 yılından bu yana piyasanın tamamen öldüğünü geçen zaman zarfında bir çok tüccarın iflas edip, tefecilere ve bankalara karşı çok zor günler yaşadığını belirten işadamı Tacettin Çalış, “Bölge insanları olarak küresel krizden çok Habur’un kapalı olmasından etkilendik. 2005 yılı itibarıyla piyasamız tamamen bitti. Habur’un açık olması bölgedeki yaşam kalitesini de ticari hareketliliği de etkileyen yegâne unsurdur. Sitemiz bölgenin en büyük oto alım satım sitesidir. 80 esnafımızın işyeri otoparklarında onlarca araç çürümeye terkedilmiş durumda. Habur’a güvenerek 100 milyara araç alan vatandaş habur kapandığı için aracını satmak istiyor ama alan yok. Bu sitede satılmak üzere bırakılan binlerce araç çürümeye terk edildi. Piyasa fiyatının yarısından da ucuz olan araçların alıcısı yok. Araç sahipleri çaresizlik içinde vergi ve kredi ödemelerini borçlanarak veriyor. Bu işe bir dur demenin tek yolu var. Hükümetin Habur Sınır Kapısı’nı biran önce açmasıdır.” Şeklinde konuştu.

BÖLGE İNSANI BORÇLU KALMAZ

AK parti hükümetinin Türkiye’de önemli açılımlar, isabetli hizmetler yaptığına bu hizmetlere Güneydoğu insanının refah seviyesinin yükselmesinde direkt etkisi olan Habur Sınır Kapısı’nın işlev hale getirilerek devam ettirilmesi gerektiğini savunan İşadamı Tacettin Çalış, “iddia ediyorum; Habur sınır kapısı açılsın bölgede kriz namına hiçbir şey kalmaz. Bölgemiz küresel krizden değil, Habur’un kapalı olmasının krizini yaşıyor. Bölge insanı adına Sayın Başbakanımız Recep tayip Erdoğan’a sesleniyorum; sayın başbakanım her defasında dile getirdiğiniz bölgeler arası gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak istiyorsanız. Bölgemizde yaşayan 7’den 70’e herkesin yaşam kalitesinde etkisi olan habur sınır kapısı’nın işlev hale getirin. Kapı açıldığında göreceksiniz ki güneydoğu’da yaşayan herkesin yüzü çok daha fazla gülecek, vefakar olan bölge insanı size duyduğu sevgide de kesinlikle borçlu kalmayacaktır.” dedi.

“NUSAYBİN ORTADOĞU’NUN KAPISI OLSUN”

Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan yegâne kapısı olan Habur’un bu denli pasifize edilmiş olmasına bölge insanı olarak bir türlü anlam veremedikleri belirten İşadamı Tacettin Çalış, “Habur’da şuanda da nakliye sürüyor ama gidip gelen nakliyecilerimiz helalinden zarar etmektedir. Biz geçmişte olduğu gibi sektörün önünü açacak faal bir taşımacılığa izin verilmesini istiyoruz. Dış Ticaretten sorumlu devlet bakanımız Sayın Bakanımız Kürşat Tüzmen, konuyla ilgili önemli bir birikime sahip. Sektörün içinde bulunduğu darboğazı da çok iyi biliyor. Sektör esnafı olarak bizler üzüm yemek istiyoruz. Bizim önümüzü açsınlar Habur’un bu halde olması devlet politikası yada ülkeler arasındaki hukuktan kaynaklıysa saygı duyarız. Ancak bu konuda alternatifler üretilsin. Hemen yanı başımızda olan ve TOBB tarafından Nusaybin’de yapılan kapıyı Suriye’ye üzerinden Irak’ın Türkmen kenti olan Telafer’i güzergâh olarak belirleyelim ve geçişlerimizi buranın üzerinden yaparak bu kapıyı da Türkiye’nin Ortadoğu kapısı olarak belirleyelim. Bu da bizim için alternatiftir. Ancak Nusaybin yapılana kadar can havliyle çırpınan bölge insanın can damarı olan Habur’u geçişlere biran önce açalım.”diye konuştu.
Kadir Üründü
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum