17 Mart 2009

Kızıltepe'nin Faslı gelinleri

Kızıltepe'nin Gökçe köyünde, son iki yıldır köye gelen Faslı gelinlerin sayısı her geçen gün artıyor.
http://img.sabah.com.tr/im/2009/03/16/CA164430BB1058428A825A5Br.jpg
Kızıltepe ilçesinin Gökçe köyünde 10 Faslı gelin var. Arapça bilen köyün erkekleri onlarla internette tanışmış. Gelinlerin bazıları Fransızca ve İngilizce biliyor. Yoksul bir yeri tercih etmelerini tek sözcükle açıklıyorlar: Aşk..
Mardin Kızıltepe'nin Gökçe köyünde, son iki yıldır köye gelen Faslı gelinlerin sayısı her geçen gün artıyor. Köye internet kafenin gelmesiyle sanal âlemde yolculuğa çıkan köyün erkekleri, ana dilleri olan Arapçayı kullanarak Faslı genç kızlarla tanıştı. Kısa bir süre sonra da evlilikler başladı. Gelinlerin çoğu kuma... Dindar gelinler, kumalığı doğal sayıyor. Faslı gelinlerle tanışmak için Gökçe köyüne gittik ve onları Türkye'ye sürükleyen aşk öykülerini dinledik. İşte sayıları 10'a yaklaşan Faslı gelinlerden Aziza, Monia, Jamila ve Sabire'nin öyküleri ve köydeki yeni yaşamları...
http://img.sabah.com.tr/im/2009/03/16/8ABC14F3DF6FED40BD661CB0r.jpg
BİRBİRLERİNİ WEBCAM'DE BEĞENDİLER...
Nurettin Yıldırım (60), Saida (28) ile bir ay önce evlenmiş. İlk eşini 11 yıl önce kaybetmiş ve onun ölümünden sonra bir daha evlenmemiş. İkinci eşinin Fas'ta bir köyde yaşadığını, onunla buradaki Faslı gelinler aracılığıyla tanıştığını ve ilk kez birbirlerini web kamerasında gördüklerini ve beğendiklerini anlatıyor. Yaşlılık nedeniyle bir kadına ihtiyaç duyduğunu ve bu yaşta yalnız kalmamak, biraz da bakımını yaptırmak için evlenmeye karar verdiğini söylüyor. Eşini Arap olduğu için özellikle tercih ettiğini ve hemen resmi nikâh yaptığını söyleyen Yıldırım, önceki evliliğinden yedi çocuğunu olduğunu belirtiyor. "Buralarda kız mı yoktu Fas'tan aldınız," sorumuzu ise, "Kimse yaşlıya kız vermiyor, demek ki kısmetimiz böyleymiş" diye yanıtlıyor. "Seneye geldiğinizde en az 30 Faslı gelinle karşılaşırsınız" diyen Yıldırım, şu anda bile altı gelinin gelmeye hazırlandığını söylüyor. Saida ise evlilik hikâyesini "Kısmet" diye açıklıyor. Kocasını bir hafta boyunca kamerada gördüğünü ve beğendiğini anlatıyor. Fas'ta okula gitmediğini ve hiç çalışmadığını söyleyen Saida, Meknes kentinde yaşarken kendisini Kızıltepe'nin bir köyünde bulmasını ise kadının kaderinin kocasının yanında olmasıyla açıklıyor. "Evlenen bir kız için nerede yaşadığı önemsizdir" diyen Saida, ailesinin de isteğine karşı çıkmadığını vurguluyor. En büyük çocuğu 35 yaşında olan Nurettin Yıldırım'ı ise genç eşi Saida tamamlıyor: "Erkeğin yaşının büyük olması iyidir. Üzerime kuma getiremez."

KÖYÜN İLK FASLI GELİNİ MONİA...
Gökçe köyünün ilk Faslı gelini olan Monia ve eşi Halit Öncel, evliliklerini "Kısmet" diye açıklıyor. Halit Öncel (36), kendisine 11 çocuk veren ilk eşinin üzerine Faslı Monia ile evlenmiş. İnternette tanışmışlar ve Halit iki ay sonra evlenme teklif etmiş. Kendisiyle aynı yaştaki Monia'dan evli olduğunu saklamış ama ateş bacayı sardıktan sonra evli olduğunu itiraf etmiş. Monia'dan da Yunus Emre adlı bir oğlu olan Öncel, ilk eşini kâğıt üzerinde boşayarak resmi nikâh kıymış. Ancak her iki eşiyle de aynı evde yaşamayı sürdürüyor. Çiftin buluşmasına aracılık yapan internet sitesinin adı ise Türkçesi sevdiğim anlamına gelen www.habipti.com. Fas'ta liseyi bitiren ve daha sonra dört sene imam hatiplik eğitimi gören Monia Öncel, anadilinin yanı sıra Fransızca biliyor.

ÜNİVERSİTELİ VE İKİ DİL BİLİYOR...
Aziza Eroğlu Fas'ta üniversiteyi bitirmiş, Rabat'ta bir kreşte çocuklara Fransızca öğretmenliği yapan ve Arapçanın yanı sıra Fransızca ve İngilizce bilen genç kadın, şimdi bu yoksul köyün neredeyse en yoksul evine getiren ise kendi tabiriyle aşk. Bir buçuk yıl önce internette tanıştığı İskender Eroğlu'yla tanışması, kaderini tamamen değiştirmiş. İlk eşinden bir kız çocuğu olan İskender imam nikâhlı olduğu için Aziza'ya resmi nikâhı hemen yapıvermiş. Aziza'ya yoksulluğunu, işsizliğini ve evliliğini anlattığını, Aziza'nın "Bütün şartlarını kabul ediyorum" diyerek sevgisinin büyüklüğünü gösterdiğini söylüyor. Aziza ise Fas'taki rahat hayatını bırakıp buralara gelmesinin tek nedeni olarak aşkı işaret ediyor. Yedi aylık hamile Aziza'nın bir kız çocuğu olacak.

ÂŞIK OLDUM, KONUŞTUK, ANLAŞTIK...
Samir Bozdağ (23) eşi Jamila'yla yine internet aracılığıyla tanışmış. "Âşık oldum, konuştuk, anlaştık," diyor. Bozdağ, düğününü de Fas'ta yapmış. Genç damat, eşinin Fas'ta bir tekstil şirketinde şef olduğunu ve hem Fransızca hem de İspanyolcayı anadili gibi konuştuğunu dile getiriyor. Fas'ın güzel bir kasabasında yaşarken Mardin'in Kızıltepe ilçesinin bir köyüne gelen genç gelin Jamila ise şimdi iki aylık hamile... Jamila, eve girdiğimizde rahatsızlığı dolayı yatıyordu. Çift, Fas'ta Fas geleneklerine uygun düğün yapmış. Damat gelin, gelin damada aynı kasede süt içirmiş. Fas'ta genç yaşta evlenen ve kuma gelmeyen tek gelin olan Jamila'nın köye gelerek uyum sağladığını söyleyen eşi ise, "Aşk için her şeye değer" diye konuşuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum