29 Mart 2009

MEDRESESİ ÇÖPLÜKTEN KURTARILDI

http://www.habermardin.com/haber_uploads/1333_maxi.JPG
Mardin kalesi eteklerinde 1385 yılında Melik Necmettin İsa Bin Muzaffer Davut Bin El Melik Salih tarafından yapılan Zinciriye Medresesinin çevre düzenleme çalışmaları sürdürülüyor, Medresenin önünde ve yanlarında bulunan ve çöplüğe dönüşen alanlar temizlenerek duvarlarla korunacak.
Turizmci ve İşadamı Sabahattin Evrensel’in denetiminde sürdürülen çalışmalar, Medrese Mahalle sakinlerinin de takdirini topladı.

Medrese mahallesinde bulunan Zinciriye Medresesinin mahalle çöplüğüne dönüşen ön ve yan taraflarının temizlenmesi için hummalı bir çalışma başlatıldı. Sürdürülen çalışmalarla kısa sürede çöplük alanlar temizlendi. Medreseyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin medresenin arka tarafına çıkmalarına imkan sağlayan Mardin mimarisine uygun kesme taştan merdiven yapılacağı belirtildi. Turizmci ve İşadamı Sabahattin Evrensel, mesaisinin büyük bir bölümünü işçilerin başında geçirdiğini belirterek “Bu işi Valiliğin desteğiyle sürdürüyoruz, İşçilerle birlikte Medrese ve çevresini yapısına yakışır bir hale getirmeye çalışıyoruz. Mardinli olarak bunu zevk ve itina ile yapmaya ve medreseyi hak ettiği yere getirmeye gayret ediyoruz.” Dedi

VALİ DURUER “SOKAK ARALARINDA KİRLİLİK MARDİN’E YAKIŞMIYOR”

Mardin Valisi Hasan Duruer ise, tarihi mekânların korunmasına dönük çalışmaların yaygılaştırılacağını belirterek, az kaynakla çok iş yapmayı hedeflediklerini söyledi. Duruer “Zinciriye Medresesinin çevre düzenlemesinin yanı sıra etrafının ağaçlandırılmasını da yapacağız. Sokak aralarındaki kirlilik Mardin’e yakışmıyor. Turizmden beklentilerimiz büyüktür. Bu konuda vatandaşlarımıza da büyük görevler düşüyor. Mahalle ve sokak aralarının temiz tutulması ve çöplerin rasgele ortalığa atılmamasını istiyoruz. Tarihi yapıları korumamız ve gelecek nesillere taşımamızda hepimizin sorumluluğu vardır.” Şeklinde konuştu.

Medrese’nin Tarihi

1385 yılında Melik Necmeddin İsa Bin Muzaffer Davut Bin El Melik Salih tarafından yaptırılmıştır. Timur ve ordusuyla mücadele etmiş olan Melik İsa bir süre bu medresede hapsedilmiştir.

Medresenin girişindeki taş işlemeler dikkat çekicidir. İki avlulu ve iki katlı olup, avlunun dışında kalan mekânlarla iyice yayılmış, dilimli kubbeleriyle uzaktan dikkati çeker. Medresede Sultan İsa Türbesi ve birçok eski kitabeler mevcuttur. Medresenin yüksekte kurulmasının amacı, rasathane olarak kullanıldığındandır. Mihrapta kullanılan taşa, ışık vurunca taş renk cümbüşüne dönüşür. Bu yapı Müze olarak da kullanılmıştır.
www.habermardin.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum