29 Mart 2009

ÇİFTÇİLER TEFECİ KISKACINDA

http://www.habermardin.com/haber_uploads/1334_maxi.jpg
Mardin başta olmak üzere birçok ilçede ve tarımın yoğun olduğu bölgelerdeki çiftçiler, özellikle devam eden sulama projelerinin tamamlanmaması ve tarımdaki girdi fiyatlarının düşürülmesini bekliyor. Mardin Ziraat odası Başkanı Malik Özkan, Çiftçilerin Ziraat Bankasının çiftçilere kredi için çiftçilerden şehir merkezinde gayrimenkul teminat göstermesini yâda memur kefil istemesine anlam veremediklerini söyledi.

Mardin Merkeze bağlı Dibektaş köyünde oturan ve 3 bin dönümlük arazisi bulunan Mustafa Özkan ise, geçimlerini çiftçilik ile sağladıklarını, ancak hükümetin kendilerine verdiği destekleme primlerini zamanında alamadıkları için tefecilere mahkum kaldıklarını söyledi. Türkiye’de tarımın önemli merkezlerinden biri olan Mardin Bölgesi’ndeki çiftçilerin, Özkan, GAP’ sulama kanallarının bir an önce tamamlanması ve tarımdaki girdilerin düşürülmesi gerektiğini belirtti. .

’’PRİMLER ZAMANINDA ÖDENMELİ. ÇİFTÇİ TEFECİYE MAHKUM EDİLMEMELİ”

Merkeze bağlı Dibektaş’ı köyünde oturan Mustafa Özkan, Hükümetten akaryakıt, gübre ve ilaç girdisini düşürmesini beklediklerini kaydetti. çiftçiye verilen destekleme primlerinin zamanında ödenmesi gerektiğini belirten Özkan, Zamanında destekleme primi almayan çiftçinin tefecilere mahkum olduğunu belirterek ’’Hükümetimizden en büyük isteğimiz destekleme priminin zamanında ödenmesi. Girdi fiyatları çok pahalı. Buna çözüm bulunamıyorsa destekleme priminin artırılması

gerektiğini düşünüyoruz. Öncelikle GAP sulama kanallarının acilen Mardin ovasındaki toprakla buluşturulmalıdır’’ diye konuştu.

Hükümet tarafından verilen Destekleme Primlerinin zamanında ödenmemesinin çiftçiler zor durumda bıraktığını ifade eden Mustafa Özkan devletin çiftçiye verdiği destekleme priminin zamanında ödenmediği için, çiftçinin tefeciden yüksek faizli para aldığını, daha sonra verilen destekleme piriminin ancak tefecinin faizini karşıladığını söyledi. Özkan, Ziraat Bankası’nın da çiftçilerden yüzde 3 oranındaki kesintinin banka tarafından alınmamasını istedi. Özkan Gübre, Mazot ve ilaç desteklemesinin zamanında verilmemesi çiftçiyi zor durumda bıraktığını belirterek, “Ziraat Bankası ve Ticari Bankalardan kredi alamıyoruz. Ya memur kefil istiyor yada şehir merkezinde gayri menkul teminat istiyor. İsminden de anlaşılacağı gibi çiftçi şehir merkezinde gayri menkulü ne arar yada bu saatten sonra memur kefil nasıl bulacak.Çiftçi mecburi olarak zamanında alamadığı destekleme primi nedeniyle tefecinin eline düşüyor. Tefeci de yıllık yüzde 100 oranında faizle para veriyor. Aldığımız prim ancak tefecinin faizine yetiyor” dedi.

ÇİFTÇİLERE KREDİ SAĞLANMALIDIR. YOKSA TEFECİNİN KAPISINI ÇALMAYA DEVAM EDER
Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan, bölge çiftçisinin GAP suyunu kurtarıcı olarak beklediğini, su olmadan ürün çeşitliliğinin olamayacağını belirten Özkan, kuraklığın da tarım sigortası kapsamına alınmasını istediklerini ifade ederek, organik tarım konusunda destek beklentilerinin olduğunu söyledi. Çiftçilerin zamanında alamadıkları destekleme primleri nedeniyle tefecilerden para aldıklarının altını çizen Özkan, “ tüm bunlar yetmediği gibi Mardin’de Ziraat odasına bağlı 2 bin 700 çiftçiden dekar başına yüzde 3 oranında Ziraat Bankası destekleme primlerinden kesinti yapıyor. Mardin de 253 bin dekar arazi var bunlardan yüzde 3 oranında kesinti yapılıyor. Bunu hesaplamak bir çiftçi için çok zor hükümet bu konuda önlem almalıdır. Ziraat Bankasının kesintileri durdurulmalı ve çiftçilere kredi sağlanmalıdır, Yoksa Çiftçi tefecinin kapısını çalmaya devam edecektir. Ayrıca girdi fiyatları dünya piyasalarında Türkiye’nin rakibi durumundaki ülkelere göre çok yüksek” dedi.

Hab.Mehmet Çelik
www.habermardin.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum