22 Nisan 2009

BAKAN TÜZMEN’DEN SÜRPRİZ ÖNERİ

http://www.habermardin.com/haber_uploads/1438_maxi.jpg
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), 2009 yılının ilk Başkanlar Konseyi toplantısını Mardin`de Artuklu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi`nde düzenledi toplantıya katılan Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Mardin`in 2002 yılında 23 milyon dolar olan ihracatını 2008 yılında yüzde bin 16 artış göstererek 440 milyon dolara ulaştığını söyledi. Tüzmen, ""Mardin`in olağanüstü bir performansı var. Sadece Mardin gümrüklerinden yapılan artıştır. 20 kat artış olmuş. Çok ciddi bir artıştır.

Bakan Tüzmen “Tüm şehirlere örnek olmalıdır. Farklı din, dil, kültür bir arada yaşama becerisi gösterdiği ülkemizin en önemli örneklerinden birisi Mardin’dir. Japonya’nın son 3 ayda ihracatında yüzde 48 düşüş var. Çin`de yüzde 30 bizde son 3 ay yüzde 32 azalma var. Dünyada bu sıkıntılar varken. Bölgenin ihracat artışı var. En önemlilerinden birisi komşu ülkelere ihracat yapılmasıdır. Suriye ye yapılan ihracat yüzde 40, Irak`a yüzde 70 artış var. Son 3 ayında. Mısıra yüzde 140 artış var. Komşu ülkeler stratejisi doğru stratejidir. Toplam vergi gelirleri içerisinde bölgedeki sınır illerinin toplamı payı yüzde 2`dir hiçbir şey değildir. Doğu ve Güneydoğudaki sınır illerinden 20 yıl süresince buralardan vergi almayalım. Bu uygulanırsa kurumlar ve gelir vergisi almadığınız zaman hane halkının geliri artacak beraberinde esnafın geliri artar. Arkasından yatırımcı buraya gelir. AB`ye girene kadar bu yapılabilir. Bölgesel kalkınma denebilir. Biraz risklidir. Çalışmalar yapılıyor" dedi.

"SİYASİ OLARAK ÇİZİLEN SINIRLAR BİZİM AKRABALIK VE KARDEŞLİK İLİŞKİLERİMİZİ RAHATSIZ EDİYOR"

Bakan Tüzmen, son ırak gezisinde sınıra serbest bölge kurulmasını teklif ettiğini, serbest bölgenin bir benzerinin Amerika-Meksika sınırında bulunduğunu ifade ederek, "Kabul gördü. Şimdi onlarla Irak`ın en geniş kapsamlı anlaşmasını yaptık. Önümüzdeki ay sonuna doğru Basra, Bağdat ve Erbil`e gideceğiz. Bizim kardeşlerimizin arkadaşlarımızın yaşadıkları yerler. Bu elbise bize dar geliyor. Siyasi olarak çizilen sınırlar bizim akrabalık ve kardeşlik ilişkilerimizi çok rahatsız ediyor. Bizim komşu ülkelere gittiğimizde dil sorunumuz yok. Komşu ülkelere yapılan ihracat 2002 yılında 9 milyar dolardan 57 milyar dolara ulaştı. Toplam ihracatımızın yüzde 40`ını komşu ülkelere yapılan ihracat oluşturuyor.Nusaybin sınır kapısının için mayın temizleme çalışmaları biraz gecikmeli başladı. Buraya güzel bir gümrük kapısı oluşturup. Bize bir iki kapı yetmeyecek. Zengin bir Irak, Surye Türkiye`nin zenginliği zengin Türkiye bu ülkelerin zenginliğidir. Irak`a İhracat 60 milyar dolardan 5 milyar dolara yükseldi. Bölgedeki işadamlarının büyük katkılarıyla Irak krizde ilaç haline geldi. 2008 yılında dokuzuncu en büyük pazarımız Irak. Bu yıl ilk 3 ayında ikinci en büyük ihracat pazarımız. Kriz nedeniyle ikinciliğe yükseldi. 2008`in Kasım ayında krizin ülkemizi etkileyeceğini söylemiştim. Ortalama İhracatımızın yüzde 17, ithalatının yüzde 25 düşeceğini söylemiştim. 132 milyar dolar ihracat yapamayacağımızı söylemiştim. 333 milyar dolar dış ticaret rakamına ulaştık. Bu sene için bu rakam çıkmayacak. 2010 da çıkmayacak. 2011 de zorlanarak devam edecek. 2013`ün sonunda 200 milyar dolarlık ihracatımızı revize etmiş değilim. O hale duruyor. 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefimizi revize etmiş değilim. Buna ulaşacağız. Bunu göreceksiniz. Çünkü dip noktasına geldikten sonra 2010 ikinci yarısından sonra göreceksiniz. 3 aylık siparişlerde ciddi düzelme var. Türkiye artık ciddi şekilde kendi ürettiği ürünleri dış pazarlara satabilecek şekile getiriyor. Kur bu şekilde kaldığımı zaman dışardan ara malı girişi de azalır. Tarihimizde ilk defa dış ihracat fazlası, cari işlemler fazlası veriyoruz. Bu beni mutlu etmiyor. Çünkü daralan bir ekonomide bu şekilde cari fazla veriyorsunuz. Çünkü istihdamdan kaybediyorsun" diye konuştu.

Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Türk lirasının değerli veya değersiz olması tartışmasını bir kenara bırakılması gerektiğini ifade ederek, "Önemli olan kur değeridir. Yabancı parayla karşılaştırıldığı zaman yabancı paraların değer artış ve değer azalışı oranına göre dış ticaret politikası aracı olarak kullanılabilirsiniz. Bakın bugün ithalat neden azalıyor. Çünkü ithalat artık pahalı hale geldi. Avro ve doların değeri yükseldiği zaman ithalat pahalı hale gelince üretici mecburen içerideki ara malından almak zorunda kalıyor. Dışarıdan gelen iplik yerine şimdi kendi ipliğimizi kullanıyoruz. Ben dolaştım gördüm. Rekabetçiliği koruyabilmek için istihdam sağalabilmek için bu şekilde bir takım düzenlemeye ihtiyaç var. İlk defa ihracatta artış ithalatta azalış görüyorsunuz. İhracatın düşüş hızıyla karşılaştırdığım zaman ithalat iki misli daha hızlı düşüyor. Otomotivde düzenleme yapıldı. Tekrar rakamlar yükseldi. Bu tür düzenlemeler yaparak bu dönemi geçmek gerek" dedi.

"BAŞBAKAN`DAN 22 TEMMUZ GECESİ GİBİ BİR AÇIKLAMA BEKLİYORUZ"

TÜRKONFED Başkanı Celal Beysel de, Türkiye`nin önemli bir değişim sürecine girdiğini ifade ederek, "Yaşanan tatsız ve hepimizi kararsız eden olaylara bakıp ümitsizliğe kapılmayalım. Tarihimizde demokrasimiz belki de ilk kez bu denli zorlu bir imtihandan geçiyor. Tüm gelişmiş demokrasiler, benzer ihtimamlardan geçmiştir. Başaranların rotalarını çağdaşlaşma istikametinde değiştirebilenlerin demokrasiyi sarsılmaz bir şekilde içselleştirdiklerini unutmayalım. Nedir yapmamız gereken değişim. Bu değişim öncelikle AB uyum çerçevesinde gerçekleştirmeye başladığımız sosyal, hukuki ve ekonomik reformlara sahip çıkmak. gerçek hayatta uygulayabilmek, bu reformları son noktasına kadar ilerletmek geliştirmektir. Ana sayamızı demokrasi açısından gelişmiş ülkelerin anayasası seviyesine getirmektir. Bizde seçimler, ekonomiyi ve sosyal hayatı sıkıntıya sokan, kavga ortamları şeklinde tezahür ediyor. Halkımızın siyasi partilere güvenini sarsan ağız dalaşlarına, malesef bu seçimde de şahit olduk. Gönlümüz Başbakan`ın 22 Temmuz seçimlerinden sonra yaptığı birleştirici konuşmayı tekrarlamasını bekledi. Ama bu beklentimiz henüz gerçekleşmedi" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum