Türkiye’de yaşayan mütefekkir-entelektüellerden olan şair-yazar Hilmi Yavuz ile ilgili olarak düzenlenen üçüncü sempozyum Mardin’de düzenlendi.
Türkiye’de yaşayan mütefekkir-entelektüellerden olan şair-yazar Hilmi Yavuz ile ilgili olarak düzenlenen üçüncü sempozyum Mardin’de düzenlendi.
Mardin Artuklu ve Ardahan Üniversitelerinin işbirliğinde düzenlenen Hilmi Yavuz Akademik Sempozyumu Mardin Artuklu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde yüzün üzerinde akademisyen ve sevenlerinin katılımı ile başladı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Mardin Valisi Hasan Duruer, taşla inançla şekil aldığı, inançların adeta sırt sırta vererek yükseldiği kültürlere binlerce yıldır ev sahipliği yapan bu masal şehirde Hilmi Yavuz’u, sanatını ve düşüncesini ağırlamakla, derin ve sahici bir etkinliğe sahip olduklarının göstergesi olduğunu söyledi.
Hilmi Yavuz’un şiirlerinden okuduğu dizilerle örnekler veren Vali Duruer, sempozyum sayesinde 1001 gece masallarına eş bir buluşmasının eşiğinde olduklarını dikkat çekerek,”Mardin’in bu kez bir bilgeye ve bilgelik kervanına ev sahipliği yapıyor. “Bakmak uzaklara dokunmaktır” diyen Hilmi Yavuz’u bütün yönleriyle konuşurken, O’nun şiirde ve düşüncede inşa ettiği gelenek bilincine doğunun ve batının ortak ve vazgeçilmez değerlerini temellük etme cehdine zannederim daha uygun bir ortam bulmak zordur. Çünkü Mardin’de “kimseye kıyı yok bir içdenizdir” bir bakıma ve güvercinleri, gökyüzüne komşuluğu ile Mardin Hilmi Yavuz’un “gök, dediğin iki kuşun arasıdır” dizesinin karşılığıdır. İşe bu yüzden bu sempozyum sahip olduğu akademik çerçevenin de ötesinde Mardin’de düzenlenmesi anlamlı bir buluşmadır. Edebiyatımızın ve düşünce dünyamızın seçkin kalemi Hilmi Yavuz’un bu şehirde düzenlenen bir sempozyumda konuşulacak olması örnek bir buluşmayı beraberinde getiriyor.”dedi.
Konuşmasında katılımcılara Mardin hakkında da bilgi veren Vali Duruer sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Mardin kavimlerin, dinlerin, kültürlerin kesiştiği bir bölgede kurulan müstesna bir şehir olmanın yanında, bütün bu zenginliklerin harmanlayışla ortaya çıkan bir zihniyeti, duyarlılığı yaşama tarzını ve mekan anlayışını temsil etmektedir. Bu harman, nüfus yapısında, müziğinde ve yemeklerinde de görmek mümkündür. Mardin ortak bir mirastır ve Mardin’in taşıdığı bu anlamdan günümüzün pek çok meselesine dair çözüm yolları ve anlayışlar çıkarmak mümkündür. Mardin geçmişi tam anlamıyla, ayrıştırmadan, ötekileştirmeden, ayırt etmeden ve eşitliği bozmadan bugüne taşırken, yıldızlarını kaybeden insanlarımıza bir gelenek bilinci fısıldamaktadır.”
Sempozyumu düzenleyen Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Serdar Bedii Omay ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz rektör atamaları yapıldıktan sonra tanıştıkları ilk toplantıda ortak buluşma noktaları Hilmi Yavuz olması hasebi ile kendisi hakkında bir sempozyum düzenleme kararı aldıklarını ifade ettiler.
Sempozyumun ev sahipliğini yapan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Serdar Bedii Omay, kendi iç ve duygu alemini şekillendiren Hilmi Yavuz’la tanıştırdığı için eşi Asuman Omay’a teşekkür ederek başladığı konuşmasında üniversite olarak ilk sempozyumu Hilmi Yavuz üzerine yapmaları ile kendilerini şanslı hissettiğini söyledi.
Üniversitelerinin kuruluş ve yapılanma süreci içerisinde olmasına rağmen 'Hilmi Yavuz Akademik Sempozyumu' gibi etkinliklerle de sosyal bilimler üniversitesi olma yolunda hızla ilerlediğini hatırlatan Rektör Omay, yaşamının her aşamasında Hilmi Yavuz'un etkisinde kaldığını ifade etti.
Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Hilmi Yavuz'dan feyiz aldıklarını belirterek, Yavuz'un gelecek nesillere de çok anlamlı eserler bırakacağını dile getirdi. Prof. Dr. Korkmaz ise her romanın başkahramanı olduğu gibi kendi hayatında başkahramanın Hilmi Yavuz olduğunu işaret ettiği konuşmasında Hilmi Yavuz’un şair kimliği hakkında bilgiler verdi.
Dört ayrı oturumda yapılan sempozyumda ayrıca Hilmi Yavuz ile ilgili bir fotoğraf sergisi açılırken Yavuz oturum aralarında ise kitaplarını imzaladı.
Türkiye'nin değişik üniversitelerinden çok sayıda profesör, doçent ve öğretim görevlisinin katıldığı sempozyuma Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Tarım Bakanı Mehdi Eker, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Milletvekilleri Süleyman Çelebi, Mehmet Halit Demir, Gönül Bekin Şahkulubey ve Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu gönderdikleri telgraf ve mesajlarla iş yoğunluğu nedeniyle gelemeyeceklerini bildirerek temenni dileklerinde bulundu.
Sempozyum Bildirileri
Prof. Dr. Talat Sait Halman başkanlığında “Şair Kimliğiyle Hilmi Yavuz” konu başlıklı oturumda “Hurûfî Şiirler’de Hurûfîlik” Prof. Dr. Çetin Derdiyok, “Hilmi Yavuz’un Şiirlerindeki Telmihler Üzerine” Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan, “Hilmi Yavuz’un Şiirinde Geleneğin Yeniden Üretilmesi” Doç. Dr. Erdoğan Erbay “Nerval’den Hilmi Yavuz’a Kara Güneş İmgesi” Doç.Dr. Abdulhalim Aydın ve “Hilmi Yavuz’un İnançsız Şiirinde Sarı Renk ve Düşündürdükleri” konulu bildiriyi ise Doç.Dr. Muhittin Eliaçık sundu.
Prof. Dr. Kenan Gürsoy başkanlığında işlenen Felsefeci Kimliğiyle Hilmi Yavuz Konu Başlıklı Oturumda “Hilmi Yavuz’da Felsefe Ve Edebiyat Bağlamı” Doç. Dr. Vefa Taşdelen, “Hilmi Yavuzun Şiirlerinde Tasavvuf” Doç. Dr. Alaattin Karaca, “Felsefi Gelenek ve Felsefe Eğitimi: Hilmi Yavuz'un Düşüncelerinin Eleştirel Bir Değerlendirmesi” Yrd. Doç. Dr. Hilmi Demir, "Hilmi Yavuz dolayımında: Şiir/Felsefe Geleneğimiz Üzerine Bir Sorunlaştırma" Yrd. Doç. Dr. Ali Utku ve “Kayboluş Şiirleri’ne ‘Varlık’ Açısından Bir Yaklaşım Denemesi” bildirisi ile Aydın Afacan sundu.
Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar Başkanlığında yapılan “Entelektüel Kimliğiyle Hilmi Yavuz” konulu oturumda ise “Düşün ve Kültür İnsanı Hilmi Yavuz” Prof. Dr. Hayrettin Rayman, “Hilmi Yavuz’un Sahih Aydın Kimliği” Prof. Dr. Nurullah Çetin, “Locke’un Hoşgörü Kavramı Işığında Din Ve Rasyonalite Ayrımı” Doç. Dr. Kamuran Gödelek, “Hilmi Yavuz, Bilimsel Bilgi Ve Hakikatin İcadı” Yrd. Doç. Dr. Erdal Baykan ve “Hilmi Yavuz’un Aydınlanma Felsefesi Nedir?” bildirisini ise Doç. Dr. Nur Erkızan sundu.
Prof. Dr. Füsun Akatlı başkanlığında düzenlenen “Düz Yazılarıyla Hilmi Yavuz” oturumunda ise “Las Maninas, Foucault ve Hilmi Yavuz” Prof.Dr.Veli Urhan, “Hilmi Yavuz’un “Taormina” Adlı Anlatısına Geleneksel Romandan Yitirilen Unsurlar” Doç.Dr. Müzeyyen Buttanrı, “Hilmi Yavuz’un ‘Kuyu’su: Kurgulanmış Bilinçdışı” Sakine Korkmaz, “İrfan Külyutmaz ya da Entelektüel Sorumluluk” Yrd. Doç. Dr. Dursun Şahin, “Oryantalizm Karşısında Hilmi Yavuz Düşüncesi” bildirisini ise Emrah Pelvanoğlu sundu.
Nezir Güneş
www.mardinlife.com
20 Nisan 2009
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum