27 Nisan 2009

Mardin, senfoniyle buluşacak

Binlerce yıldır dillerin, dinlerin ve değişik kültürlerin bir arada yaşatıldığı kent olan Mardin, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasıyla buluşacak.
http://www.gozlemgazetesi.com.tr/resim/cumhrbsksenfoni.jpg
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), yarın vereceği konserle ilk kez Mardinli seyircinin karşısına çıkacak.
CSO Müdürü Çağatay Akyol, Mardin ve Diyarbakır konserlerini kapsayan güneydoğu turnesi ile ilgili bilgi verirken, orkestranın, turnenin ilk durağında yarın Mardin Atatürk Kültür Merkezinde seyirciyle buluşacağını söyledi.

Mardin'de ilk kez seyirci karşısına çıkacaklarını dile getiren Akyol, geçen sanat sezonunda CSO'nun Bayburt'ta ilk defa izleyiciyle buluştuğunu ve bu konserde büyük ilgi gördüklerini anımsattı.

Her iki konserde de orkestrayı, sanat çalışmalarını Samsun Devlet Opera ve Balesi'nde sürdüren Şef Tolga Taviş'in yöneteceğini ve konserin solistinin de CSO'nun yetenekli genç kuşak sanatçılarından Hasan Niyazi Tura olacağını aktaran Çağatay Akyol, keman sanatçılığının yanında, beste çalışmaları da yapan Tura'nın her iki konserde de seyirci karşısına çıkacağını ifade etti.

CSO'nun turne kapsamındaki ikinci konserinin 29 Nisanda Diyarbakır'da gerçekleştirileceğini anlatan Akyol, Diyarbakır Devlet Tiyatrosu'nun 20. kuruluş yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde izleyiciyle buluşacaklarını söyledi.

Diyarbakırlı seyircinin konserlere büyük ilgi gösterdiğinin ve biletlerin tükendiğini belirten Akyol, ilde bu ilgi nedeniyle iki konser verilmesinin planlandığını kaydetti. Akyol, ''Bu illerde vereceğimiz konserlerin tıpkı geçen yılki turnemizde olduğu gibi seyircinin ilgisiyle karşılanacağını bekliyoruz. Gelecek sezonda da özellikle doğu ve güneydoğudaki illeri sanatla buluşturmak için turneleri sürdürmeyi planlıyoruz'' dedi.

Klasik müzik tarihinin sevilen yapıtlarının yorumlanacağı konserlerde, Wolfgang Amadeus Mozart'ın ''Küçük Bir Gece Müziği-Eine Kleine Nachtmusik'' ve Antonio Vivaldi'nin ''Mevsimler'' adlı eserleri seslendirilecek. Türkiye'de uzun yıllar halk müziği araştırmaları yapan Macar besteci Bela Bartok'un ''Romen Dansları'' ile Nevit Kodallı'nın tanınmış yapıtı ''Telli Turna'' da yorumlanacak.

-MARDİN, OPERA İLE DE 2002 YILINDA TANIŞTI-

Ankara Devlet Opera ve Balesi de CSO'nun ilk kez sahne alacağı Mardin'de 2002 yılında sanat sezonunun açılış konseri olarak bir etkinlik düzenlemişti.

Mardin'de açık havada düzenlenen konserde, şu anda Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü olan Şef Rengim Gökmen orkestrayı yönetmişti. Türkü ile aryanın kucaklaştığı etkinlikte, 2006 yılında yaşama veda eden Tenor Ömer Yılmaz da türküler seslendirmişti. Yılmaz'ın yorumladığı ''Yola Çıktım Mardin'e'' adlı Mardin yöresinin halk türküsünün büyük alkış aldığı konserde, bale gösterileri de sunulmuştu.

Etkinlikte, Ankara Devlet Opera ve Balesi'nden 160 sanatçı Mardinli izleyiciyle buluşmuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum