Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni ayağa kaldırmak için sınır illerinden vergi alınmaması gerektiğini söyledi. Tüzmen, komşu ülkelere yapılan ihracat 2002 yılında 9 milyar dolar iken günümüzde 57 milyar dolara ulaştığını ifade etti.
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu
Bunun uygulanması ve Kurumlar ile Gelir Vergisi alınmadığı zaman sınır illerindeki hane halkının gelirinin artacağını vurgulayan Tüzmen, bununla birlikte esnafın gelirinin yükseleceğini, yatırımcının geleceğini vurguladı. Bakan Tüzmen, şöyle dedi: "AB'ye girene kadar bu yapılabilir. Irak'a son gittiğimde sınıra serbest bölge kurulmasını teklif ettim. Benzeri Amerika-Meksika sınırında bulunmakta. Kabul gördü. Şimdi onlarla Irak'ın en geniş kapsamlı anlaşmasını yaptık. Önümüzdeki ay sonuna doğru Basra, Bağdat ve Erbil'e gideceğiz. Bizim kardeşlerimizin, arkadaşlarımızın yaşadıkları yerler. Bu elbise bize dar geliyor. Siyasi olarak çizilen sınırlar bizim akrabalık ve kardeşlik ilişkilerimizi çok rahatsız ediyor. Bizim komşu ülkelere gittiğimizde dil sorunumuz yok. Komşu ülkelere yapılan ihracat 2002 yılında 9 milyar dolardan 57 milyar dolara ulaştı."
Suriye ile ticaret hacminin 50 milyon dolardan 1 milyar dolara yükseldiğini hatırlatan Tüzmen, aynı şekilde Irak'la ticareti ise 60 milyon dolardan bugün 5 milyar dolara çıkardıklarını belirtti. Yunanistan ile 200 milyon dolardan 3 milyar dolara, Bulgaristan ile 4,5 milyar dolarlık ticaret hacmine çıkıldığını hatırlatan Tüzmen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunu nasıl yapıyoruz. Sizler yapıyorsunuz. Ürettiğiniz kaliteli malları satarak yapıyorsunuz. Suriye ile yaptığımız ihracat yüzde 40 oranında arttı. Irak'a yaptığımız ihracat yüzde 70 oranında arttı. Mısır'a yaptığımız ihracat yüzde 140 oranında arttı. Bu şunu gösteriyor; komşu ülke stratejisi iyi işlendiği zaman güzel sonuç verir. Sınır bölgesinde bir tampon bölge oluşturmak istiyoruz. Basra-Bağdat-Erbil arasında tampon bölge oluşturmak istiyoruz. Çünkü biz söz verdik. Bu işi yapacağız. Önümüzdeki günlerde Irak'a gideceğim. Buraya gelmek isteyen iş adamlarımıza kapımız açık."
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde iş adamlarının büyük katkıları ile şu anda Irak'ın, yaşanan ekonomik krize ilaç gibi geldiğini anlatan Tüzmen; "2008 yılında 9'uncu en büyük ihracat pazarımız Irak oldu. Bu yılın ilk üç ayında Irak pazarı bizim ikinci en büyük pazarımız oldu." dedi. Dünyada oluşan krizin bu sefer Türkiye'de olmadığını vurgulayan Bakan Tüzmen, şunları ifade etti:
"Bu bir dünya krizidir. Bakın Japonya'da son üç ay ortalamasında ihracatta yüzde 48 düşüş var. Dünyanın en büyük ihracatçı ülkesi Çin'de ise yüzde 30 oranında düşüş var. Bizim son üç aydaki ihracatımızdaki ortalama düşüş yüzde 32 oranında. 2,5 sene hedef ertelendi diye söyleniyor. Bizim söylediğimiz şudur; 2013 yılının sonunda 200 milyar dolar ihracat hedefimiz var. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefimizi revize etmiş değilim. O da duruyor. Buna ulaşacağız. 2010 yılının ilk üç ayında göreceksiniz. Bakın ben üç aylık siparişlere bakıyorum. Üç aylık siparişlerde ciddi bir düzelme var. Yani artık Türkiye ciddi bir şekilde kendi ürettiği ürünleri dış pazara satabilecek şekle getiriyor."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum