21 Nisan 2009

Yağmurlu havada cep telefonuyla konuşmayın

http://medya.zaman.com.tr/2009/04/20/yildirim.jpg
Uzmanlar, yağışlı havalarda yıldırım düşmesine bağlı yaralanma ve ölüm olaylarının sık yaşandığına dikkat çekerek, açık alanda cep telefonu ile görüşenler ile elekronik makine veya iş makinesi kullananların büyük risk altında oldukları uyarısında bulundu.

Buna göre yağışlı havada açık alanda bulunmak zorunda kalanların mutlaka kapalı bir mekan içerisine girmesi, böyle bir mekan bulunmuyorsa kuytu yerlere sığınmaları gerekiyor.

Kayseri Meteoroloji Bölge Müdürü Ziya Çolak, her yıl yıldırım düşmesinin birçok insanın ölmesine, yaralanmasına ve büyük miktarlarda maddi hasara neden olduğuna dikkat çekti. Ziya Çolak, yıldırım çarpması sonucu ölüm ve yaralanmalara ait doğru bir istatistik elde etmenin çok güç olduğunu ifade eden Çolak, ölümle sonuçlanan yıldırım kazalarında akciğerde şişme ve beyin hasarı da gözlendiğini söyledi. Yıldırım düşmelerinin ölümlerin yanısıra binalarda, haberleşme sistemlerinde, güç hatları ve elektrik sistemlerinde büyük miktarlarda maddi hasara da yol açtığını belirten Çolak şöyle konuştu:

"Bir bulut içerisinde hidrometeorlar olarak adlandırılan parçacıklar gelişir ve etkileşime girer. Çarpışma sayesinde de yüklenir. Daha büyük parçacıkların daha fazla negatif yük kazanma, daha küçük parçacıkların ise daha fazla pozitif yük kazanma eğilimde oldukları düşünülmektedir. Bu parçacıklar, bulutun yukarı bölümünün tamamen pozitif yük kazanması ve bulutun aşağı kesimlerinin negatif olarak yüklenmesine kadar, dikey hareketler ve yer çekiminin etkisiyle ayrılma eğilimindedir. Bu yük ayrılması, hem bulut içerisinde hem de bulut ile yer arasında çok büyük bir elektrik potansiyeli oluşturur. Bu potansiyel milyon voltlar seviyesinde olabilir ve sonunda havadaki elektriksel direnç bozulur ve parlama (şimşek çakması) başlar. Yani şimşek orajın negatif ve pozitif bölgelerindeki elektriksel boşalmasıdır" diye konuştu. Bölge müdürü Ziya Çolak, bir şimşek çakması, ortalama dört çakma serisinden oluştuğunu belirterek, "Her şimşek çakmasının boyut ve süresi değişiktir, ancak tipik olarak ortalama 30 mikrosaniyedir. Her çakma için ortalama en yüksek güç 1012 watt'dır."

Ziya Çolak, gök gürültülü yağışların olduğu günlerde ne tür tedbirler alınacağını ise şöyle sıraladı; Şimşek çakması esnasında en yaygın tehlikeli 6 aktivite vardır. Bunlar, açık alanlarda oynamak, çalışmak. Tekne gezintisi, balık avlama ve yüzme. Ağır tarım veya yol araçlarında çalışmak. Golf oynamak. Cep telefonuyla konuşmak. Elektrikli cihazları kullanmak ya da tamir etmek. Eğer şimşek çıktığı ısnada açık alanda ve bu aktivilerde bulunuyorsanız hemen kapalı bir mekana gitmeniz gerekiyor.

Çolak, açık alanda iken şimşek çakması esnasında saçlarınız dikeliyorsa, bu durumda da hemen en yakın binanın içine girilmesi gerektiğini hatırlattı. Eğer sığınacak kapalı bir alan yoksa, yapılacak olan mümkün olan en alçak yerde çömelmek. Bu durumda yere uzanmak bile yıldırım için davetiye çıkarmak anlamına geliyor. (CİHAN)
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum