21 Nisan 2009

Türkiye, 14 milyar dolarlık cep telefonunu çöpe attı

http://medya.zaman.com.tr/2009/04/21/cep.jpg
Türkiye, mobil iletişim araçlarıyla 1994 yılında tanıştı. Bu cihazların hayatımıza girdiği 1994'ten 2006 yılına kadar 14 milyar dolarlık ithal cep telefonu kullanım dışı kaldı.

Aralık 2005'ten bu yana Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesindeki Mobil Cihaz Kayıt Sistemi'nde IMEI numaralarıyla kayıt altına alınan cep telefonlarının sayısı 113 milyona yaklaştı.

Mobil iletişim sistemleriyle 1994'te tanışan ve yılda ortalama 10 milyon cep telefonu satışının yapıldığı Türkiye'de, o tarihten bu yana 22 milyar dolarlık cep telefonu ithal edildi. 1994'ten 2006 yılına kadar çeşitli sebeplerle çöpe atılan cep telefonları yüzünden Türkiye'nin zararı 14 milyar dolara ulaştı.

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Murat Dursun, cep telefonu kullanım alışkanlığımız sebebiyle israfın bu boyutta olduğu görüşünde.

Dursun'un verdiği bilgiye göre, Türkiye'de cep telefonu ortalama kullanım süresi bir yılın altında. Yeni çıkan özelliklerdeki telefonlara sahip olmak isteyenler telefonlarını elinden çıkarmak istiyor. Satılamayanlar ikinci el telefonlar da çöpe gidiyor. Dora İletişim ve Ticaret AŞ Pazarlama Müdürü Tamer Ünlü de, Avrupa'da insanların ortalama 2 yılda bir telefon değiştirmesine karşılık Türkiye'de bu oranın 11 ay olduğuna vurgu yapıyor.

Cep telefonlarının çöpe atılması ekonomiye olduğu kadar doğaya ve insan sağlığına da zarar veriyor. Bu nedenle mobil cihazların geri dönüşümünün sağlanması önem taşıyor. Cep telefonlarının çöpe atılması, içeriklerindeki bakır, nikel, gümüş, kurşun-kalay lehimleri, yanma önleyiciler, epoksi, kobalt, berilyum, kurşun ve nikel-kadmiyum gibi metaller sebebiyle insan sağlığına da zarar veriyor.
MUZAFFER SALCIOĞLU
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum