22 Mayıs 2009

Barış şehri Mardin 'katliam'dan rahatsız

Birçok farklı kültürü içinde barındıran barış şehri Mardin katliamla birlikte anılmaktan rahatsız. Belediye Başkanı 'katliamın' soyolojik boyutunu anlattı.

Tarihi dokusuyla, doğal yapısıyla, kültürel mozaiğiyle önemli turizm merkezlerinden biri haline gelen Mardin son günlerde katliamla anılmaktan yana dertli. Her yıl katlanarak artan ve bölge için önemli bir kaynak olan turizm gelirlerinde bu yıl ciddi bir düşüş olduğunu aktaran yetkililer, lokal bir olay nedeniyle sarsılan bölge imajını düzeltmek için basın kuruluşlarını ziyarette başladı.

Mardin’in Bilge Köyü’nde gerçekleşen katliamla ilgili çalışmalar başlatıldığını aktaran Belediye Başkanı çarpıcı bilgiler verdi. Yapılan çalışmalarda bazı çocukların ‘Annemiz babamız ölseydi de imam ölmeseydi’ dediğini söyleyen Başkan, akraba evliliğinin engellenmesi, eğitime önem verilmesi, rol modellerin doğru seçilmesi gibi çözüm önerilerinin hazırlandığı aktardı.

Bilge Köyü’nde yaşanan olayda iki ailenin de 5’inci nesil akraba olduğunu ama olayın temelinde rant bulunduğunu belirten Belediye Başkanı, bu tür olayların örnek alınarak başka köylerde de gerçekleşmesinden duydukları endişeyi dile getirdi.

Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu ve Mardin Eğitim Ve Dayanışma Vakfı Başkan Vekili Ziya Çağlar Haber 7’yi ziyaret ederek ‘Bilge Köyü’nde gerçekleşen olayın sosyolojik boyutlarıyla birlikte bundan sonra yapılacakları aktardılar.

Mardin’in Bilgi köyünde meydana gelen katliamla ilgili basında çıkan haberler nedeniyle oluşan kötü imajı düzeltmek üzere harekete geçen Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, kamuoyuna ‘Mardin Katliamı’ olarak yansıyan olayın sosyolojik olarak ‘Bilge köyü hadisesi’ olduğunu belirterek olayın sosyolojik boyutuyla değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

kullan
Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu ve Mardin Eğitim Ve Dayanışma Vakfı Başkan Vekili Ziya Çağlar Ünal Tanık ve İhsan Aydın'ın sorularını cevapladı.

ÖZEL BİR ARAŞTIRMA YAPILDI
Olaydan sonra Mardin Valililiği bünyesinde bir masa oluşturulduğunu söyleyen Ayanoğlu, ‘Vali, Belediye Başkanı, olayı yakından takip eden Prof. Dr. Adem Solak, Prof. Dr. Hasan Onat, Prof. Dr. İbrahim Dönmezer, Yrd. Doç. DR. Yıldız Akpolat’ın katılımıyla 10-15 kişi bir araya gelerek oluşturulan masanın Bilge Köyü’nden ölenlerin akrabalarıyla görüşülerek olayın nedenlerinin araştırıldığını aktardı.

SANTORA CİNAYETİ ŞEFKAT EKSİKLİĞİNDEN
Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, yapılan görüşmeler sırasında Prof. Dr. Adem Solak’ın şiddet kültürünü iletimsizlikten kaynaklandığı şeklinde açıkladığını ve Rahip Santora’yı öldüren çocukla çalıştığını ve çocuğun şefkat görmediği için eylemi gerçekleştirdiğini söylüyor. Ayanoğlu, şiddet üzerine araştırma yapan Prof. Dr. Adem Solak’ın Rahip Santora cinayetini işleyen O.A’yla yaptığı görüşmeyi şu sözlerle kendilerine aktardığını belirtti: “Babam hiçbir zaman benim gözlerime bakarak konuşmadı. Babamı öldürmem gerekiyordu ama dinen bu haram olduğu için Peder de babadır ve ben Peder’i öldürdüm. Şimdi babam cezaevine geldiğinde babam gözlerime bakarak konuşuyor ve ben mutlu oluyorum’ diye açıkladı”
AKRABA EVLİLĞİ ENGELLENMELİ
Akademisyenler, yerel yönetimler, mülki idari amirlerinden oluşan masanın yaptığı çalışmalar neticesinde bazı önerilerin hazırlandığını belirten Mardin Belediye Başkanı şöyle sıraladı: “Okul öncesi ve ilköğretim eğitiminin kesintisiz devam edilmesi, akraba evliliklerin engellenmesi, rol modellerin doğru seçimi, toplumun iç dinamiklerinin hareket geçirilmesi yönelik çözüm önerileri, sağlıklı bir din anlayışı, akil adamların daha etkin olması”

İKİ GRUP 5’İNCİ NESİL AKRABA
Öldürülenlerin ve şüphelilerin aynı atadan geldiğini ve 5’inci nesil akraba olduğunu belirten Belediye Başkanı, ataerkil bir toplum olduğu için erkek egemen bir yapının söz konusu olduğunu aktardı. Başkan Ayanoğlu, aşiret yapısında kaba kuvvetin öp plana çıktığını, toprağa dayalı bir sistem olduğunu söyleyerek, “Toprağın dışarı gitmemesi için evlilikler aile içerisinde ‘endogami’ yapılır.” dedi.

TEMELDE RANT VAR
Olayı geri kalmışlık olarak tanımlayan Başkan, katliamın tarihsel sürecinde ise rant meselesinin olduğunu dile getirdi. Bölgedeki Alabalık çiftliği, türbe gibi yerlerden elde edilen rantın oluşturduğu tıkanıklığın açılmadığını aktaran Başkan, olayın ekonomik ve nüfus kaynaklı olduğunu söyledi.

Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, Yrd. Doç. Dr. Yıldız Akpolat’ın olayı ‘Küçük bir soykırım’ olarak tanımladığını belirtti.

Öldürülenler, şüphelilerden nüfus olarak daha çok ve güçlü. Yrd. Doç. Dr. Yıldız Akpolat bu olayı ‘Küçük bir soykırımdır’ diye tanımladı. Öldürülenler şüphelilere sürekli kız vermiş.

BAŞKA KÖYDE GERÇEKLEŞMESİNDEN ENDİŞELENİYORUZ
Genel itibariyle dünyada şiddet eğiliminin olduğunu söyleyen Başkan Ayanoğulu, insanların özellikle televizyonlardan etkilendiğini ve iletişim eksikliğinin bu tür olaylara neden olduğunu belirterek şöyle konuştu; “İletişim eksikliği var. 35 haneli köyde böyle bir katliamı ortaya çıkartacak nefret duygusu ve ötekileştirmenin incelenmesi gerekiyor. Köyde biz ve öteki ayrımı var. Bizim en büyük endişemiz olayın başka köyde gerçekleştirmesi. Eylemi örnek alarak böyle bir olayın gelmesi bizim korkumuz.”

BABAMIZ ÖLSEYDİ DE İMAM ÖLMESEYDİ
İnsanlara rol model olacak kişilerin bölge dışından gelmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Ayanoğlu şu çarpıcı örneği verdi; “İmam seviliyordu. İyi bir rol modeldi ve değişime yönelik çocukları yönlendiriyordu. Bazı çocuklar ‘Keşke annemiz babamız ölseydi de İmam ölmeseydi’ diyor. İmama karşı müthiş bir sempati var. Değişimde bu tür faktörleri kullanmak gerekiyor.”

KÜLTÜRLER ŞEHRİ MARDİN’E MAL EDİLEMEZ
Olayı eğitimsizlik ve geri kalmışlığın göstergesi olarak tanımlayan Başkan Ayanoğlu, farklı kültürleri ve dinleri bir arada barındıran Mardin’e mal edilmesinin yanlış olduğunu ısrarla vurguluyor. Ayanoğlu farklı dinlere mensup insanların birbirine saygı gösterdiğini Müslümanların Paskalyayı kutladığını, Hıristiyanların Ramazan’da iftar verdiğini aktardı. kullan

27-28 HAZİRAN’DA SEMPOZYUM VAR
Mardin Belediye Başkanı bu tür olayların engellenmesi ‘Bir Arada Yaşam Ombudsmanlığı’ oluşturmayı planladıklarını bu tür olayların tekrarlanmaması için yerel demokrasi, yerel kalkınma ve sosyal dokunun oluşturulması yönünde 27-28 Haziran’da bir sempozyum düzenleyeceğini belirtti.

Ayanoğlu çalışmayla ilgili şu bilgileri verdi, “Bir Arada Yaşama Ombudsmanlığı her türlü din, dil, görüşü kapsayan bir açılım. Mardin bu konuda iyi bir saha. Belediye kapsamında bunu resmileştirip kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyoruz. Belediye yasalarında Kent Konseyi var, Halk Meclisi bu kapsamda değerlendirilebilir.”

Mardin Eğitim Ve Dayanışma Vakfı Başkanı Vekili Ziya Çağlar:

17-18 Senedir Mardin’in geleceğini Turizm’de gördük. 2002’de Mardin’e giden turist 2200 kişiydi. Geçen yıl 380 bin rakamını yakaladık. Yıllık 104 milyon adet turist potansiyeli var Mardin’in. Bölgeye bu kadar insan gelirsi tüm bölgeyi kurtarırsınız. Bu olay turizme büyük darbe vurdu. Haziran’ın 12’sinde müzayede yapacaktık bu olay olunca herkes iptal etti. İnsanlar psikolojik olarak rahatsız oldu. Basın da çok abartılı verdi. Bizim ricamız bu imajın yıkılmasında sizden yardım istiyoruz.

500 bin turist bekliyorduk ama esnaf kan ağlıyor şimdi. Mardin’de turizm sezonu ilk ve son bahar. Temmuz 15’te sezon bitiyor. Biz ilkbaharı kapattık Eylül için çabalıyoruz.

K:Ü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum