8 Mayıs 2009

Bilge köyünün yetimleri için 'kardeş aile' aranıyor

http://medya.zaman.com.tr/2009/05/08/katliam.jpg
Mardin'in Mazıdağı ilçesinde 44 kişinin öldüğü kanlı saldırının ardından yetim kalan onlarca çocuğa devletin yanı sıra sivil toplum da el uzatıyor. Kimse Yok mu Derneği, Bilge köyünde anne ve babalarını kaybeden çocuklar ile taziye için köye gelen ziyaretçilere dün öğle yemeği ikram etti. Ardından saldırıdan etkilenen çocuklara oyuncak ve hediyeler dağıtılarak yaşadıkları korkunç olayı unutmaları için girişimler başlattı.

Dernek, yaşları 1 ile 12 arasında değişen 48 yetimin ömür boyu eğitim masraflarını karşılamayı da taahhüt etti.

Kimse Yok mu Derneği Genel Başkan Yardımcısı Eyüp Tok, kanlı saldırının ardından büyük bir dram yaşayan halkın acılarını paylaşmak ve kederlerine ortak olmak için her aileye 'kardeş aile' ve her öğrenciye 'kardeş öğrenci' bulma kararı aldıklarını açıkladı. Kardeş aile ve öğrenciler, katliamdan etkilenen vatandaşların acılarını paylaşacak. Dertlerine ortak olacak. Bunun ilk örneği dün yaşandı. Dernek gönüllülerinden Adalet Gökalemi, yetim kalan 2 yaşındaki Aziz bebeğe bakmak için gönüllü olarak annelik yapmaya hazır olduğunu belirtti. Kimse Yok mu Derneği daha önce de varlıklı yüzlerce kişiyle bölgedeki ihtiyaç sahibi binlerce kişiyi 'kardeş aile' projesi çerçevesinde bir araya getirmişti.

Asuman Çelebi'nin eşi Şükrü Çelebi'nin 6 kardeşi, Bilge köyündeki kanlı saldırıyı gerçekleştirdikleri gerekçesiyle tutuklandı. Faillerin yakınları can korkusuyla köyü terk etti. Eşinin yakınlarıyla köyden ayrılmaya hazırlanan genç kadın, babası Ramazan Çelebi'nin talebi üzerine zor bir karar vermek zorunda kaldı. Jandarmaya başvuran baba Çelebi, "Kızım 21 yaşındaki Asuman Çelebi onların yanında, annesini öldürdüler, onu da öldürürler." dedi. Jandarma yetkilileri karşı tarafı ikna etti. Ancak asıl dram bundan sonra başladı. Çünkü genç kadının, 1,5 yaşındaki oğluyla babası arasında tercih yapması gerekiyordu. Ailesinin 'Çocuğunu bırak bizimle kal' telkini ile şaşkına dönen genç kadın, ölüm korkusuyla köyden ayrılan eşi Şükrü Çelebi'den de bir güvence alamadı.

Önceki geceyi oğlu Kadir ile geçiren Asuman Çelebi, belki de hayatının en zor kararını verdi. Oğlundan ayrılıp baba ocağında kalması durumunda, evladına dokunulmayacağı sözünü alan Asuman Çelebi, evladını eşinin ailesine verdi. 1,5 yaşındaki Kadir babasının yakınlarıyla köyden ayrıldı, anne Asuman Çelebi ise baba ocağına dönerken gözyaşları adeta sel oldu. Genç kadının acısı, 1,5 yaşındaki oğlundan ayrılması ile de kalmayacak. 5 aylık hamile olan Asuman, doğacak çocuğuna ne olacağını da henüz bilmiyor. Babası Ramazan Çelebi, doğmayan çocuğunun kendisinin garantisinde olduğunu söylüyor. Ancak, 'düşman' kanı taşıdığına inanılan bebeğin, gelecekte başına ne geleceğini şimdilik kimse bilmiyor.

ÖZ ÇOCUĞUNU KABUL ETMEDİ

Büyük bir dramın yaşandığı köyde, ailesi parçalanan tek kadın Asuman değil. Katil zanlısı Abdulkadir Çelebi'nin kızı Pınar Çelebi, katliamın yaşandığı evin oğlu Ferhat Çelebi ile evli. Babasının ve abisinin 'Bizi çağırmadılar, sen de gitme' telkini ile nişana gitmeyen Pınar Çelebi hayatını kurtardı. Pınar'ın eşi Ferhat Çelebi de katliam sırasında duvarın arkasına atlayarak hayatta kalmayı başardı. Öldüren tarafın köyden ayrılması ile sonuçlanan olayda, Pınar da tıpkı Asuman gibi anne ve babası ile eşi arasında bir tercih yapmak durumunda kaldı. O gece evde olmaması sebebiyle, ihanetle suçlanan 25 yaşındaki Pınar Çelebi, eşi Ferhat Çelebi'yi değil baba tarafını tercih etti. İşin en ilginç yanı ise Pınar ve Ferhat Çelebi çiftinin 1,5 yaşındaki çocukları M. Ali'nin babası tarafından istenmemesi. Eşinden ayrılan Pınar, istemeleri durumunda küçük M. Ali'yi babasına bırakabileceğini söyledi. Ancak tüm ailesini kaybeden Ferhat, "Benim için o öldü" dediği eşi ile birlikte küçük oğlunu da kabul etmedi. Pınar Çelebi, küçük oğlu ve annesiyle birlikte bilinmeyen bir yere doğru köyden ayrıldı.

Hediye Çelebi'nin hayatî tehlikesi sürüyor

Bilge köyündeki saldırıda yaralanan 3 kişinin tedavisi Diyarbakır ve Mardin'deki hastanelerde sürüyor. Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aytekin Sır, Hediye Çelebi'nin (18) sağlık durumunun ciddiyetini koruduğunu söyledi. Sır, aşırı derecede kan kaybına uğrayan Çelebi'nin kanamasının durduğunu belirterek, "Hediye'ye isabet eden mermiler bağırsaklarını parçalamış. Cerrahî müdahale ile bağırsağın işlevini kaybeden kısmı alınarak zarar görmeyen kısımları birleştirildi." dedi. Sır, Medine Çelebi'nin (3) sağlık durumunun ise iyi olduğunu belirtti. Mardin Devlet Hastanesi'nde tedavisi süren Murat Çelebi'nin durumunun iyi olduğu bildirildi. Bu arada saldırıyla ilgili dün A.Ç. gözaltına alındı. Daha önce 10 kişi tutuklanmıştı.

35 öğrenci pazartesi günü eğitime başlayacak

Acı olay sebebiyle 50 çocuğun göç etmek zorunda kaldığı Bilge köyünde eğitime pazartesi günü başlanacak. Mardin Milli Eğitim Müdürü Hasan Dal, saldırı sebebiyle ara verilen eğitime de 11 Mayıs günü başlanacağını bildirdi. Bilge Köyü İlköğretim Okulu'nda 23'ü kız toplam 40 öğrencinin öğrenim gördüğünü belirten Dal, bu çocuklardan 17'sinin ailelerinin göç ettiği bildirdi. Dal, taşımalı eğitim kapsamında da 12 öğrencinin Sultan köyüne götürüleceğini kaydetti.

İnsan Hakları Komisyonu Mardin'e heyet gönderecek

TBMM İnsan Hakları Komisyonu, Mardin'deki katliamı incelemek üzere 5 kişiden oluşan alt komisyon oluşturdu. Komisyon önümüzdeki hafta çarşamba günü Mardin'e gidecek. Alt komisyonda, Komisyon Başkanı Zafer Üskül, Başkan Vekili ve MHP Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici, AK Parti Bingöl Milletvekili Kazım Ataoğlu, CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ve DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş yer alıyor.
HABİB GÜLER ANKARA MÜKREMİN ALBAYRAK-ŞEYHMUS EDİS
www.zaman.com.t

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum