1 Mayıs 2009

Mardin, 2023 yılına hazırlanıyor

Cumhuriyetin 100. yılına yönelik projeksiyonların yapıldığı TSV2023 Projesi 81 İl Çalıştayları toplantısı TASAM ve Mardin Valiliği iş birliği ile Mardin Artuklu Üniversitesinde gerçekleştirildi.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifetasam.jpg
T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde sürdürülen, Cumhuriyetin 100. yılına yönelik projeksiyonların yapıldığı TSV2023 Projesi 81 İl Çalıştayları toplantısı TASAM ve Mardin Valiliği iş birliği ile Mardin Artuklu Üniversitesinde gerçekleştirildi.

2023 yılında Türkiye’nin olması gereken yer ve hedeflerle ilgili kamu üst bürokrasisine, STK’lara ve kamuoyuna yönelik uygulanan çok boyutlu, stratejik, özel eğitim ve etkileşim projesi TSV2023, Mardin Valisi Hasan Duruer’in ev sahipliğinde Mardin Artuklu Üniversitesi Konferans Salonunda 10.00-12:00 saatleri arasında iki oturum halinde gerçekleşti.

Toplantıya Mardin Valisi Hasan Duruer, belediye başkanı Beşir Ayanoğlu ve il protokolü başta olmak üzere kaymakamlar, belediye başkanları, Mardin Artuklu Üniversitesi öğretim üyeleri, kamu kuruluşlarının ve okulların müdürleri, odaların ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

Mardin hak ettiği yerde değil
Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi TASAM tarafından Mardin Valiliği iş birliği ile gerçekleştirilen Türkiye’nin Stratejik Vizyonu 2023 projesinin çalıştayında açılış konuşması yapan Mardin Valisi Hasan Duruer, Mardin ilinin tarihi ve turizm potansiyel zenginliğini dile getirerek, hazırlanacak projelerle eşgüdüm ve sinerji ile bu potansiyelin artırılarak değerlendirilebileceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı himayesinde hazırlanan 2023 yılına dair Türkiye’nin stratejik vizyonunun ortaya konmasına herkesin katkıda bulunması gerektiğini dikkat çeken Vali Duruer, bir turizm ve tarih kenti olan Mardin ilinin aynı zamanda tarım, dış ticaret, güneş ve rüzgar enerjileri, hayvancılık gibi sektörlerde de öne çıktığını belirtti.

Kentin sahip olduğu tarihi değerleri dile getirirken Vali Duruer, tarihi kentin sahip olduğu tarihi varlıkların çokluğundan dolayı bugüne kadar bir envanterin bile çıkarılamadığını dikkat çekti. Mardin’in sahip olduğu ulaşım ve konaklama imkânları hakkında da bilgiler veren Vali Duruer, tarihi kentin hak ettiği yere ulaşması ile dünyanın gündemine oturacağını bildirdi.

Vali Duruer, ildeki sektörlerin yol haritalarının oluşturulması ile, sadece Türkiye için değil aynı zamanda Mardin için bir dönüm noktası olacağını vurgulayarak mesleki ihtisas olmadan sosyal düzey gelişemeyeceği için Halk Eğitim Merkezleri tarafından verilen meslek edindirme kurslarını önemsediklerini ifade etti. Yurt genelindeki diğer illerle Mardin’i verdiği istatistikî bilgilerle mukayese eden Vali Duruer, bu çalışmalara tüm Mardinlilerin destek olmasını talep etti

TASAM Başkanı Süleyman Şensoy ise konuşmasında ülkemizin stratejik konumunun, sadece kendisi ve bölgesi için değil küresel barış için de son derece önemli olduğunu ifade etti. Türkiye’nin 2023 yılı makro vizyonunu öngörmeksizin, illerin mikro vizyonları hakkında kanaate varılamayacağını ifade eden Şensoy, bölgesel ve küresel bazda ülkemizin taşıdığı önemin özenli çalışmalarla çok boyutlu tanımlanması ve değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

TASAM öncülüğünde T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştirilen TSV2023 projesi kapsamında iki yıldır önemli çalışmaların yapıldığını vurgulayan Başkan Şensoy, hazırlık çalıştayları sonrası Ekim 2008’de İstanbul’da gerçekleşen Kongre ardından 81 ile yönelik çalıştayların ilkinin Tekirdağ’da yapıldığını, Muğla’daki çalıştayın da 2. toplantı olduğunu bildirdi. Geçtiğimiz yıllarda karşılaşılan kuş gribi vakasının sadece 3 vatandaşımızın hayatına mal olurken, ülkemizde bir sektörü bitirme noktasına getirdiğine dikkat çeken Şensoy, her türlü gelişmenin etkilerinin yurdumuzun her köşesinde hissedildiğini, bu yüzden Türkiye’nin stratejik vizyonunun ortaya konmasında, illerden gelecek fikir ve yaklaşımların büyük önem taşıdığını dile getirdi. Devleti milletin, milleti ise devletin yücelttiğini ifade eden Şensoy, özverili çalışmalarla yarınlarımızı ilgilendiren konularda hayati verilere ulaşılabileceğini vurgulayıp, herkesin gereken duyarlılığı göstererek ülke sorunlarına geniş bir bakış açısı ile eğilmesi gerektiğini ifade etti.

Ana temaları; “Uluslararası İlişkiler”, “Uluslararası Güvenlik”, “İç Siyaset”, “Ekonomi”, “Eğitim-Bilim-Teknoloji” ve “Kültür” olarak belirlenen TSV2023 projesinin 81 İl Çalıştayları’nın ilk oturumuna Süleyman Şensoy başkanlık etti.

“Uluslararası İlişkiler” konusunda konuşma yapan Emekli Büyükelçi Murat Bilhan değişen küresel parametreler ışığında ülkemizin geleceğine dair yorumlarını aktardı. 2023 Türkiye’sinin stratejik vizyonuna değinen Büyükelçi Bilhan, bundan 15 yıl sonra dünyada sözü geçecek olası ülkelerin ABD, Rusya, Çin, Hindistan ve Brezilya olacağını dile getirdi.
Nezir Güneş
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum