Tarihi ve mimari dokusuyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından UNESCO dünya kültür mirasına aday gösterilen Mardin, televizyon kanallarının film seti olmaya devam ediyor.
Dünyanın birçok medeniyetine ev sahipliği yapan Mardin`de dizi ve sinema furyası devam ediyor. Kentin tarihî mekânlarında çekilen filmlerin reyting rekorları kırması, yapımcı ve yönetmenlerin iştahını kabartıyor.
Mardin'in tarihi ve kültürel dokusu, yerli ve yabancı televizyonlara film seti olmaya devam ediyor. Tarihi ve mimari dokusuyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından UNESCO dünya kültür mirasına aday gösterilen Mardin, televizyon kanallarının film seti olmaya devam ediyor.
İki yıldır çekimleri süren `Sıla` dizisinin sona ermesinin ardından tarihî kentte çekimi yapılan `Sonbahar` ve `İncir Çekirdeği` isimli sinema filmlerinden sonra TV program ve belgesellerin çekim merkezi haline geldi. Son bir hafta içerisinde “Düş Peşime”, “Mercek”, “Sıcak Yüzler”, “Hafta Sonu”, “Gecenin İçinden”, “Şifalı Topraklar” gibi TV programlarının çekildiği tarihi kentte daha önce de Hollanda, İsveç, İngiliz, Alman, Japon, Suriye, Mısır ve Makedonya'dan gelen birçok yapancı televizyona haber ve belgesel konusu olmuştu.
‘Bir bulut Olsam’ dizisinin çekimleri devam ediyor
Midyat İlçesinde çekimleri devam eden ve Kanal D’de yayınlanan “Bir Bulut Olsam” adlı dizi ise izleyicinin ilgisini çekiyor. Kaderleriyle savaşan insanların her şeye rağmen umutlarını kaybetmemelerinin anlatıldığı dizinin başrollerinde; Melisa Sözen, Engin Akyürek, Engin Altan Düzyatan ve Meral Okay oynuyor. Yapımını Tims Productions’un, yapımcılığını Timur Savcı’nın üstlendiği, yönetmenliğini Ulaş İnaç’ın yaptığı dizinin senaryosunu da Meral Okay kaleme alıyor.
Vali Duruer ‘Mercek’ Programında konuştu
Son olarak Mardin’i konu alan TGRT Haber’in Mercek Programının 'Mardin' konulu belgeseline konuk olan Mardin Valisi Hasan Duruer ise Mardin`in her geçen gün dünyanın ilgi odağı haline geldiğini söylüyor. 2002 yılında başlayan turizm akınının 2009`da doruk noktasına ulaştığını anlatan Duruer, “Mardin, turizmden sonra dizi ve sinema film çekimlerinin uğrak mekânı oldu. Filmler Mardin`in uluslararası platformda da tanıtılması için önem taşıyor. 2002 yılında Mardin`e 25 bin yerli yabancı turist gelirken, 2009`da bu rakam katlanarak arttı.” diyor. Mardin`in önemli bir sanat kenti haline geldiğine dikkat çeken Duruer, dünyanın bütün dizi film ve sinema yapımcılarını Mardin`e beklediklerini ifade ediyor.
Mardin’le hayatı değişti
Mercek Programı sunucu ve yapımcısı Gönül Er ise Mardin'de gerçekleşen çekimler sırasında farklı bir dünya ile tanıştığını, hayata bakışının değiştiğini söylüyor. Ünlü sunucu Er, programının çekimleri esnasında kentteki tarihi ve kültürel mekanların yanında tabiat güzelliklerinin de azımsanmayacak derecede olduğunu sözlerine ekledi.
800 yıllık tarihî geçmişi ile birçok dizi ve sinema filmlerine ev sahipliği yapan Artuklu Kervansaray`ın sahibi işadamı Sabahattin Evrensel de Mardin`in turizmden sonra film sektöründe de kabuğuna sığmadığını belirtiyor. Mardin`in film platosuna dönüştüğüne dikkat çeken Evrensel, şöyle konuşuyor: `Şu anda birçok yapımcı ve yönetmen Mardin`de dizi ve sinema filmi çekmek için kentimizi tercih ediyor. Bu da Mardin`in ne kadar huzurlu ve otantik bir kent olduğunu kanıtlıyor.`
Otelini film platosu olarak kullanıma açtı
Tarihi kente gelen yerli ve yabancı turistlerin ilk uğrağı tarihi Artuklu Kervansarayı olurken film setlerinin de vazgeçilmez mekanı haline geldi. Artuklu Kervansarayı'nın sahibi Sebahattin Evrensel, Mardin'de dizi ve sinema filmleri çekeceklere tarihi kentin tanıtımı için kendi kervansarayını film setine çevirmeye hazır olduğunu belirterek, bütün film, prodüksiyon şirketleri yöneticileriyle dizi ve film yönetmenlerini Mardin'i gezmeye ve kendi kervansarayında konaklamaya davet etti.
Mardin'e gelen oyuncular kervanına Mahsun Kırmızıgül, Kenan İmirzalıoğlu, Beren Saat, Zuhal Olcay, Ece Aydan, Kaan Urgancıoğlu, Levent Kırca, Cansu Dere, Mehmet Ali Alakurt, Sezen Aksu ve Tuğba Ünsal'dan sonra Hande Ataizi de katılırken, Mardinliler de birçok ünlü oyuncuyu görme ve tanıma imkanı buluyor.
Sıla tokasına yoğun ilgi
Mardin'in imajını negatif yönde etkiledikleri için tarihi kenti ve tarihi kentte yaşayan insanları yanlış tanıtan dizilere tepki gösteren İsmail Erkar isimli vatandaş ise, tarihi kentte çekilecek yeni dizi ve fimlerde kenti ve bölgeyi pozitif yönleriyle de yansıtmaları için film yapımcılarından duyarlılık beklediklerini dile getirdi.
Anadolu’nun birçok kentinde turizmin hareketlenmesine neden olan dizi çekimleri, kentin ekonomilerini de canlandırıyor. Sıla dizisi başrol oyuncusu Cansu Dere’nin kullandığı sıla tokası gibi kimi objeler, bu kentlere gelen turistler tarafından adeta kapışılıyor.
Mardin`de 1999 yılında Hülya Avşar`ın başrolünde oynadığı `Salkım Hanımın Taneleri` adlı sinema filmi ile başlayan furya, Kenan İmirzalıoğlu`nun oynadığı, Osman Sınav`ın yönettiği `Deli Yürek` sinema filmiyle sürdü. Kentte sonraki yıllarda çekilen bazı dizi ve sinema filmleri başrol oyuncularıyla birlikte şöyle sıralanıyor: Sibel Can`Berivan`, Mahsun Kırmızıgül`Aşka Sürgün`, Zuhal Olcay`Seni Çok Özledim`, Kadir İnanır`Azap Yolu`, Levent Kırca`Ağa`, Serdar Gökhan`Küçük Ağa`, Mehmet Ali Alakurt ve Cansu Dere`Sıla`, Hande Ataizi`Tutsak`
Nezir Güneş
www.mardinlife.com
4 Mayıs 2009
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum