25 Mayıs 2009

Mardinli Ustalara' Amerika’da Limuzinli karşılama

Amerika’da düzenlenecek olan Türk Festivaline katılmak üzere Chicago’ya giden Mardinli ustalar Chicago Havaalanında Türk Konsolosluğu tarafından Limuzinle karşılandılar.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifelimuzin.jpg
Tarihi mimarisinin yanında sahip olduğu kültürel yapısı ile de son günlerde turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Mardin’i Amerika’da tanıtmak için THY’ye ait tarifeli uçakla geldikleri Chicago Havaalanında Türk ve Amerikan yetkilileri tarafından karşılanan Mardinli ustalar ilk defa Limuzine bindiler. Kendilerine gösterilen yoğun ilgiden dolayı kısa süreli bir şaşkınlık geçiren Mardinli ustalar ilk defa geldikleri Amerika’da sadece Amerika’da gördükleri Limuzine binmenin tadını çıkardılar.
Havaalanında Mardinli ustaları karşılayarak kendileri ile birebir ilgilenen Türk Konsolosu Azize Sargın ise Chicago’da düzenleyecekleri festivalle amaçlarının Türk kültürünün yanında el sanatlarını, mutfağını, mimari yapısını, gelenek ve göreneklerini, Amerikalılar başta olmak üzere, yabancı misyon ve medyaya tanıtmak olduğunu söyledi.
Amerikalılara Türk kültürünü tanıtmak için önemli bir organizasyon olan Chicago Türk festivaline katılacak olan Mardinli gümüş işleme, taş, ahşap ve bakır ustaları hem hünerlerini sergileyecekler hem de tarihi kentin tanıtımını sağlayacaklar. Süryani gümüş ustası Suphi Hindi Yerli ile taş ustası Nihat Göksu hayatlarında görmedikleri Limuzin’e ilk defe bindiklerini söyleyerek kendilerine gösterilen yoğun ilgiden dolayı Türk Konsolosluğu yetkililerine teşekkür ettiler.
Mardin grubuna Vali Yardımcısı Murat Girgin de refakat ediyor. Mardin’in en üst seviyede tanıtımının yapılacağı Türk Festivali’nde Mardin’in ikinci kez tanıtılacağını söyleyen Vali Yardımcısı Murat Girgin, son yıllarda köklü tarihi ve yöresel değerleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelen Mardin'in son üç yıl içinde üçüncü kez Amerika’da tanıtılacağını söyledi. Son yıllarda turizm alanında önemli gelişmeler yaşandığını belirten Girgin, ilin dünya turizm merkezi olması yolunda önemli adımlar atıldığını kaydetti.
Girgin, 27-30 Mayıs günleri arasında Chicago’da yapılacak tanıtımın Mardin'in turizm alanındaki hedeflerine ulaşmasını kolaylaştıracağını sözlerine ekledi.

Taşını yanından ayırmadı
Festivalde işleyeceği taşın kırılma riskine karşı uçakta bile bir an olsun yanından ayırmayan taş ustası Nihat Göksu son iki günde hayatında hep ilkleri yaşadığını söyledi. İlk defa yurtdışına çıktığını dikkat çeken Göksu, “Son iki gün ve bundan sonrası benim için sürpriz oldu. İlk defa yurtdışına çıktım, ilk defa Amerika’ya geldim ve yine ilk defa hem Limuzin’i gördüm hem de ona bindim. Geldiğimiz Chicago’da bize yakın ilgi gösteren Türk Konsolosluğu yetkililerine teşekkürlerimi sunuyorum.”dedi.
Bu sene 7. si gerçekleştirilecek olan Chicago Turkish Festival Chicago şehir merkezinin en kalabalık yerlerden Daley Plaza da gerçekleşecek. Sabah 10 - akşam 6 saatleri arasında dört gün açık olacak olan festivale Chicago ve çevresinde yaşayan yüz binlerce Türk ve Amerikan izleyicinin katılması bekleniyor.
Festival alanına giriş geleneksel Safranbolu evi görünümlü kapıdan yapılacak. İstanbul ve Chicago'dan nefes kesici slide gösterilerinin yer alacağı etkinlikte Türk kültürünü yansıtan moda showları, dans gösterileri, Türk müzikleri, semazen gösterileri ve daha birçok sürpriz yer alacak. Festival alanında Türk yemekleri, baklava, kebap, döner, Kahramanmaraş dondurması gibi Türk yiyecekleri de satın alınabilecek. Ayrıca etkinlikte çocuklara özel aktiviteler de yer alacak. Amerikan Medyası tarafından da takip edilen festivalin geçen senelerde yaklaşık 10 milyon Amerikalıya ulaşıldığı tahmin edilmektedir.
Mardin’den Türk Chicago Festivaline Mardin Life Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Nezir Güneş ve Vali Yardımcısı Murat Girgin’in yanında Kültür ve Turizm İl Müdürü Davut Beliktay, Ahşap Ustası Kadri Başçı, Telkari Ustası Suphi Hindiyerli, Bakırcı Ustası Hasan Özcan ve Taş Ustası Nihat Göksü katılacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum