Artuklu Üniversitesi yetkilileri de geçtiğimiz hafta Duhok Üniversitesi'ne giderek incelemelerde bulundu. Her iki anlaşmanın da YÖK'ün bilgisi dahilinde yapıldığı belirtildi.
İLK KURS YOLDA
Bilimsel ortaklık ve akademik değişimi geliştirmek amacıyla imzalanan anlaşmalara, karşılıklı dil kursu maddesi de eklendi. Buna göre, Duhok ve Kerkük üniversitelerinden Mardin'e gelecek olan öğretim üyeleri, açılacak kurslarda Kürtçe ve Arapça öğretecekler. Böylece Türk üniversitelerindeki ilk Kürtçe kurs da faaliyete geçmiş olacak. Artuklu Üniversitesi'nden Kuzey Irak'a gidecek olan öğretim üyeleri ise Duhok ve Kerkük üniversitelerinde Türkçe kursları verecekler.
Duhok Üniversitesi'nin resmi internet sitesinde yayınlanan duyuruda ise 'Kürtçe Bölümü'nün başlaması konusunda anlaşma imzalandı' ifadelerine yer verildi.
25 ÖĞRENCİ GİDECEK
Dil eğitimi kapsamında, pratik geliştirmek amacıyla karşılıklı öğrenci değişimi de yapılacak. Artuklu Üniversitesi'nden 25 öğrenci 3 ay Duhok Üniversitesi'nde, Kürtçe dil eğitimi görecek. Üniversiteler arasında ders programı değişimi, akademik personel desteği, bilimsel araştırmaların paylaşılması konularında da işbirliği yapılacak.
ASKER UYARMIŞTI
Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanlığı'nın 2005 yılında 'gizli' kayıtlı hazırladığı raporda, Türkiye'den Kuzey Irak'a okumaya giden öğrencilerle ilgili uyarı yapılmıştı.
BARZANİ DESTEKLİ ÜNİVERSİTE
Duhok Üniversitesi'nin internet sitesinde adres olarak 'Kürdistan Bölgesi' ibaresi yer alırken, kampusünde ise 'Kürt Bölgesel Yönetimi' bayraklarının bulunması dikkat çekiyor. Öğrencilere, Kürt Bölgesel Yönetimi tarafından aylık 400 dolara kadar eğitim bursu da sağlanıyor. İnternet sitesinde Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin maddi anlamda üniversiteye destek olduğu da ifade ediliyor.
YÖK bu çalışmaya olumlu bakıyor
Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, süreç içinde Kürt Dili ve Edebiyatı ile Arap Dili ve Edebiyatı bölümlerinin açılmasını hedeflediklerini, Kuzey Irak'taki iki üniversite ile yapılan işbirliği anlaşmalarının da bu hedefin, alt yapı çalışması olduğunu söyledi. Omay, YÖK'ün bu adımlara olumlu baktığını da ekledi. Omay 'Orada yaşayanlar Türklerle yakın olmak istiyorlar. Biz de Kuzey Irak'ta Türkoloji bölümü açacağız. İlişkilerimiz oldukça sıcak. Siyasi tepkiler de gelebilir ama ben bilimsel hareket etmek zorundayım' diye konuştu.
K.Ü
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum