30 Mayıs 2009

Mardin, Chicago Türk Festivali sayesinde Amerika’ya taşındı

Chicago Türk Başkonsolosluğunun himayesinde ve Türk Amerikan Kültür Birliği tarafından bu yıl 7. düzenlenen Türk Festivali Mardin başta olmak üzere Türkiye’yi bütün yönleri ile Amerika’ya taşıdı. Chicago’nun en kalabalık yerlerinden Daley Plaza da açılışı yapılan ve dört gün sürecek olan festivalin ilk gününde Chicago ve çevresinde yaşayan onbinlerce Türk ve Amerikalı yoğun ilgi gösterdi.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifechicago.jpg
Chicago’da düzenlenen 7. Türk Festivali düzenlediği etkinliklerle Amerikalıları adeta büyüledi.

Chicago Türk Başkonsolosluğunun himayesinde ve Türk Amerikan Kültür Birliği tarafından bu yıl 7. düzenlenen Türk Festivali Mardin başta olmak üzere Türkiye’yi bütün yönleri ile Amerika’ya taşıdı. Chicago’nun en kalabalık yerlerinden Daley Plaza da açılışı yapılan ve dört gün sürecek olan festivalin ilk gününde Chicago ve çevresinde yaşayan onbinlerce Türk ve Amerikalı yoğun ilgi gösterdi.

Festivalin açılış konuşmasını yapan Chicago Başkonsolosu Kenan İpek Uğur, festivalin asıl amacının Chicago ve Orta Batı Amerika’da Türkiye’nin tanıtımını yapmak olduğunu söyledi. İpek, “Festivalde temel hedefimiz hem ziyaretçilere hem de tüm Amerika’ya kültürümüzü, sanatımızı, müziğimizi, mutfağımızı, tarihimizi ve geleneklerimizi duyurmaktır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle Türkiye’den gelen sanatçılarımız ve gösteri grupları ‘’Mevlana-Sema’’, ‘’Mehter Takımı’’, ‘’Halk oyunları ekibi’’ ile birlikte bunları başardığımıza inanıyoruz. Burada el emeği göz nuru el sanatlarımızda kendi ustalarının elinden görücüye çıkıyor, bu da Amerikalıları daha çok heyecanlandırıyor.”dedi.

Dış İlişkilerden sorumlu Chicago Belediye başkan Yardımcısı Khalid Elhatib Chicago Belediye Başkanı Richard M. Daley’in Türklere ve Türk Festival ine övgü dolu mesajını okuduktan sonra Türk Festivalinin zengin tarihi, kültürü ve başarılı organizasyonu
ile diğer etnik gruplara da örnek teşkil ettiğini belirterek en iyi etnik festival olduğunu söyledi. Elhatib ayrıca Başkonsolos Kenan İpek Uğur’a yaptıkları çalışmalardan dolayı bir plaket sundu.

Onur Konuğu Mardin

Festivalin onur konuğu ise Mardin Valiliğinin açtığı stand oldu. Festivale katılan Mardin Vali Yardımcısı Murat Girgin, sahip olduğu tarihi ve mimari yapısı ile tarihi kent Mardin’in yurtdışında hak ettiği şekilde tanıtıldığı takdirde bir Venedik ve ya bir Kudüs kadar ziyaretçi akınına uğrayacağını söyledi. Girgin son olarak Mardin’in değil Türkiye’ye bütün dünyaya örnek olabilecek bir kent olduğunu sözlerine ekledi.

Mardin’deki hoşgörü ve barış ortamının yansıtıldığı Mardin çadırında Süryani telkari ustası Suphi Yerlihindi, taş ustası Nihat Göksu, ahşap ustası Kadri Başçı açtıkları stantlarla el sanatlarını Kültür ve Turizm İl Müdürü Davut Beliktay nezaretinde tanıtımını yaptılar.

Mardin’in ilk ve tek kültür, turizm ve yaşam dergisi olan Mardin Life Dergisi de katıldığı Türk Festivalinde tarihi kentin tanıtımına katkı sundu. Mardin Life ekibi tarafından hazırlanan Kent Rehberi ve Mardin Life Dergileri standı ziyaret eden katılımcılara ücretsiz olarak dağıtılırken derginin Genel Yayın Yönetmeni Nezir Güneş, Amerika gibi bir ülkede Mardin’deki hoşgörü ortamını Amerikalılara örnek olarak gösterip anlatmanın kendilerini gururlandırdığını söyledi. Amerika’da bile uzun yıllar verilen mücadeleler sonrasında zenciler ile beyazlar arasındaki demokratik hak anlayışının yerine oturduğunu hatırlatan Güneş, Mardin’de ise binlerce yıl önceden birbirinden farklı 7 dini yaşayan, 7 dili konuşan ve 7 ırka mensup insanların birbirileri ile hoşgörü ve barış içinde yaşadığını dikkat çekti.

2016 yılında yapılacak Olimpiyatlara aday olan Chicago Olimpiyat Komitesi festivalde açtıkları çadırla Türklerin desteğini istediler. Chicago Olimpiyat Komitesi Organizatörü Mike Murnane ise Türk yetkililere kendilerine verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

Festivaller Türkiye’nin sesi

TACA Başkanı ve aynı zamanda Festival Komite Başkanı Hatice Dinç festival sayesinde adeta Türkiye’yi Amerika’ya taşıdıklarını söyledi. Chicago’lulara “Türkiye” adını çok sesli ve güçlü bir şekilde duyurdukları için mutlu olduklarını anlatan Dinç, hedeflerinin önümüzdeki yol düzenleyecekleri festivalde Türkiye’nin yanında komşu ülkelerinde kültürlerini tanıtmak olduğunu dikkat çekti.

Ankara TUANA Sanat Kulübü tarafından değişik yörelerimizin folklor dansları
izleyenleri büyüledi.

İstanbul Olgunlaşma Enstitüsü’nün Osmanlı ve Modern Türk kıyafetlerini sunan zarif mankenler büyük ilgi ile izlenirken altın ve gümüş işlemeli kaftanlar uzun süre alkışlandı. Festival alanında kurulan 30 ayrı çadırda Türk yemekleri, baklava, kebap, döner, Kahramanmaraş dondurması gibi Türk yiyecekleri stantları açıldı. Türk mutfağı, kültürü, sanatı ve tarihi hakkında davetlilere bilgiler verilirken, "Mevlana-Sema’’, “Mehter Takımı’’ ve “Halk oyunları ekibi’’ gösteriler yaptı. Festivalde ayrıca Chicago'lu klarnet sanatçısı Jimmy Stoynoff ve ekibinin sunduğu Türk musikisi beğeni ile dinlendi.

Festival alanına giriş geleneksel Safranbolu evi görünümlü kapıdan yapıldı. Türkiye’nin dört bir tarafındaki yörelerine ait halk müziği ve kıyafetlerinin tanıtıldığı etkinlikte Türk kültürünü yansıtan moda showları, dans gösterileri, Türk müzikleri ve semazen gösterileri düzenleniyor.

Türkiye’ye olan hasretini festivallerle gideriyor

Amerikan Medyasının yoğun ilgi gösterdiği festivalin geçen senelerde yaklaşık 10 milyon Amerikalıya ulaşıldığı tahmin ediliyor.

Festivali gezmek için Chicago’ya 7 saat uzaklıktaki Cedar Rapids IA şehrinden gelen Öznur Abney ise uzun yıllar gidemediği Türkiye’ye olan hasretini festivallerle giderdiğini belirterek festivali düzenleyenlere teşekkür etti.
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum