3 Haziran 2009

Koruculuk sistemi aşamalı olarak kaldırılmalı

http://www.mardinnethaber.com/userfiles/image/Bedii-Omay.jpg
Artuklu Üniversitesi Rektörü Omay: Koruculuk sisteminin aşamalı şekilde kaldırılması düşünülmeli
Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, koruculuk sisteminin gözden geçirilmesi ve sistemin aşamalı bir şekilde kaldırılmasının düşünülmesi gerektiğini vurguladı.

Mardin Artuklu Üniversitesi, 44 kişinin hayatını kaybettiği Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyündeki katliam hakkında ön değerlendirme raporu hazırladı.

Prof. Dr. Serdar Bedii Omay ve 16 akademisyen ile araştırma görevlilerinin hazırladığı raporda, bunun münferit bir olay olmadığı ve anlık bir cinnet ve intikam duygusundan gerçekleştirilmediği ifade edildi.

Rektör Prof. Dr. Serdar Bedii Omay imzasıyla açıklanan ön raporda, "4 Mayıs akşamı Mazıdağı ilçesi Bilge köyünde 44 insanın öldürüldüğü olayın hem şiddet boyutunun yüksek olması hem de bölgede daha önce gerçekleşen diğer kan davalarıyla benzerlik göstermemesi, bu olayın çok boyutlu bir biçimde ele alınmasını gerektirmekte. Bu münferit bir olay değildir, anlık bir cinnet ve intikam duygusundan dolayı gerçekleştirilmediği açıktır. Toplumu dehşete düşüren bu tür şiddet eylemleri toplum tarafından ilk bakışta reddedilip 'Bunu yapanlar bizden olamazlar' tutumu benimsense de; bu tip şiddet eylemlerinin aynı toplum içinde tekrar yaşanma olasılığı diğer toplumlara nazaran çok daha yüksektir. Bu gerçek, böyle bir olay karşısında ciddi önlemler alınması zorunluluğunu arttırmaktadır." denildi.

Raporda, böyle bir olayın yeniden yaşanmaması için Mardin Artuklu Üniversitesi'nin araştırma yaptığını belirten Omay, "İlk çalışmalar sonucunda hazırladığımız değerlendirme raporu ile "tarihsel, sosyolojik ve psiko-sosyal arka planları" içeren raporlar hazırladık. Raporda olayın sebeplerini araştırdık. Gelenek ve modernite çatışması bölgede 'arada kalmışlık' oluşturmakta, bu durum hem geleneksel hem de modern kurumların yaptırım gücünü aşındırmaktadır. Bu aşınma süreci, bireyin ve toplumun kendisine referans aldığı normlarda da benzer etkiler göstermektedir. Modernleşme adına geleneksel yapının sadece olumsuz yanlarının değerlerinin değil, olumlu yanlarının değerlerinin de hedef alınması gerekir. Kişisel ve toplumsal eylemleri değerlendiren denetleyen bir üstyapının yetersizliği ya da daha önce var olan üstyapının çözülmesi sonrası yerine yeni bir yapının oluşturulamamasıdır." ifadesini kullandı.

Benzer sorunların çözümünde yaşanan yetersiz, yanlı, indirgemeci, cesaretten yoksun girişimlerin yerine sürekliliği olan çözüm üretme iradesinin acilen ortaya konulması gerektiğine inandığını açıklayan ve çözüm önerilerini ortaya koyan Omay, raporda, böyle bir şiddet eyleminin öğrenilebileceği toplumsal rol modellerinin kimler ve neler olduğu bulunarak gerekli önlemlerin alınması gerektiğine işaret etti.

Koruculuk sisteminin gözden geçirilmesi ve bu sistemin aşamalı bir şekilde kaldırılmasının düşünülmesi gerektiğini tavsiye eden Omay, şunları kaydetti: "Koruculuk sistemine yönelik çözüm üretilirken toplumsal yapının son 30 yılda yaşadığı değişim de dikkate alınmalı ve buna uygun olarak bazı sosyal, kültürel ve ekonomik geçiş düzenlemeleri de yapılmalı. Bu düzenlemelerde silahlarını bırakacak olan koruculara güvenliklerinin sağlanacağına dair güvence verilmeli. Bölgede çok hızlı bir şekilde bireysel silahsızlanmaya gidilmeli, yurttaşlara güvenliklerinin devlet tarafından sağlanacağının güvencesi verilmeli. Hukuk ve adalet mekanizmasına olan güvenin arttırılması için sorunların kamu vicdanını rahatlatacak biçimde çözüme kavuşturulması gerekmekte. Bölgede kalıcı huzurun sağlanması için önlemler alınmalı, girişimler başlatılmalı. Köylerde aşiretler aileler arasındaki çatışma ve anlaşmazlıklara yönelik araştırma yapılması, bunların sonucuna göre sosyal politikalar üretilmesi ve uygulanması gerekmekte. Bölgede sağlık, eğitim, konut, sosyal güvenlik, istihdam ve sosyal hizmetler Sosyal hizmetler alanlarında sosyal politikalar geliştirilmeli ve uygulamaya konulmalı."
www.mardinnethaber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum