27 Haziran 2009

Mardin Artuklu Üniversitesi Yayınladığı İlk Kitabını Törenle Tanıttı

Mardin Artuklu Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay üniversitenin yayınladığı ilk kitabı tanıttı.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlife19mardin.jpg
Yaklaşık 2 yıl önce kurulan son 23 üniversite arasında yer alan Orta Doğu'nun en büyük ''sosyal bilimler üniversitesi'' olma hedefiyle çalışmalarına devam eden Mardin Artuklu Üniversitesi, ilk kitabını yayınladı.

Rektörlük binasında düzenlediği basın açıklaması ile gazetecilere Mardin Artuklu Üniversitesi Şarkiyat Enstitüsü Hazırlık Faaliyetleri kapsamında yayınlanan“Merkezileşme Sürecinde Bir Taşra Kenti Mardin” isimli kitap hakkında bilgiler veren Üniversitenin Rektörü Prof.Dr.Serdar Bedii Omay, “Üniversite belirlemiş olduğu misyon ve vizyonunu bölgedeki olaylara karşı sergilemiş olduğu hassas tavırla uygulamaya aktarmıştır. Bu durumun en somut göstergesi ise Bilge Köyü’nde yaşanan elim hadise sonrasında çok kısa bir zaman diliminde hazırlanan ve olayın birçok boyutuyla ele alındığı “Bilge Köyü Raporu “ olmuştur. Artuklu Üniversitesi’nin belirlemiş olduğu misyon ve vizyonun akademik anlamdaki tezahürü ise kurulacak olan Şarkiyat Enstitüsü olacaktır. Şarkiyat Enstitüsü projesi şarkın kaybettiği değerlerini geri kazanma ve şarktan doğacak olan irfan güneşini tüm dünyaya ulaştırmayı amaçlamaktadır. Bu anlayış ve gayeyle oluşturulan Şarkiyat Enstitüsü projesi “Şarkiyat Enstitüsü Hazırlık Yayınları” başlığı ile ilk meyvesini vermiştir. Mardin Artuklu Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. İbrahim Özcoşar’ın hazırlamış olduğu Merkezileşme Sürecinde Bir Taşra Kenti Mardin (1800-1900) adlı eser Şarkiyat Enstitüsü’nün ilk yayını olmakla beraber Mardin Artuklu Üniversitesi Yayınlarının da ilki olma özelliğini taşımaktadır.”dedi.

Dr. İbrahim Özcoşar’in kaleminden yayına verilen “Merkezileşme Sürecinde Bir Taşra Kenti Mardin (1800-1900)” adlı eserin önceki çalışmalarından farklı olarak Mardin tarihinin araştırılmasına yönelik kaynak sunma amacını taşımadığını ifade eden Rektör açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Dr. İbrahim Özcoşar’ın bu kıymetli çalışması, ülkemizin ve daha genelinde coğrafyamızın güneydoğusunun günümüze kadar uzanan tarihi, siyasal ve ekonomik meselelerine 19. yüzyıldan ışık tutuyor. 16. yüzyılda Mardin’in Osmanlı’ya katılmasıyla başlayan ve bugüne kadar gelen süreç, özellikle 19. yüzyılda yoğunlaşıp önemli kırılmalara uğruyor. Dr. İbrahim Özcoşar bu kırılmaların arkasındaki sosyal ve ekonomik meseleleri büyük bir vukufla ele alıyor. Sadece belgelerin aktarılmasıyla yetinmeyip, yüzyılların merceğinden daha genel ve sağlıklı değerlendirmelere varıyor. Bölgemizin çok dinli ve çok dilli yapısını analiz ederek, tarihi belgelerin ışığında merkez-kaç kuvvetlerin ilişkisini ve modernleşmenin, toplumsal dönüşümlerin yoğunlaştığı 19. yüzyılda meydana gelen hadiselerin bilinmeyen inceliklerine değiniyor.”

Özcoşar, eserinde; Osmanlı modernleşmesi ve merkezileşmesi, merkezileşme çabalarına karşı çıkan tepkiler, aşiret kavgaları, Mardin’de misyoner faaliyetleri ve Ermeni olaylarıyla birlikte hâkimiyeti ele geçirme çalışmalarına değiniyor. Özcoşar, günümüzde halen tartışmaları süren Bedirhan Bey İsyanı ve Hamidiye Alayları’nın mahiyetine de belgeler ve vesikalar vasıtasıyla ışık tutuyor.

Nezir Güneş
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum