18 Haziran 2009

Tarihi Mekanlar Gönüllü Rehber Çocuklara Emanet

Bir zamanlar turistleri rahatsız ettiği gerekçesiyle tarihi yerlerden uzaklaştırılan çocuklar, artık turizme hizmet ediyor.
http://www.haberler.com/haber-resimleri/184/tarihi-mekanlar-gonullu-rehber-cocuklara-eman-1696184_o.jpg
Diyarbakır surlarında, Eğil'deki peygamber mezarlarında, Şanlıurfa'daki Balıklıgöl'de, Van Kalesi'nde, Batman Hasankeyf'te, Mardin sokaklarında gönüllü turizm rehberi çocuklar turistlere yol gösteriyor.

Güneydoğu'daki vali ve kaymakamlar, 3 ay süren yabancı dil eğitimini tamamlayan yüzlerce öğrenciyi rehber olarak görevlendirdi.

Geri kalmışlığı bölgenin kaderi olmaktan çıkarmaya çalışan vali ve kaymakamlar, çok sayıda turizm projesi hazırladı. Eğil ilçesindeki Hz. Elyesa, Hz. Zülkifl, Hz. Yunus ve Hz. Süleyman'ın katibi Nebi Harun'un türbesi için Eğil Kaymakamlığı'nın uyguladığı proje bunlardan biri. İlçede 17 lise öğrencisi 3 aylık İngilizce eğitiminin ardından gönüllü rehberlik hizmetine başladı.

Gönüllü rehberleri Türkiye'nin her yerinde görmek mümkün. Nezaketi elden bırakmayan gönülle rehberler okullar açık olduğu zaman 3 gün, yaz tatilinde ise 5 gün çalışıyor.

Güneydoğu'da desteklenen turizmin gelişmesi için hemen bütün tarihi yerlerde beyaz şapka ve penyeli öğrenciler görev yapıyor.

Batman'ın tarihi ilçesi Hasankeyf'te gelen yerli ve yabancı turistlere Antik Kent'i çocuklar anlatıyor.

Avrupa'dan gelen turistler büyük ilgi gösterdiği tarihi mekandaki gönüllü rehber çocuklar İngilizce, Türkçe ve Kürtçe biliyor. Van ve Hoşap Kalesi'nde resmi kurumların görevlendirdiği 10 rehber çocuk görev yapıyor.

Van Emniyet Müdürlüğü ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından geliştirilen 'Gönüllü Rehberlik' projesi kapsamında, Van Kalesi'ni yerli ve yabancı ziyaretçilere tanıtan 10 ilköğretim öğrencisi bulunuyor.

Türkçe, İngilizce, Kürtçe ve Japonca bilen çocuklar, turistlerden herhangi bir ücret talep etmiyor. Şanlıurfa Balıklıgöl'de de 40 çocuk İngilizce öğrenip turist rehberi oldu. Özel giysileriyle turistlere Balıklıgöl'ü anlatan çocuklar, turistleri rahatsız etmemeye özen gösteriyor. Diyarbakır'da ise Ulu Camii ve 27 Şehit Sahabe Türbesi'nde çok sayıda rehber çocuklar görev yapıyor. Hemen yanında bulunan tarihi İçkale ve içindeki kiliseyi ziyaret eden turistlere ise İl Turizm ve Kültür Müdürlüğü görevlileri yardımcı oluyor.

Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Güneydoğu'nun kalkınması, işsizliğin en aza indirilmesi için genç potansiyelin bir fırsat olduğunu söylüyor.

Bölgenin dışarıdan oluşturulan kötü imajı nedeniyle turizmde hakettiği payı yıllardır alamadığını anlatan Mutlu, bu konuda ciddi bir çalışma içerisinde olduklarını belirtiyor.

Diyarbakır'da Türkiye'nin hiçbir yerinde olmayan tarihi ve kültürel mirasa sahip olduğunu belirten Mutlu, Sosyal Destek Projeleri kapsamında uyguladıkları projelerle turizm açısından önemli mesafe aldıklarını kaydediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum