18 Temmuz 2009

Çocukların kronik baş ağrılarına son

http://medya.zaman.com.tr/2009/07/18/bas.jpg
Ergenlik çağında kronik baş ağrısı çeken birçok çocuk için yeni bir umut doğdu. Yeni yapılan bir araştırmaya göre, bu çocukların yaklaşık yüzde 88'inin ağrısı 20'li yaşlara gelmeden iyileşiyor.

Nöroloji dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, geriye kalan yüzde 12'lik dilimdeki çocukların ağrısı ise yetişkinliklerinde de devam ediyor. Yetişkinlerin yüzde 4 'ünde ve ortaokul çağındaki çocukların yüzde 1 ile 2'sinde kronik baş ağrısı görüldüğü belirtilen araştırmada, ağrının kronik olması için, 3 aydan daha uzun bir süre her ay 15 günden daha fazla başağrısı görülmesi gerekiyor. Genellikle, bu baş ağrıları günde 4 saatten daha uzun sürüyor ve hayatı hatırı sayılır derecede etkiliyor.

Yaşları 12-14 arasında değişen Tayvanlı 122 gencin katıldığı yeni bir araştırma, katılımcıların tümünde günlük kronik başağrıları olduğunu gösterdi. Ağrının üçte ikisini gerilim tipi baş ağrıları oluştururken, kalan üçte birlik kısım ise kronik migrenden kaynaklanıyor.

8 yıllık takipte, katılımcıların 103'ü araştırmayı tamamladı. Bunlardan 26'sı erkekti, çalışmanın sonunda yaş ortalaması 21,6'ya ulaştı. 8 yıl süren çalışmanın sonunda, katılımcıların, sadece yüzde 12'sinin kronik başağrısı devam ediyordu. Bu kişilerin de yüzde 83'ünün sorunu migrendi.

Araştırmacılar, katılımcıların çoğunda başağrısının durmasının kesin nedeninin, gözleme dayalı bu çalışmada anlaşılmadığını belirterek, çocuklarda görülen günlük kronik baş ağrısının ergenlik çağının doğası olduğuna inandıklarını kaydettiler.

Eğer çocuğunuzda da günlük baş ağrıları varsa, bunun için bir günlük tutmasını ve nelerin bu ağrıyı tetiklediğine dikkat ederek bunları deftere kaydetmesini isteyebilirsiniz. Böylece doktora da yardımcı olursunuz. Reçetesiz ilaç kullanımında dikkatli olunmasını gerektiğini söyleyen uzmanlar, bu ilaçların bazen ağrıyı bazen azaltabileceğini fakat uzun süreli kullanımda geri tepen baş ağrısına neden olabileceğini ifade ettiler. İlaçlar işe yaramadığında ise, masaj, akupunktur ya da biofeedback (Kişiye kalp hızı, kan basıncı, deri sıcaklığı ve kas gerginliği gibi otonom reaksiyonları nasıl kontrol edeceğini öğreten davranış eğitimi programı) gibi alternatif tedaviler yardımcı olabilir.
Zaman Online

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum