18 Temmuz 2009

Kilolu çocukları bekleyen bir başka tehlike: Kas ve kemik sorunları

http://medya.zaman.com.tr/2009/07/17/cocuk.jpg
Hollandalı araştırmacılar, aşırı kilolu ve obez çocukların kas ve kemiklerinde daha fazla ağrı olduğunu söylediler.

Annals of Family Medicine isimli dergide yer alan çalışmada, müsküloskeletal (hem kas dokusu hem de iskelet sistemiyle ilgili) problemler gibi hastalıklar normal kilolu çocuklarda daha az görülürken, kilolu çocuklarda bu sorunlar daha sık ortaya çıkıyor. Erasmus Üniversitesi Medikal Merkez'deki araştırmacılar, yetişkinlerde aşırı kilolu ve obez olmanın özellikle bacaklarda ve ayaklarda müsküloskeletal problemlerin görülmesine katkıda bulunduğunu bildiklerini belirterek, fazla kilonun çocukların kas ve kemiklerini nasıl etkilediği konusunda daha az bilgi sahibi olduklarını söylediler.

Hollanda'da yaşayan, yaşları 2-17 arasında olan 2 bin 459 çocuğu inceleyen araştırmacılar, 2-11 yaşları arasındaki normal kilolu çocukların yüzde 7'sinde müsküloskeletal problemler görülürken, aşırı kilolu ya da obez çocukların yüzde 11'inde bu sorunlar tespit edildi.

Aynı şekilde, yaşları 12-17 arasında olan normal kilolu çocukların yaklaşık yüzde 38'i bu tür problemlerle karşılaşırken, aşırı kilolu ve obez çocukların hemen hemen yüzde 51'inde kemik ve kas ağrısı görüldü. Yine aynı yaş grubundaki, aşırı kilolu ve obez çocukların, kas ve kemik ağrıları nedeniyle normal kilolu çocuklara göre 2 kat daha fazla doktora gittikleri belirlendi.
Zaman Online

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum