24 Temmuz 2009

Zergan Deresi ve Dunasır köprüsü nasıl kurtarılacak!

Zergan Deresi Temizlenirse Dunaysır Köprüsü de kurtulur!

Kızıltepeli Yazar M. Bedi Demir’in “Ve Kızıltepe” isimli kitabının hemen başında (1. Bölüm – Tarih) “İlçedeki tarihi yapılar” başlığıyla, Dünaysır Camisinden (Ulu Cami) hemen sonra geliyor Dunaysır Köprüsü.

En iyisi Sevgili M. Bedi Demir’in kaleminde ifadesini bulan, yıllardır Zergan Deresinin pisliğiyle birlikte çürümeye bırakılan Dunaysır köprüsü bölümünü okuyalım şimdi: “b- Dunaysır Köprüsü: Ne üzerinden geçen kervanların ve ne de altından geçen suların yıkamadığı bu köprü, unutulmuşluğun hüznünü taşırmışçasına ulaştığı günümüzde de işlevini sürdürüyor. İlçe merkezinden geçen Zergan Çayı’nın üzerinde bulunan ve beş gözü olan köprünün üzerindeki izlerden birkaç onarım safhası geçirdiği anlaşılmaktadır. Beş metre genişlik ve 51 metre uzunluğundaki tarihi köprünün üzerinde herhangi bir süs işlemesi olmadığı gibi, kitabe de yoktur. Mezopotamya ile Doğu Anadolu Bölgeleri arasındaki kervan yolu üzerinde olan bu köprünün, Dunaysır Camisi ile aynı zamanlarda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Bu dönem ise, Artuk Arslan İlgazi ll (1200-1238) dönemine rastlamaktadır.” (Ve Kızıltepe – Syf, 21-22)

Bu tarihi Dunaysır köprüsü, Zergan Deresi Gönüllüsü Hakan Irmak’ın bir önerisiyle gündemimize girdi denebilir. Zergan Gönüllülerinin ilk toplantısında, Hakan Irmak, şunları söylemişti: “…Yapılan araştırmalarda ve ismi üzerinden bu kanıya varılan Kızıltepe’nin eski isimlerinden DUNAYSIR ve ismini buradan alan DUNAYSIR KÖPRÜSÜ (DÜNYA LI SER – DÜNYA ÜZERİNDE) dünyanın ilk ticaret merkezi olarak bilinir. Ve kervanların bu köprü üzerinden geçip konakladığı, ticaretini yaptığı bu önemli şehirde bir tarihi eserde yok olmaya bırakılmıştır. Zergan Deresinin Islah çalışması için sadece DSİ ve Belediye değil, Kültür Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve TOKİ’nin de destek vermesi gerektiğini düşünüyor ve ortak büyük bir projede Kızıltepe’nin en büyük sorununun çözüme kavuşması arzusundayız.”

Siz okurlarımızın da dikkatlerinden kaçmamıştır o çarpıcı ifade: Bir tarihi eserde yok olmaya bırakılmıştır! deniyor. Yani, Sevgili Kızıltepeliler, Yazar M. Bedi Demir’in o oylumlu kitabından okuduklarımızdan mealle şu tespiti rahatlıkla yapmak olasıdır şimdi: Topla, tüfekle ve okla yıkılmamış olan tarihi Dunaysır Köprüsü, bugün Zergan Deresinin pisliği (boku) yüzünden çürümeye bırakılmış durumda.

Kızıltepeliler olarak, Zergan Deresinin bu insanı kahretmesi gereken pisliğinde yaşayıp yaşamama noktasında, hür olmasına hürdük de; bu küreselleşen dünyada; Zergan Deresi üzerine kurulmuş tarihi Dunaysır Köprüsünün bir dünya tarihi eser envanterinde olması hasebiyle, salt bizleri ilgilendiren bir konu olmaktan haliyle çıkıyordu. Zergan Deresinin pisliğinden dolayı gözümüzden kaçan, insanlık tarihi içinde çok müstesna bir yeri bulunan Dunaysır Köprüsünün, Zergan Deresinin ıslahıyla birlikte, o eski günlerindeki ihtişamına kavuşması için çalışmak artık insanlık borcudur. Bunu böyle bilince çıkarıp çalışmalıyız. Bizim, Kızıltepe Ajansının, bu yönlü yaptığımız Zergan Deresi haberlerinin de bu kapsamda değerlendirilmesini rica ediyoruz.

Son söz olarak; ilçemizdeki yetkililerin ve özellikle de Zergan Deresi gönüllülerinin, dereyle ilgili yapacakları her türlü çalışmalarına, bundan böyle, Dunaysır Köprüsünü de katarak yürütmeleri daha bir hayatiyet kazanmıştır.

Bundan böyle; Zergan Deresi Temizlenirse Dunaysır Köprüsü de kurtulur! olmalıdır ortak şiarımız.
Haber Yorum: Metin Aydın
www.kiziltepeajansi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum