24 Temmuz 2009

Mayınlı Arazilerin Temizlenmesi Yasası Kısmen İptal Edildi

Anayasa Mahkemesi’nin CHP tarafından mayınların temizlenmesini öngören yasanın iptal talebini kısmen reddetmesine AK Parti Mardin Milletvekilleri Mehmet Halit Demir ve Gönül Bekin Şahkulubey’den tepki geldi.

Anayasa Mahkemesi’nin CHP tarafından mayınların temizlenmesini öngören yasanın iptal talebini kısmen reddetmesine AK Parti Mardin Milletvekilleri Mehmet Halit Demir ve Gönül Bekin Şahkulubey’den tepki geldi.

Mardin Milletvekili Mehmet Halit Demir, Anayasa Mahkemesinin, mayınlı arazilerin temizlenmesini öngören yasanın ihale işlemlerini düzenleyen 2. maddesinin 3 numaralı fıkrasının 1, 2, 4 ve 6. tümceleri ile 3. maddesinin 1 numaralı fıkrasında yer alan “...taşınmazların temizleme karşılığı tarımsal faaliyetlerde kullanılması süresi ise..” ibaresinin yürürlüğünü durdurması kararını hukuki anlamda tartışmadığını ancak CHP başta olmak üzere mayınlı arazilerin temizlenmesine karşı çıkanlara tepki gösterdiğini söyledi.

Sınırdaki mayınların temizlenmesi ile ilgili olarak muhabirimize açıklama yapan Mardin Milletvekili Mehmet Halit Demir, zaman kaybından dolayı yaşanacak her riskin sorumlusu olarak

Başta CHP olmak üzere mayınların temizlenmesine karşı çıkanları gösterdi.

Bölgede yaşayan insanların çektiği acıları sonlandıracak olan mayın temizleme yasasının geçiştirilmesi ile mayınlardan dolayı sakat kalan binlercesine başkalarının eklenme riskinin olduğunu dikkat çeken Demir, “Mayın yasasına bu açıdan yaklaşmak gerekiyor. Mayınlı bölgenin temizlenmesinde bizim için önemli olan birinci öncelik insan hayatıdır. Buranın ekonomik getirisi İkinci önceliğimizdir. Bugün dünyanın her yanında kiralama usulü hayatın her alanından mevcut olan bir uygulamadır. Bu uygulamaya burada karşı çıkmalarına bir anlam veremiyorum. Bizler buradaki insanlarımızın rahatını düşünüp yaşadıkları riskleri ortadan kaldırmak isterken başkaları ise bu bölge insanına gördükleri manzarayı devam ettirmenin peşindedirler.”dedi.

“MAYINLARI SİYASİ RANTA DÖNÜŞTÜRDÜLER”

Muhalefetin toplumun İsrail’e olan nefretini ranta dönüştürerek yasa üzerinden İsrail olayını manipüle ettiğini söyleyen Demir, “Muhalefet, bir varsayım üzerinden mayın temizleme işinden siyasi bir rant sağlamak için İsrail’i ortaya attı. Yasada her şey açık ve net bir şekilde olmasına rağmen olayı bu yöne çekti. Toplumumuzun İsrail’e duyduğu nefreti ranta dönüştürdü. Zaten bu yasayı AYM’ye götürmesi de siyasi bir ranttı.”diye konuştu.

Demir, yasaya karşı çıkan CHP ve DSP’nin bölgede hiçbir milletvekilinin olmadığını işaret ederek, bölgedeki mayınların temizlenene kadar bölge insanı için zulüm ve eziyet vermeye devam edeceğini sözlerine ekledi.

Mayın Yasasının AYM tarafından iptal edilmesini değerlendiren AK Parti Mardin Milletvekilli Gönül Bekin Şahkulubey ise mayın temizleme işinin gecikmesi ile ülkenin gelişmesi açısından bir kayıp olarak gördüğünü söyledi.

50 yıldan beri mayınlanan bu toprakların bölge için bir hazine değerinde olduğunu hatırlatan Şahkulubey, AYM kararına saygılı olduğunu ve kısmen iptal edilen yasanın mecliste yeniden düzenlenerek yürürlüğü gireceğini belirtti. AYM’ye götürülmesinin yasaya olan önyargının bir göstergesi olduğunu dikkat çeken Şahkulubey, bölgedeki mayınlı araziler hakkında bilgi verdi.
Nezir Güneş
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum