147 milyon avro bütçesi bulunan Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyon Programı dahilinde 532 projeden 47 tanesi kabul edildi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu projelerinin bütçe büyüklükleri dikkat çekti.
Mardin’in Turizm Merkezi olmasına dair projeye 6 milyon; Kommegene Nemrut Turizm odaklı Canlandırma Projesine 5 milyon 852 bin; Iğdır’dan Pamukdağı Turizm Projesi için 3.7 milyon; Ağrı İshakpaşa Sarayı Turizm altyapısının iyileştirilmesi ve tanıtılması projesi için 2 milyon 50 bin avro kaynak öngörüldü.
Gevaş Kaymakamlığı tarafından hazırlanan “In the Spring in Van (Van’da İlkbahar)” isimli proje için 2.3 milyon avro; Siirt’te Turizm sektörünün canlandırılması projesine de 2.7 milyon avro ayrıldı.
KOSGEB’in hazırladığı Gaziantep Bölgesel Endüstriyel Tasarım ve Modelleme Merkezi, 4 milyon 300 bin avroluk bütçesiyle dikkat çekti.
Kayısı vadisi
Malatya Ticaret Borsası’nın Kayısı Vadisi projesine 1.6 milyon öngörülürken; Diyarbakır’dan sadece bir proje kabul gördü. Güneydoğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün GAP illeri çırçır presse işletmelerinin koordinasyon ve işbirliklerinin geliştirilmesiyle ilgili kümelenme projesi 1 milyon 76 bin avroluk bütçesiyle Diyarbakır’dan kabul edilen tek proje oldu.
En büyük pay fındığa
47 proje içinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu projelerinin ortalama büyüklüğü diğer bölgelerden yüksek olmakla birlikte bütçesi en fazla olan proje Giresun’dan geldi. Giresun Ticaret Borsası’nın hazırladığı Fındık Lisanslı Deposu ve Pazar Yeri kurulması projesi için 9.3 milyon avro kaynak öngörüldü.
Yine Giresun’dan Fındık Araştırma Enstitüsü’nün “Fındık Kabuğunun Kilidini Açanlar Projesi” 1.6 milyon avro almaya hak kazandı.
50 bin kişiye iş
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, tüm bu projelerin doğrudan 10 bin kişiye, dolaylı olarak da 50 bin kişiye istihdam yaratacağını açıkladı. Ergün, “AB fonlarından yararlanmak gerçekten zor. Bu nedenle arkadaşlarımı kutlamak istiyorum. Türkiye'de iyi şeyler de oluyor” dedi.
Ergün, bu programın AB'ye aday ve potansiyel aday ülkeler arasında AB tarafından onaylanan ilk program olduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin AB fonlarından yararlanma düzeyinin bugüne kadar istenilen seviyede gerçekleşmediğini belirtirken, “Ancak yeni proje paketiyle bu süreci tersine çevirecek bir adım attık” dedi.
Bakan Ergün, programın, bölgenin rekabet gücünü yükseltecek proje üretme ve uygulama mekanizmasını harekete geçireceğini, bu mekanizmanın ileriki yıllarda gerek AB fonları, gerekse ulusal kaynaklarla daha da gelişeceğini ve böylece bölgeler arası gelişmişlik farklarını en aza indireceğini söyledi.
Ergün, proje paketinin, sadece bölgenin değil, aynı şekilde Türkiye'nin de rekabet gücünü artırmasına katkı sağlayacağını vurguladı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum