Belde, kurulduğu yer itibariyle bölgede sel riski altındaki yerleşimlerin başında geliyor. 2006 yılı sonunda bölgede yaşanan sel felaketinin ardından açılan GAP Bölgesinde Sele Maruz Kalan Alanlarda Sel Riskinin Azaltılması Sosyal Destek Hibe Programı kapsamında Şenyurt Belediyesince hazırlanan Afet Yönetimi Destek Projesi kapsamında hibe almaya hak kazanmıştı. 2000 nüfuslu beldede toplamda 500 kişiye yaygınlaştırılacak Afet Yönetimi, Arama Kurtarma, İlk Yardım, Genel Sağlık ve Hijyen ve Psikolojik Destek Eğitimleri sayesinde ilçe halkı olası bir sel durumunda Belediye ve diğer kamu birimlerinin Afet Yönetimi uygulamalarına güçlü bir destek oluşturabilecekler.
Mart 2009 seçimleri ile işbaşına gelen Belediye Başkanı İhsamettin Demircan beldede ilk Avrupa Birliği projesi uygulamasına öncülük etmekten dolayı oldukça heyecanlı ve proje uygulaması için tüm belediye olanaklarını kullanıyor. Beldede daha önce kahvehane olarak kullanılan bir yeri, tadilattan geçirerek adeta bir Afet Eğitim Merkezi’ne dönüştürmüş.
Proje kapsamında belediye personelinden bir grup Diyarbakır Arama Kurtarma Birliği’ne giderek sel ve diğer afetler sırasında kullanılan makine ve ekipmanların kullanımını öğrenmiş ve arama kurtarma eğitimi almış. Proje kapsamında satın alınan makine ve ekipmanla Belediye olanakları güçlendirilmiş. Belediye Başkanı İhsamettin Demircan, sınırlı bütçe olanakları ile alınan bu malzemenin yetersiz olduğunu düşünüyor ve belediyenin tam bir Afet Yönetimi Merkezi kurabilmesi için gerekli diğer makineleri tespit etmiş ve yeni fon kaynakları arayışına yönelmiş.
Afet Yönetimi Destek Projesi kapsamında belde sakinlerine verilecek temel eğitimlere paralel olarak, ilk yardım çantası, kişisel hijyen seti ve kırtasiye setleri hazırlanmış. Halen sürmekte olan Psikolojik Destek Eğitimlerinden sonra arama – kurtarma; ilk yardım ve genel sağlık- hijyen eğitimleri gerçekleşecek.
Şenyurt Belediyesi Afet Yönetimi Destek Projesi ‘nin uygulamalarına tanık olmak için beldeye geldiğimizde eğitimlere katılmak için Proje Ofisine giden kalabalık insan grupları ile karşılaşıyoruz. “Yediden yetmişe” sözü tam anlamı ile geçerlik kazanıyor Şenyurt Belediyesi proje eğitimlerinde: Yaşlılar ve kadınlar ön sıralarda, çocuk sesleri zaman zaman Psikolojik Destek Eğitimini sunan Rehber- Danışmanların sesine karışıyor.
Bölgede Şenyurt Belediyesi Afet Yönetimi Projesi ile birlikte toplam 37 proje uygulanıyor, sosyal projelerin pek çoğunu gezip görme şansını yakalayan haber ekibimiz Şenyurt’ta oldukça farklı bir tablo ile karşılaşıyor: Eğitimler akşam 8:30 da başlıyor! Zira belde sakinleri, özellikle kadınlar öyle istemiş. “Gündüzleri gerek hava sıcaklığı, gerekse çocukların bakımı kadınlar evden çıkmaktan alıkoyabiliyor.” diye durumu açıklayan Proje Koordinatörü Davut Turgay, eğitimlere kadın katılımını yükseltmek için çaba harcıyor.
Şenyurtta farklı olan sadece eğitim saatleri değil: Yetişkinlere yönelik eğitim projelerinin çoğunda kadınlar ve erkekler ayrı ayrı gruplar biçiminde derslere katılıyorlar. Bölgede kadınların bazıları fotoğraflarının çekilmesine veya eğitimin videoya alınmasına itiraz ederken bazıları ise eğitim salonunda proje görevlisi dahi olsa erkeklerin bulunmasından rahatsız oluyor. Ancak Şenyurt‘ta rastladığımız tablo, bu açıdan da gayet güzel bir örnek: Salonda kadınlar birlikte, annesinin kucağında ders dinlemekten sıkılan bebeği, hemen baba veya beldenin gençlerinden biri kucaklayıp susturmaya çalışıyor.
Çay molası verildiğinde “Ne güzel bir çalışma kadınlar gecenin bu saatinde sokaklarda dolaşıyor, etkinliklere katılabiliyor.” diye şaşkınlığımızı dile getirdiğimizde yaşlılar kendi aralarında gülüşüyorlar; “Şenyurt Avrupa Birliği’ne çoktaaan girdi.” diyorlar.
Gerçekten de beldede dolaşınca sosyal hayatın canlılığı, insan ilişkilerinin sıcaklığı hemen dikkatimizi çekiyor.
“Şenyurt Belediye Beldemiz Avrupa Birliği Fonlarından Daha Fazla Yararlanacak”
Yürütmekte oldukları proje ile ilgili olarak makamında görüştüğümüz Belediye Başkanı Demircan, projeyi bir başlangıç olarak gördüğünü belirterek “Afet Yönetimi Destek Projesi bölgedeki diğer sosyal projelere göre oldukça küçük bütçeli bir proje, Belediye imkânlarını da katarak projeyi genişletmeye, büyütmeye çalışıyoruz. Bazı arama kurtarma ekipmanları aldık, personelimizi eğitime gönderdik ancak daha fazlası gerekli. Özellikle arama kurtarma ekipmanı çok önemli, afet anında basit bir makine bile can ve mal kaybının önlenmesinde çok önemli olabiliyor.”dedi.
Göreve geldiğinden bu yana, Avrupa Birliği fonlarından daha fazla yararlanabilmek için neler yapabileceklerini araştırdıklarını ifade eden Demircan sözlerine şöyle devam etti:
“Beldemiz dere yatağındaki konumundan dolayı, sürekli sel riski altında. Sel riskini azaltmak için çeşitli altyapı projeleri hazırladık ancak henüz uygulama olanaklarını oluşturamadık. Rıcıl deresinde acilen ıslah çalışması yapmamız gerekli ancak belediyemizin yeterli iş makinesi yok. Islah çalışması yapılması gereken alanın 500 metrelik kısmı sınırdaki mayın sahasında ve bu alanda ıslah çalışması yapmak için Genelkurmay’dan izni gerekli. Göreve geldiğimiz günden bu yana, bir yandan halka afet bilinci vermek, sel tedbirlerini almalarını sağlayarak olası bir afet durumunda can ve mal kaybını azalmak, bir yandan da altyapıyı düzeltmek için çeşitli girişimlerde bulunmaktayız. Sel riskini azaltmaya yönelik çalışmaların yanı sıra yeni açılan fonları takip ediyoruz, beldemizin temel ihtiyaçlarını gidermek için çeşitli projelendirme çalışmalarımız sürüyor.”
www.mardinlife.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum