20 Eylül 2009

Bin 600 yıllık manastır avlusunda hoşgörü iftarı

Yüzyıllardan beri farklı din ve dillerin bir arada hoşgörü ve barış içerisinde yaşadığı Mardin'de yaşayan Süryaniler tarafından Müslümanlar'a verilen iftar yemeğinde, sevgi ve barış mesajları verildi.

Yezidi, Ermeni, Süryani ve Müslümanlar`ın bir arada hoşgörü, barış içerisinde yaşadığı 7 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Mardin`de, Diyarbakır-Mardin Süryani Metropoliti Saliba Özmen tarafından bin 600 yıllık manastır avlusunda verilen iftar yemeği renkli görüntülere sahne oldu. İftar Yemeğinde, Müslümanlar ve Süryaniler aynı masayı paylaşarak, bu birlikteliğin bütün dünyaya örnek olması temennisinde bulundu.

Deyrulzafaran manastırı avlusunda verilen iftar yemeğine Mardin Valisi Hasan Duruer, belediye başkan vekili Zeyni Bakırcı, İl Emniyet müdürü Serdar Meriç, Mardin Müftüsü Mehmet Kızılkaya, Deyruzzafaran manastırı Metropoliti Saliba Özmen ve çok sayıda davetli katıldı.

7 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Mardin'deki manastırda bin yıldan beri devam eden iftar geleneği bu yılda renkli görüntülere sahne oldu.

Deyrulzafaran Manastırı'nın Oxford Üniversitesi mezunu Metropolit Nuri Salibe Özmen'in ev sahipliğini yaptığı yemeğe katılan Vali Hasan Duruer, Mardin'in bir dünya kenti olduğunu, inanç ve kültür turizmi zenginliği bakımından dünyada eşi bulunmayan bir şehir konumunda olduğunu belirterek, Deyrülzafaran Manastırı'nda verilen iftar yemeği dünyaya örnek teşkil ettiğini söyledi. Vali Duruer, “Mardin'de dinler, kardeşliği, medeniyetler barışı, diller de sevgiyi söyler. Mardin sevgi, saygı hoşgörü yardımlaşma dayanışmanın en üst seviyede olduğu örnek kentlerden bir tanesidir. Bu gecede bu güzel beraberliğin bu örneklerden birini yaşatmış oldu. Bu beraberlik bugünün berberliği değil yüzyılların birikimidir. Biz bu birikimi gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz. Biz Mardin'de Müslim ve gayri Müslimler olarak ülkemizi güzel yerlere taşıyacağız. Burada hep birlikte dört bayramı kutluyoruz. Mardin artık hoşgörünün ve birbirine tahammül etmenin en güzel örneğini bütün dünyaya yansıtıyor" dedi.

Yüzyıllardır Süryani ve Müslüman vatandaşların Mardin'de aynı değerleri paylaştıklarını vurgulayan Vali Hasan Duruer” Bizler sadece bu geleneği, bu paylaşımı sürdürüyoruz. Bunu geleceğe taşımaya kararlıyız. Süryani vatandaşlarımız, dini bayramlarda Müslümanların bayramlarını kutluyor, bayram sevinçlerini paylaşıyorlar. Süryani vatandaşlarımızın bayramlarında da Müslüman vatandaşlarımız aynı heyecanı yaşıyor. Bugün dünyanın en tanınmış manastırlarından birinde metropolitimiz ve Süryani cemaati mensupları Müslümanlara iftar yemeği verdi. Dünyaya kardeşlik, barış hoşgörü mesajları verildi. Bu kültür zenginliği, bu inanç hoşgörüsü bizleri mutlu ediyor."şeklinde konuştu.

İftar öncesi Mardin Müftüsü Mehmet Kızılkaya ile bir süre sohbet eden Oxford Üniversitesi mezunu Süryani Metropoliti Nuri Saliba Özmen, Mardin`in kendine has güzelliklerinin bulunduğunu belirterek, aynı avluyu paylaşan, aynı sırada oturan, aynı şeylere gülüp, aynı şeylere üzülen, ortak değerleri bulunan dinleri ayrı insanların dini münasebetlerdeki hoşgörü ile sevgi ve saygı sınırlarını genişlettiklerini söyledi. Mardin`in tarih boyunca kültürel değerleri ve tarihi yapısıyla farklılıklar sergilediğini dikkat çeken Özmen, bu farklılıkların kentte yaşayan farklı dinlere mensup insanlara ayrıcalıkları aşıladığını vurguladı.

Kendi dini ibadetgâhlarında Müslümanlara iftar yemeği vermenin bütün Süryani cemaati adına büyük bir mutluluk olduğunu ifade eden Özmen, bu hoşgörü ortamında yaşamaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Metropolit Özmen, "Bu kutsal ve bereketli topraklar üzerinde farklı inançlara sahip insanların kardeşçe yaşamasını ve birbirlerine hoşgörüde kusur etmemeleri, dünyaya örnek teşkil edecek ve imrenilecek bir durumdur. Bugünkü birlik ve bütünlüğümüz dünyaya örnek olmasını diliyorum" diye konuştu.

Mardin Müftüsü Mehmet Kızılkaya ise, Mardin’de yaşanan birlik ve beraberlik ortamı nedeniyle burada bir arada yaşayan farklı kültürler ve dinlerin kaynaşmasına vesile olduğunu söyledi.Kızılkaya” Hiçbir din ve inançta, semavi dinlerin ve kutsal kitapların hiç birinde kin ve nefret emarelerinin bulunmadığını aksine sevgi ve barış mesajları ön planda tutulmaktadır. Yıllardır farklı inançlara mensup vatandaşlarımız, ortak değerler etrafında birleşerek, acı ve tatlı anları paylaşmayı hoşgörü adabı içinde benimsemiştir. Bu dünya hepimize yeter" şeklinde konuştu.

Müslümanlar olarak Süryani vatandaşların manastırında iftar açmanın kendilerini mutlu ettiğini söyleyen işadamı Mehmet Nur Çelik de, "Bu dayanışma, hoşgörü ve birliği hep beraber burada yaşayan Türk olsun, Kürt olsun, Arap olsun, Müslüman olsun, Süryani olsun her kim olursa olsun burada Mardin`de bir aile ortamını sağlıyoruz. Dünyaya örnek olacak bu değerleri gelecek nesillere aktarma konusunda herkes bunu görsün istiyorum. Biz her zaman birlik ve beraberlik içinde kardeşçe yaşıyoruz" diye konuştu.

Müslümanlar`a bir Süryani olarak iftar vermelerinin mutluluğu içinde olduğunu belirten Süryani Cemaati Sözcüsü Yusuf Bektaş ise, "Mardin bir kültür şehri, dayanışma şehri ve hoşgörü şehridir. Bugün bu değerler bizim için çok değerlidir. Onun için buradayız. Biz bunu söylemiyoruz, konuşmuyoruz, biz bunu yaşıyoruz. Mardin bir model şehirdir. Oruçlu günlerde olsun, dini bayramlarda olsun veyahut devlet bayramlarında olsun gördüğünüz gibi Mardin müftüsüyle metropolitiyle, valisi ve belediye başkanıyla birer aile gibidir" şeklinde konuştu.

Yemekten sonra Müslümanlar toplu şekilde manastırda müftü Mehmet Kızılkaya imamlığında akşam namazını cemaatle kıldıktan sonra bin 600 yıllık manastırdan dünyaya barış mesajları verdiler.
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum