26 Eylül 2009

Çadırkentte Ders Zili Çalmadı

Yaklaşık 15 milyon öğrenci yeni eğitim ve öğretim yılına başlarken, memleketlerinden göç edip çeşitli yörelere çalışmaya giden mevsimlik işçilerin okul çağındaki çocukları için ders zili çalmadı.

Beypazarı'nda üretilen havuç, marul, domates, soğan gibi ürünlerin toplanmasında çalışmak için her yıl yaz mevsiminde genellikle Doğu ve Güneydoğu'dan yüzlerce mevsimlik işçi geliyor. Çocuklarını da beraberinde getiren aileler, ekim ayı başına kadar tarlalarda çalışıyor. Bu nedenle okul çağına gelen çocukları okula zamanında başlayamıyor. Bazı öğrenciler ekim ayında memleketlerine geri dönüp okula başlayacağını söylerken, bir kısmı ise okula ne zaman gideceğini bile bilmediğini söylüyor.

Diyarbakır ve Mardin'den Ankara'nın Beypazarı ilçesine mevsimlik işçi olarak çalışmaya gelen yaklaşık bin ailenin çocukları okullarına geç başlayacak. Diyarbakır'da Fatih İlköğretim Okulu 2. sınıf öğrencisi Osman Aykaç(9), ekim ayının ilk haftası memleketlerine dönüp okula başlayacağını söylerken sınıf arkadaşı Zeynep Kılıç ise ne zaman okula başlayacağını bilmediğini ifade etti.
Diyarbakır merkez Damlakaya İlköğretim Okulu 4. sınıf öğrencisi Hatice Çelebi ise "Diyarbakır'dan buraya tarlada çalışmaya geldik. Annem ve babam tarlaya çalışmaya gidiyor, ben de küçük kardeşime bakıyorum. Okullar açıldı, ama ben memleketimize ne zaman dönüp okula başlayacağımı bilmiyorum." diye konuştu.

Çadırkentte yaşayan okul çağındaki yaklaşık 70 çocuğun bir kısmı okulların açılması ile birlikte memleketlerine dönüş yaparken, kalan öğrenciler ailelerinin durumlarına göre memleketlerine dönüş yaparak okula gecikmeli başlayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum