30 Eylül 2009

Katarakt’ı Önemsemek Lazım

Mardin Park Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kemran Gök, yaptığı açıklamada yaşlılık hastalığı olarak bilinen Kataraktın aslında farklı çeşitlerinin bulunduğunu ve kataraktı önemsemek gerektiğini belirtti.

Kataraktın göz içindeki merceğin saydamlığını kaybederek kesif, opak bir görünüm alması, göz merceğinin yoğunlaşması olduğunu ifade eden Op. Dr. Kemran Gök açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Katarakt, Dünyada önlenebilir körlük ve görme azlığının önemli sebeplerinden biridir. Halk dilinde perde gelmesi, beyaz su olarak da adlandırılır.

Göz kameraya benzeyen optik bir sistemdir. Dışarıdan gelen ışık ve görüntülerin görme merkezine net olarak ulaşabilmesi için, önce gözün en dış saydam tabakası olan korneada, sonra gözün içindeki lens tabakasında kırılması gerekir. Normal şartlarda bu iki tabaka da saydam yapıdadır. Göz merceğinin kesifleşmesi ve yoğunlaşması görüntüyü bulanıklaştırır bu da kişinin cisimleri flu ve sarımsı görmesine neden olur. Genellikle hastalar ışık kamaşmasından ilerleyen zamanlarda da uzak ve yakın görme azlığından yakınırlar.

Birçok tipi olmakla birlikte, kataraktlar genel olarak yaşa bağlı kataraktlar, doğumsal kataraktlar, travmatik ve ikincil kataraktlar olmak üzere üç çeşit olduğunun altını çizen Gök, katarakt çeşitleriyle ilgili şu bilgileri verdi: “Katarakt en sık yaşa bağlı olarak ortaya çıkar. Bilinen bir sebebi olmamakla birlikte beslenme, ültraviyole ışınları gibi birçok risk faktörü bulunmaktadır. Lensin opaklaşmasının durumuna göre hastalar önceleri uzak ya da yakın görme bozukluğundan şikâyet ederler. Opaklaşma arttıkça hem uzak hem de yakın görmeler hastanın sosyal yaşantısını rahatsız edecek şekilde azalır

Doğumsal kataraktlar göz tembelliği gelişmemesi açısından erken opere edilmeli ve sonrasında görme rehabilitasyonu yapılmalıdır. Bu nedenle yeni doğan bebeklerin özellikle akraba evliliğinden olanların mümkünse bir göz hekimine muayene ettirilmeleri gerekmektedir.

Gök: Kataraktta Çözüm Ameliyat…

Kataraktın ilaçla veya gözlükle tedavisi mümkün değildir. İlerlemesini de durdurabilecek etkili bir yöntem bulunabilmiş değildir. Tek tedavisi ameliyattır. Ameliyat, şeffaflığını kaybetmiş olan göz merceğinin alınıp yerine yeni bir göz merceğinin yerleştirilmesi sistemine dayanmaktadır.

Katarakt tedavisinin en güncel olan ameliyat sistemi Fako cerrahisidir. Fako cihazı, saniyede 40.000 defa titreşen ultrasonik ses dalgaları yardımıyla kataraktı göz içerisinde eritmeye ve alınmasını sağlayacak bir sisteme sahiptir. Böylece katarakt temizlendikten sonra, katlanabilir ve akrilik maddeden üretilmiş mercek göz içerisine yerleştirilir.

Fako cihazı sayesinde göz içerisine çok küçük bir bölgeden girilerek ameliyat tamamlanmaktadır. Her türlü katarakta uygulanabilmektedir. İşlem süresi kısalmakta ve ameliyatın emniyeti artmaktadır. Lens doğal olarak gözümüzün içinde bulunur.

Çünkü oluşmuş bir kataraktı ne damlalar nede başka bir ilaç tedavi edemez. Ameliyattan başka tedavi şekli yoktur. Kataraktı aşırı sertleşmeden yapmanın bir avantajı oluşabilecek komplikasyon oranının azalmasıdır. Katarakt ameliyatı, mikroskop altında, ameliyathanede steril, mikropsuz bir ortamda gerçekleştirilir.

Birkaç Saatte Katarakt Derdine Son…

Op. Dr. Kemran Gök katarktın çok kolay bir tedavi süreci olduğunu ifade ederek şunları kaydetti: Hastanede kalma süresi lokal anestezi ile ameliyat olanlarda birkaç saatlik yatak istirahatı yeterlidir. Anestezi olarak göz lokal damla veya uyuşturucu bir iğne ile hareketsizleştirilir ve ağrı duyusu böylece ortadan kaldırılır. Kataraktın alınması aşamasında kataraktın olgunluk derecesine göre ultrason (FAKO) ile dikişsiz veya klasik yöntemle dikişli olarak yapılabilir. Yapay göz içi merceği (göz içi lens) katarakt alındıktan sonra oluşan ceb gibi boşluğun yerine suni göz içi lensi konulur. Ameliyat esnasındaki zorluklar ve olası beklenmeyen durumlar olabilir. Çok ender durumlarda da görme kaybı yaşanabilir. Ameliyat sonrasında vakaların birçoğunda (95%) iyi bir düzeyde görme artışı olur.

Katarakt ameliyatı ağrısızdır. Görme çok hızlı düzelir ve birkaç hafta sonra en iyi görmeyi sağlayan gözlük yazılabilir. Gözde bulunan başka hastalıklar görmeyi etkileyebilir. Ameliyat sonrası yaklaşık iki ay süreyle damla veya merhem uygulanır. Bu süre içinde araba kullanmak tehlikeli ve ağır işlerde çalışmak uygun değildir. Vakaların %30’unda birkaç yıl geçtikten sonra ikincil bir puslanma olabilir. İkincil katarakt olarak adlandırılan bu durum lazerle birkaç dakikada poliklinikte ortadan kaldırılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum