30 Eylül 2009

Dini Liderler Sabancıların Müze açılışında bir araya geliyor

Sakıp Sabancı Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi” açılışına Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın yanında Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Türkiye Hahambaşı İsak Haleva, Fener Rum Patriği Dimitris Bartholomeos, Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, Süryani Patrik Vekili ve Diyarbakır-Mardin Metropoliti Salibe Özmen ile Kültür Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve İstanbul Valisi Muammer Güler de katılacak.

Tarihi ve mimari yapısı ile Türkiye’nin gözde “İnanç ve Kültür Turizm” merkezlerinden olan Mardin’de Yahudi, Hıristiyan ve Müslüman din adamları bir araya gelerek barış mesajları verecek.

Sabancı Vakfı tarafından restore edilerek Kent müzesi, Kültür ve Sanat Merkezi olarak düzenlenen tarihi binanın açılışı geniş katılımlı bir şekilde yarın yapılacak.

Tarihi ve mimari yapısı ile Türkiye’nin gözde “İnanç ve Kültür Turizm” merkezlerinden olan 7 bin yıllık Mardin şehri, bir Ekim 2009 tarihinde açılışı yapılacak ‘Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve ‘Dilek Sabancı Sanat Galerisi’ne ev sahipliği yapacak.

Tarihi Askerlik şubesi, Asker toplama merkezi son olarak da uzun yıllar Mardin Defterdarlığı hizmet binası olarak kullanılan Artuklular dönemine ait tarihi bina Sabancı Vakfı tarafından, ‘Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve ‘Dilek Sabancı Sanat Galerisi’ olarak restore edildi.

Şehir merkezindeki sit alanında bulunan tarihi yapının restorasyonu tamamlandıktan sonra Sakıp Sabancı'nın vasiyeti üzerine üst katta yer alacak olan müzeye “Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi” adı verildi. Alt katta yapılan galeriye ise Sabancı Vakfı ile birlikte Dilek Sabancı da maddi destek sağladığı için “Dilek Sabancı Sanat Galerisi” adı verilerek halkın hizmetine açılacak.

6 Milyon TL’ye mal oldu

4 milyon TL’ye restorasyonu ve yaklaşık 2 milyon TL’ye de iç tasarım ve döşemesi yapılan Sakıp Sabancı Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi” açılışına Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın yanında Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Türkiye Hahambaşı İsak Haleva, Fener Rum Patriği Dimitris Bartholomeos, Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, Süryani Patrik Vekili ve Diyarbakır-Mardin Metropoliti Salibe Özmen ile Kültür Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve İstanbul Valisi Muammer Güler de katılacak.

“İnsanlığın Kültür Mirası” olarak da tanımlanan tarihi kent Mardin’deki açılış törenine katılacak dini liderlerin barış mesajı vermesi beklenirken daha sonra hep birlikte Hz.İsa’nın dili olan Aremice’yi konuşan Süryanilerin dini merkezi olan Deyrulzafaran Manastırını ziyaret edecek. Törene katılacak davetliler açılıştan sonra akşam Sakıp Sabancı Kent Müzesinde düzenlenecek olan kokteyle katılacak.

3 bin yıllık açılış törenine ayrıca Hasan Cemal, Meral Tamer, Cüneyt Özdemir, Eyüp Can Sağlık, Funda Özkan gibi köşe yazarı ve TV programcıları da katılacak.

Mardin’deki inanç ve kültür turizme önemli katkıları olacak Sakıp Sabancı Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi sanatseverlere ev sahipliği konumu ile büyük katkı sağlayacak.

Her yıl ortalama 600 bin yerli ve yabancı turistin gelip gördüğü tarihi kente açılacak bu Müze ile Mardin önemli bir kültür merkezine kavuşmuş olacak.

Nezir Güneş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum