14 Eylül 2009

Sürgücü de Belde içi Ana Yollar 20 m eninde genişliyor...

http://lh5.ggpht.com/_Hjkac1ftqjA/Spo35ZiN_8I/AAAAAAAAYb0/JT4pDixEmTI/s640/IMG_4455.JPG
Sürgücü Beldemizde, yıllardır dar olan cadde ve sokaklar, beldedeki yaya ve araç ulaşımını güçleştirmekle kalmayıp, çeşitli sıkıntıların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Cadde ve sokakların dar olması, belde içinde iki aracın aynı anda geçmesine engel olmaktadır. Aynı yöne giden iki aracın solama yapması şöyle dursun, karşı yönden gelen bir aracın geçmesi için bile mutlaka birinin geniş olan bir alana çekilmesi gerekir.

Hiç abartmıyorum, bu durum zaman zaman iki aracın birbirine çarpmasına, hatta araçların yayalara çarpıp hayatlarını kaybetmesine sebebiyet vermektedir. Buna benzer bir durum 2008 yılında yaşandı. İlköğretim öğrencisi Serhat AYAZ, bisikletiyle Bahçe caddesinden (Kuça bexçe) geçerken bir köy minibüsünün çarpması onucu hayatını kaybetti. Serhat AYAZ’a Allah'tan rahmet dilerken, 1980 yılında aynı yerde ben çocukken başıma gelen kazayı anlatayım. O zamanlar ben 10 yaşındayken, köye Erbakan’ın MSP partisinin seçim konvoyu gelmişti. Kuça Bexçede konvoyu takip ederken, fark etmediğim arkamdan gelen araç bana çarptı. Allah'tan kazayı şans eseri yara almadan atlattım. Sadece Kuça Bexçe değil, Bınya Gund dediğimiz Çıravé den sonraki Bağyaka yolu, son 15 yıldır eskiye nazaran çevre sakinlerinin işgalleri sonucu iyice daralmıştır. Eskiden bir uçtan bakıldığında bu yolun sonu göründüğü halde, şimdilerde ise işgaller nedeniyle, küçük küçük virajlar oluşmakla beraber, ulaşım tek şeritli olarak adeta zikzaklar çizilerek sağlanmaktadır. Bu yolda normal şartlarda kazasız bir ulaşımın sağlanması için en az 20 evin ev yada avlu duvarının yıkılması gerekir.

Aynı şekilde Beré Tehtıka ve Teht Kelaçké dediğimiz Karşıyaka mahalesindeki caddeler de, son 15 yılda yeni yapılan evlerin veya avluların işgalleri nedeniyle iyice daralmıştır. Genel anlamda Sürgücü de Meydan, cadde ve sokakların işgalinde şöyle bir taktik uygulanmakta. Bölgeyi işgal edecek kişiler, önce oraya bir traktör taş, kum ya da odun döküyor, bir yıl boyunca döktüklerini kaldırmadan orada bekletiyor. Bir yılı doldurduktan sonra kimsenin ses çıkarmamasından cesaret alarak, burası artık benim mülkümdür diye oraya taştan veya piriketten bir duvar örüyor. Bu şekilde cadde veya sokak işgali başarıyla gerçekleştiriliyor. Hele hele dönemin belediye başkanı ile eğer araları açıksa veya aynı partiden değillerse, işgal etmek iyi bir fırsat oluyor. Eskiden beri Vakıf Kültürünün bir boyutu olan Meydan, Cadde ve Sokakların işgalleri, Sürgücü Beldemiz için adeta bir kara lekedir. Bu yazımı okuyacak değerli gençlerimize şunu söylüyorum. Babanızın tepkisi ve baskısı ne olursa olsun, sizler o utanç duvarları sayılan bentleri, yani duvarları kendi ellerinizle yıkmalısınız. Çünkü sizin ve çocuklarınızın geleceği, modern ve yaşanabilir Sürgücüden geçiyor.
http://lh6.ggpht.com/_Hjkac1ftqjA/Spo38u2VUmI/AAAAAAAAYcA/4cl0h3qWySo/s640/IMG_4547.JPG
Sürgücü Beldemizde dar olan cadde, sokak ve yolların genişletme çalışmasına, yeni Belediye Başkanımız Sayın Fikri ÖKMEN start verdi. Çalışmaya ilk olarak Bismil ve Diyarbakır yolu dediğimiz, Sürgücü Çeşme Meydanı girişi ile taş köprü arasındaki bölümün, köprübaşı mevkinden başlandı. Bazı insanlarımızın bu yol çalışmasına karşı çıkması, hatta engellemesine rağmen, yolun genişlemesi sebebiyle büyük Zaraları olan veya olacak kişilerin ise tam tersine büyük destekler vermesi ise sevindirici bir gelişme. Bu konuda Atilla ŞEMİN, Recep EROL, Zeynet BARAN gibi Sürgücülüler ise, bağ veya bahçelerinin yarısı yola gittiği halde, bu çalışmaya büyük destek vermektedirler. Aynı şekilde Sabri AYAK da yolun geçmesi durumunda, belediye istiyorsa değil bahçe veya avlumu, evimin yarısını dahi koşulsuz olarak yıkabilir, diye destek verdi. Bu örnek insanlarımızı canı gönülden tebrik ediyorum.
http://lh5.ggpht.com/_Hjkac1ftqjA/Spo361CH7kI/AAAAAAAAYb4/H9_EJFDrxGY/s640/IMG_4502.JPG
Öte yandan bu çalışmaya karşı çıkan ve hatta belediyeye tehditler savuranlar ise, halk tarafından şaşkınlıkla izlenmektedir. Karşı çıkanlara şunu söylüyorum. Evet mutlaka bir zararınız olacak. Ama yolların dar olması nedeniyle 2008 de kazada hayatını kaybeden Serhat AYAZ gibi, daha kaç gencimizin ölmesini istiyorsunuz. Beldemizin gelişmemesi için daha ne kadar seyirci kalacaksınız. Eğer yolun genişlemesi sebebiyle bir zararınız olacaksa, zaten belediye yıkılanı yeniden inşa edecek. Asıl eğer bir zararınız olacaksa, zamanında oy kaygısıyla imar planını hayata geçirmeyen, bundan önceki yönetimlerden hesap sormalısınız. Çünkü Sürgücü Belediye olduktan sonra sayısız yeni ev yapıldı. Eğer daha o zamanlar belediye İmar planını uygulamaya koysaydı, bu gün ne sokaklar dar olurdu. Ne de şimdi yıkılacak ve büyük zararı olacak insanlar olurdu.

Ayrıca www.surgucum.com'a açıklamada bulunan Belediye Başkanı Fikri ÖKMEN: "Belde sorunlarına ilişkin halk toplantıları düzenlediklerini, Halk olarak, yıllardır belde yollarının dar olmasından şikâyetçi olduklarını, göreve başlaması ile beraber bu çalışmalara başladığını" söyledi. Fikri ÖKMEN: "Belediye olarak kendi imkânlarımızı kullanarak yol genişletme çalışmalarına başladık. Yolları 20 m ye kadar genişletmenin yanı sıra, yollar etrafında duvarlar örerek onları kalıcı olarak korumaktayız. Çalışmalarımıza, Ramazan Bayramından sonra devam edeceğiz. Halkımız, çalışmalarımızı gördükçe destek vermekte ve hatta bizimle beraber gönüllü bir şekilde çalışmaktadır" dedi.
Mehmet AYAZ
www.surgucum.com
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum