5 Ekim 2009

Altınlar İlhanlılar Dönemine ait

Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı Sürekli köyünde kanalizasyon çalışmaları sırasında Önceki gün ortaya çıkan altınların İlhanlılar dönemine ait 700 yıllık olduğu açıklandı.

Kızıltepe ilçesine 25 kilometre uzaklıktaki 120 haneli Sürekli köyünde gerçekleştirilen kanalizasyon çalışması sırasında ortaya çıkan altınlar İlhanlılar döneminde Ebu Said Bedirhan adına basılan ve bir kadın ait ziynet eşyaları olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine Müze ekiplerinin jandarma ekiplerine haber vermesi üzerine bölgede geniş güvenlik önlemi alındı. Kazı yapılan bölge güvenlik nedeniyle tel örgülerle çevrildi. Dünden beri jandarma ekipleri sikkeleri alan köylülerin peşine düştü. Şu ana kadar küpten çıkan 57 adet tarihi altın sikke toplandı.

Sürekli köyünde ortaya çıkan tarihi sikkeler ilgili bir açıklama yapan Mardin Müzesi Müdürü, Nihat Erdoğan, Mardin’in Kızıltepe ilçesi Sürekli köyünde önceki gün yapılan kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkan tarihi sikkeler İlhanlılar dönemine ait 700 yıllık tarihi geçmişi olduğunu söyledi.

Erdoğan, “Müze olarak yaptığımız incelemelerde Ebu Sait Bahadırhan yazan 57 sikke olduğunu tespit ettik. Ayrıca 4 adet bronz yüzük, 1 çift altın küpe, 2 adet altın bilezik, 29 adet kölyeye ait altın parçalar, 1 çift altın küpe, 2 adet bronz kolye ucu, 2 adet bronz boncuk, 2 adet bronz muskalık, 2 adet bronz boncuğu ve 3 adet pişmiş topraktan kap parçası yapılan kazıda ortaya çıktı. Şu anda küpten çıkan altın ve takıları müzede muhafaza altına aldık.”dedi.

Köyde kazıların devam ettiğini ve yer yer altınların bulunduğunu belirten Erdoğan, altınların küp yerine bir kase içerinde saklandığını söyledi. Köyden daha fazla ziynet eşyasının çıkarılma ihtimalinin de olduğunun altını çizen Erdoğan, bölgenin tarihi höyükler üzerinde kurulduğunu kaydetti.

Jandarma olay yerine intikal etmeden önce ortaya çıkan altınları alan köylülere bir çağrıda bulanan müze müdürü Erdoğan, sikkelerin satışının yasak olduğunu ve kendilerine getirmeleri halinde ücretini ödeyeceklerini sözlerine ekledi.

Nezir Güneş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum