24 Ekim 2009

Antibakteriyel ürünler, domuz gribine çare olabilir mi?

http://medya.zaman.com.tr/2009/10/24/flu.jpg
Geçtiğimiz haftalarda Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın domuz gribi ile ilgili önlem alınmaz ve gerekli aşılar yapılmazsa ülkemizde 21 milyon kişinin hastalanacağını ve 5 binden fazla kişinin de buna bağlı olarak hayatını kaybedebileceğini açıklaması ülkenin gündemine oturdu.

Virüsün yayılmasını önlemek için okulların bir süre kapatılabileceğini, eğitimlerin televizyondan devam edebileceğini duyurması ise kimilerinin önemsemediği virüsün ne boyutta olduğunu anlatmaya yetti. Ankara, İstanbul ve Diyarbakır'daki okullarda görülen vakalar, başta medya olmak üzere eğitim kurumları ve sivil toplum örgütlerini virüse karşı alınması gereken tedbirleri anlatmaya yöneltti. Okullarda, üniversitelerde, derneklerde hijyenin nasıl sağlanacağı noktasında insanlara seminerler veriliyor.

Peki bu virüsten korunmak için ne yapabiliriz? Uzmanlar, tokalaşma yoluyla dahi bulaşabilen virüse karşı en iyi çözümün ellerin temizliği olduğunu belirtiyor. İkinci domuz gribi dalgasının başlayacağını duyan vatandaş önlemlerini almaya başladı bile... Sadece vatandaş mı, sabun firmaları da önlem alanlar arasında. Alışveriş merkezlerinde ve billboardlarda sabunların, anti-bakteriyel jellerin, kolonyalı mendillerin reklamlarını görür olduk. Yolda yürürken, otobüste otururken gördüğümüz 'domuz gribine yakalanmamak için ellerin temizliğine dikkat edin' yazılı afişler ister istemez beynimize kazındı. Bütün bunlar toplumda sağlıklı ve temiz yaşama verilen önemi artırdı. Otobüslerde kolonyalı mendille tutunanları, her dakika anti-bakteriyel jel ile ellerini temizleyenleri görmek çok zor değil. Biz de salgınla birlikte kullanımında artış yaşanan, artık çantanızın olmazsa olmazı sabunun, anti-bakteriyel jelin, kolonyalı mendilin domuz gribini ne kadar engelleyebileceğini araştırdık.

Maske tak, gribi kafaya takma!

Henüz Türkiye'de yaygınlaşmamış olsa da maske, hastalığı başkalarına bulaştırmamanın ve hastalıktan korunmanın yolları arasında. Birçok ülkede toplu yaşam alanlarında kullanılan maske tozdan korunmak için kullandıklarımızdan değil. Dünya Sağlık Örgütü'nün enfeksiyonu önlemek için tavsiye ettiği maskeler, NIOSH Koruma sınıfı N95 veya muadili olan FFP2 koruma sınıfındaki yani % 94 filtreleme performansına sahip. Kullanımı da hastalığın seviyesine göre değişiyor. Şüpheli vakalarda FFF1, öksüren hastalarda FFF2, medikal ortamda temas söz konusu ise FFF3 kullanmanız gerekiyor.

Maskeler mikrobu yüzde 80'den yüzde 99'a kadar filtreleme özelliğine sahip. Salgın risk haline geldiğinde maske kullanmamız sağlığımızı koruyabiliyor. Ülkemizde maske kullanımı ise, yıllardır bu işi yapan Dragel firmasının yaptığı açıklamaya göre dünya ile aynı oranda artış göstermiş.

Domuz Gribi Nedir? Nasıl Bulaşır? Tedavisi varmı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum