10 Ekim 2009

Bakan Atalay Mardin'deki STK Temsilcileri ile Bir Araya Geldi

STK temsilcilerinin Kürt Açılımı ile ilgili olarak düşüncelerini almak üzere bölge gezisine çıkan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, demokratik açılımda Mardin'deki kültür zenginliğinin örnek alınması gerektiğini söyledi.

Mardin Valisi Hasan Duruer'in açılış konuşmasını yaptığı toplantıda birlik ve beraberlik mesajları verildi.
Kürt halkının yoğun olarak yaşadığı Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki STK temsilcileri ile bir araya gelen İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "Daha fazla demokrasi, daha fazla özgürlük, yurdumuzu her gün biraz daha yurtdışına açmak, vatandaşlarımızın daha çok rahatlanması için çok güzel adımlar attık. Avrupa Birliği açılımızı büyük hızla devam ediyor. Demokratik açılımında da gelişmeleri sizinle paylaşmak için bir araya geldik. İşimiz zor yolumuz uzun bunun farkındayız ama hep birlikte bunun üstesinden geleceğimize inanıyorum." dedi.

Aralarında Süryani dernek temsilcilerinin de hazır bulunduğu siyasi parti başkanları ve sivil toplum kuruluşları başkanları ile Artuklu Kervansarayında akşam yemeğinde bir araya gelen Bakan Atalay, "Ülkemizde terör olmasın, şiddet olmasın, kan akmasın, gözyaşı olmasın diyoruz. Demokratik açılım dediğimiz insanımızın daha özgür yaşaması, insanımızın hiçbir baskı altında girmeden kendisini ifade etmesidir. Bütün dinlerin, bütün dillerin bu özgürlük ortamında kendisini ifade etmesi yaşayabilmesi lazım. Bizim isteğimiz budur. Mardin'deki kültür zenginliğini Türkiye'nin her yerine yaymamız lazım. Buradaki ortam demokratik açılımın son uç örneği olarak gösterilebilir. Buradaki bu zenginliği korumamız lazım." diye konuştu.

Sakıp Sabancı Kent Müzesindeki kültür varlıklarının zenginliğini de örnek veren Bakan Atalay, "Biraz önce yeni açılan müzeyi gezdiğimizde müzede sergilenen eşyalar ne demek istediğimizi çok iyi anlatıyordu. Bu topraklar ne kadar tarihi zenginlik oluşmuş birikmiş ama onları koruyamamış yeni yeni aklımız başımıza geliyor. Tekrar bu kardeşlik duygularını dirilterek birbirimizle hoşgörü içinde yaşamamızı sağlayan değerlerimizi hatırlatmak istiyorum. Bu dünya hepimize yeter. Bugüne kadar nasıl asırlarca bu topraklarda büyük devletler kurarak birlikte kurmuşsak bundan sonrada aynı şekilde birlikteliğimizi sürdürebiliriz. Uzun süren aramıza sokulan fitne unsurları kardeşliğimizi zedeleyen unsurlar özgüvenimizi bile azaltmış özgüvenimizi artırırsak tekrar şaha kalkabiliriz." ifadelerini kullandı.

Suriye'ye geçişlerde kaldırılan vize uygulaması hakkında da bilgi veren Bakan Atalay önümüzdeki hafta içinde bakanlar kurulu olarak Suriye'ye geçiş yaparak Halep'te meslektaşları ile birlikte ilişkilerin daha da geliştirilmesi için toplantı yapacaklarını söyledi.

Güvenlik unsurunun her konuda etkili olmasından dolayı yatırımları buralara çekemediklerini anlatan Bakan Atalay, "Bu konuda kararlıyız sorunları çözme yönünde bakılabilecek her boyutu çalışıyoruz. En geniş mutabakatı arıyoruz. Kapısını kapatanların kapısını bile yeniden çalıyoruz. Hem siyasi partiler, hem sivil toplum kuruluşları olarak hem de toplumun geniş kesimleri bu güzel atmosferin için hepimiz girelim ve böylelikle çözelim." şeklinde konuştu.

Nezir Güneş - Kadir Üründü
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum