4 Ekim 2009

Birlikte Yaşama Kültürü Mardin’de masaya yatırıldı

Yedi dil, yedi din ve yedi kültürü bir arada barındıran, mimari yapısı ve tarihi-görsel değerleriyle Türkiye’nin inanç kültür şehri olan Mardin; birlikte yaşama kültürü konulu Uluslararası bir sempozyuma ev sahipliği yaptı.

Sempozyuma katılan Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Türkiye’nin kültürel değerler açısından ortak bir zemini olduğunu dikkat çeken konuşmasında “Mardin’in temel kültürel değerler bağlamında Denizli’den Mersin’in Sinop’un kültürü arasında bir fark yoktur. Var diyen cehalet içindedir.”dedi.

Mardin Valiliği, Mardin Artuklu, Bahçeşehir ve Galatasaray Üniversitelerinin katkılarıyla düzenlenen sempozyumda ayrıca, ‘Piri Reis’ten Katip Çelebi’ye Osmanlı’nın Dünyaya Bakışı ve Osmanlı Fermanlarında Mardin’ sergisi de yer aldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Devlet Bakanı Mehmet Aydın insanlığın birlikte yaşaması için insanlığın ortaya çıktığı günden beri mücadele verdiğini söyledi.

Konuşmasında birlikte yaşama mücadelesine Habil ve Kabil örneğini vererek başlayan Aydın, “İnsanın özü birlikte yaşamaktan geçer. Birlikte yaşamanın temel şartı insan olmaktır. İnsanlarla insanca diyalog içine girdiğimizde ancak birbirimizi anlayabiliriz. Bunu en güzel şekilde yaşayan ve yaşatan ender yerlerinden biri Mardin’dir. Bu birlikteliğin sonsuza kadar yaşamasını emeni ediyorum.”dedi.

FARKLILIKLAR 19. YÜZYILDAN İTİBAREN BAŞLADI

Bu ülkenin manevi kültürel ve medeni kaynaklarından gelen ortak bir zemin olduğunu dikkat çeken Aydın, “Ve bu zemin işte Mardin’i Mardin yapıyor. Mardin halen dikkat çekiyorsa halen o zemini muhafaza ettiğinden dolayıdır. 19. yüzyıldan sonra ulus devletlerin kurulması ile özellikle yeteri derecede farklılık yoksa farklılıklar icat edildi. Biz onlardan farklıyız. Bu farklılıklar üzerinden kimlikler inşa edildi. Ve bugün onların sıkıntısını çekiyoruz. Makarayı geriye sarmak zorundayız. Mesela bu bölgeyi örnek verdiğimizde vizeler kalkınca sınırla anlamsızlaştı.”dedi.

Kültürel farklılıkların olmasının normal olduğunu söyleyen Aydın, “Bu farklıkların bunların arkasında coğrafya vardır tarih vardır, toplukların tecrübesi vardır. İyi ki vardır. Bunlar bir milletin bölünmesi parçalanması için bir gerekçe olarak ortaya sürülemez. Mardin’in temel kültürel değerler bağlamında Denizli’den Mersin’in Sinop’un kültürü arasında bir fark yoktur. Var diyen cehalet içindedir. Bu bölgeler arasındaki kültürel farklıklar için zayıftır diyebiliriz. Yeniden inşaya ihtiyaç var tamam. İçlerinin önemli ölçüde yeniden doldurulması gerekiyor tamam. Ama her halükarda bizi birlikte yaşatacak. Ortak zeminin olmadığını söyleyenler bu ülkenin ne tarihini biliyorlar ne de bu ülkenin geleceği için insani endişelere sahip değiller.”

Bugün birlikte yaşamanın ana değerleri olarak demokratik değerleri olduğunu işaret eden Aydın, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Demokratik değerler temel değerlerdir. Onun için demokratik açılımdan bahsediyoruz. Nedir bu insan onuruna saygı, hukukun üstünlüğü, adalet, şeffaflık, hesap verme, hesap sorma, bütün bunların müsamahanın hakim olduğu bir ortamda çoğunluğu olan ancak çoğulcu olarak siyasete yansımasıdır. Derin insanı telakkilerimizde kesinlikle farklılıklar yoktur. Bu farklılıkların her biri eğer bu temel değerlerle çatışmıyorsa, bu farklılıkların hepsi zenginliktir. Temel değerlerle çatışan farklılıkları açıkça söyleyeyim müsamaha ile bir süre belki değişir umudu ile dikkate alabiliriz. İnsan hakları ile çelişen anlayışların değişmesi lazım. Ama bunlarda silah zoru ile olmuyor. Deneyenler başarısız oldu. Yeniden inşanın temelinde hukuk vardır. Kültür vardır, medeni anlayış vardır, insanın maddi ve manevi potansiyelinin harekete geçmesi vardır.”

Bütün dünyanın birlikte yaşama mücadelesi verdiğine vurgu yapan Aydın, bu sıkıntının sadece Türkiye’de değil bütün dünyada yaşandığını ve birlikte yaşamanın lüks değil birlikte yaşamın insani bir ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

Sempozyum öncesinde birer konuşma yapan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Serdar Bedii Omay, Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Ethem Tolga ve Bahçeşehir Üniversitesi rektörü Prof.Dr. Deniz Ülke Arıboğan ise yaptıkları açıklamalarda birlikte yaşama kültürüne dikkat çektiler.

Mardin Valisi Hasan Durur ise Mardin’in sahip olduğu kültür ve tarihi değerlere atıfta bulunarak tarihi kentteki birikimin dünyaya tanıtmak zorunda olduğunu belirtti.

Mardin Artuklu Üniversitesi Sergi Salonunda sergilenen ‘Piri Reis’ten Katip Çelebi’ye Osmanlı’nın Dünyaya Bakışı ve Osmanlı Fermanlarında Mardin’ sergisinin açılışını Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Mardin Valisi Hasan Duruer ve sempozyumu düzenleyen üniversitelerin rektörleri yaptı.

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, sergide yer alan harita ve fermanlar hakkında Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Serdar Bedii Omay’dan bilgi aldı.



BM’DEN GÖRÜNTÜLÜ MESAJ

Sempozyuma katılamadıkları için birçok bakan ve milletvekili gönderdikleri telgraflarla mesajlarını yazılı bir şekilde iletirken Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi eski Portekiz Cumhurbaşkanı Jorge Sampaio’nun ise görüntülü bir mesaj göndermesi dikkat çekti. Projeksiyon cihazı aracılığı ile katılımcılara izlettirilen İngilizce görüntülü mesajında Sampaio, dünyada sorunların çözülmesi için bir çeşit Adem-i Merkeziyetçilik ilkesinin uygulanması gerektiğini Mardin’i örnek göstererek ifade etti. Mesajında Mardin’deki dinsel zenginliğe işaret eden Sampaio, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Farklılıklar doğru kanallardan halledilmediği takdirde toplumlar arasındaki ayrışmalar daha da artar. Müslüman toplumlarla Batı toplumları arasında bir ortak noktada ittifak kurmak için Medeniyetler İttifakı, bugün karşı karşıya bulunduğumuz ortak zorluklara, bir arada yaşama konusundaki hedeflerimize katkı sağlayacak yegâne ortamdır. Tüm toplumlar insanlık çerçevesi içinde bir araya gelmişlerdir ve bütün toplumlar istikrar, refah ve barış içinde bir arada yaşama konusunda birbirine bağlıdır. Her zaman bir mihenk taşı olması gereken bu noktanın, dünyanın çeşitli krizlerle karşı karşıya kaldığı bu dönemde özel bir önem kazandı. Farklılıkları ortadan kaldırmak için yapıcı görüş ayrılığına da yer vererek herkesin barış kültürüne, insan hakları eğitimine ve kültürel çeşitlilikte iyi yönetime yatırım yapması gerekiyor.”



SEMPOZYUM

Sempozyum daha sonra başkanlığını Prof.Dr.Kenan Gürsoy’un yaptığı “Birlikte yaşama kültürünün dini ve felsefi temelleri” konulu oturumda Prof. Dr. Şinasi Gündüz, ‘Bir Arada Yaşamanın Teolojik Temelleri’, Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, ’İslam Tarihi Boyunca Mardin’de Birlikte Yaşamanın, Dini ve Sosyal Boyutları’ ve Doç. Dr. Smita Tewari Jassal, ’Hindistan’da Birlikte Yaşam Perspektifi ve Kültürü.’ Konularında bildiri sundular.

Sempozyumda ayrıca Mardin Örneğinde Birlikte Yaşama Kültürü, Birlikte Yaşama Kültürünün Toplumsal Arka Planı, Mardin ve Çevresinde Bilim-Kültür Hayatı ve Globalleşen Dünyada Birlikte Yaşama Tecrübesinin Önemi Ve Sempozyumun Değerlendirmesi konu başlıklarda oturumlar yapılacak.

Nezir Güneş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum