4 Ekim 2009

Din adamları Mardin’deki müze açılışında buluştu

Mardin’de tarihi bir bina Sabancı Vakfı tarafından restore edilerek içerisinde Dilek Sabancı Sanat Galerisi de bulunduğu Sakıp Sabancı Müzesi törenle açıldı.

Mardin’de tarihi bir bina Sabancı Vakfı tarafından restore edilerek içerisinde Dilek Sabancı Sanat Galerisi de bulunduğu Sakıp Sabancı Müzesi törenle açıldı.

Açılış için Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Kültür Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Mardin Valisi Hasan Duruer, İstanbul Valisi Muammer Güler, AK Parti Mardin Milletvekilleri Mehmet Halit Demir, Gönül Bekin Şahkulubey yanı sıra Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Türkan Sabancı, Dilek Sabancı, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Türkiye Hahambaşı İsak Haleva, Fener Rum Patriği Dimitris Bartholomeos, Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan, Süryani Metropolit Salibe Özmen, ile iş dünyasından çok sayıda davetli katıldı.

‘İnsanlığın Kültür Mirası’ olarak tanınan Mardin, kentin kimliği ile yeniden buluştu. Osmanlı döneminde Süvari Kışlası olarak kullanılan tarihi bina ‘Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve ‘Dilek Sabancı Sanat Galerisine dönüştürüldü. Müzenin açılışını yapan Bakan Ertuğrul Günay, Güler Sabancı ve 3 dinin temsilcileri barış ve birlik mesajı verdi.

Tarihi ve mimari yapısı ile Türkiye’nin gözde “İnanç ve Kültür Turizm” merkezlerinden olan 7 bin yıllık Mardin şehri tarihi kimliğine kavuştu. Osmanlı döneminde "Süvari Kışlası", 2003 yılına kadar da "Vergi Dairesi Binası" olarak kullanılan ve mülkiyeti Maliye Hazinesine ait olan iki katlı, koruma altında bulunan tarihi yapının, Sabancı Vakfının 6 milyon TL desteği ile "Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi"ne dönüştürüldü.

DİNLER BULUŞTU

Mardin sit alanı içerisinde bulunan müzenin açılışına Kültür Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve İstanbul Valisi Muammer Güler Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Türkiye Hahambaşı İsak Haleva, Fener Rum Patriği Dimitris Bartholomeos, Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, Süryani Patrik Vekili ve Diyarbakır-Mardin Metropoliti Salibe Özmen, Midyat Metropoliti Yusuf Yıldız katıldı.

Müze açılışında konuşan Güler Sabancı, “ 12 Bin yıllık tarihi belli olan insanlığın kültürel ortak mirası Mardin kentsel birikimine çok sağlayacak bir projeyi tamamlamanın ve bugün sizlerle paylaşmanın gururunu taşıyoruz. Sakıp Sabancı’nın sağlığında gündeme gelen Mardin Kent Müzesi projesini ona yakışan şekilde sonuçlandırmak bize kısmet oldu. Sakıp Sabancı Kent Müzesi’nin hem Sakıp beyin hatırasına hem de Mardin’in zengin geçmişine yakışırı bir esere olduğuna inanıyorum” dedi.

Dilek Sabancı, ise babası Sakıp Sabancı adına Mardin’de bir müze açmanın mutluluğunu yaşadığını ifade ederek, “Bir çok uygarlığa ev sahipliği yapan farklı kültürleri ve dinleri içerisinde barındıran, tarihin tanığı’ Mardin’de bulunmaktan çok mutluluk içerisindeyim. Rahmetli babam, bizler emanetçiyiz derdi. Bu düşünce ile İstanbul boğazının en güzel yerindeki Atlı Köşkü bize yapmış ve içersindeki paha biçilmez eserlerle birlikte Sabancı Üniversitesine bağışlamıştı. Bizlerde sabancı Vakfı bünyesinde aynı yolda ilerleyerek bu müzeyi toplumun hizmetine sunuyoruz.

Müslüman, Yahudi ve Hıristiyan din adamları Mardin'deki mevcut hoşgörü diyaloguna özgü barış mesajlarını bir kez daha duruşlarıyla yenileme fırsatı buldular.

Kadir Üründü & Nezir Güneş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum