17 Aralık 2009

Avrupa'ya Örnek Örnek Kent: Mardin

http://www.habermardin.com/News_Picture%5C2909930768790987.jpg
Camii ve Kilise yan yana ibadete açık

Mardin Kırklar Kilisesi Baş Papazı Gabriel Akyüz İsviçre'de, aşırı sağcıların girişimiyle "yeni minare yapımı yasaklansın mı, yasaklanmasın mı?" referandumun siyasi bir görüş olacağı nedeniyle cevaplamazken, DeyrulZaferan Manastırı Bakım Onarım ve Yaşatma Derneği ikinci başkanı ve AK Parti Mardin Belediye Meclis üyesi belediye başkan vekili Suphi Uslan ‘Çanı ve Ezani ile herkes özgürce ibadetini yapmalıdır. Türkiye ve Avrupa Mardin’i örnek almalıdır. Avrupalılarda bizden ders almalıdır. İsviçre’de İsveç’te herkes özgürce ibadetini yapmalı.’’dedi.

Mardin Kırklar Kilise’si Baş Papazı Gabriel Akyüz, Mardin ve çevresinde şuan 6 kilise’nin onarıldığını ancak bir çok kilisenin de harabe durumda olduğunu maddi imkansızlıklar nedeniyle onarılamadığını söyledi. İsviçre deki Minare kaldırılsın mı? Kaldırılmasın mı referandumu nasıl değerlendiriyorsunuz sorusuna Akyüz, ‘’Kilise ve siyaset ayrı işlerdir. Bu konu hakkındaki görüşleri siyasilere bırakalım’’ dedi

Mardin de Süryani vatandaşların yardımı ile 6 tane kilise’nin onarıldığına dikkat çeken Gabriel Akyüz, . şunları söyledi: ‘’Mardin Kent Merkezi’nde 11 Merkeze bağlı köylerde ise 10 tane kilise vardır. Toplam olarak 100’ün üzerinde kilise harabe veya yarı harabe durumdadır. Kilise ve Manastırların onarımı içinde Avrupa ve Türkiye’deki Süryani vatandaşların yardımı ile onarılıyor.Harabe olan kilise ve manastırlardan birkaç tanesini de söyleye bilirim Mor Kuryakus Kilesesi, Mor Aho Kilisesi, Mor Yoriş Manastırı bunlar sadece bir kaçı ama daha bir çok kilise harabe durumdadır.’’ Diye konuştu.

‘’TÜRKİYE VE AVRUPA MARDİN’İ ÖRNEK ALMALIDIR’’

İsviçre'de, aşırı sağcıların girişimiyle "yeni minare yapımı yasaklansın mı, yasaklanmasın mı?" sorusunu sormak için düzenlenen referanduma Mardin den yaşayan Süryanilerden tepki geldi. DeyrulZaferan Bakım Onarım ve Yaşatma Derneği ikinci Başkanı ve AK Parti Mardin Belediye Meclis üyesi Suphi Uslan ‘Çanı ve Ezani ile her kes özgürce ibadetini yapmalıdır. Türkiye ve Avrupa Mardin’i örnek almalıdır. İsviçre’de İsveç’te herkes özgürce ibadetini yapmalı.’’dedi.

Mardin kent merkezinde bulunan bir çok kilisenin onarıldığını ifade eden Uslan ,’’Kiliselerimizin bir çoğu onarıldı. Şuan 7 kilise ve 3 manastırımız Mardin Kent Merkezinde faal durumda. Dinler arasındaki hoşgörü her yerde olmalıdır. Eğer Avrupa da Camiiler burada da Kiliseler yıkılıyorsa buna karşıyım. İnsanlar Özgürce dinlerini ve ibadetlerini yaşabilmelidir. Suriye’de bütün insanlar özgürce ve kardeş olarak bir Arap ülkesinde yaşayabiliyorsa bu Türkiye de de olmalı Avrupa Birliğinde mutlaka olmalıdır. Mutlaka Avrupa da da Ezanın da çanında olması gerekir. İnsanlar rahatça ve özgürce yaşamalıdır. diye konuştu.

Uslan Mardin’i n Kızıltepe ilçesine bağlı Işıklar köyündeki kilisenin onarılması gerektiğine dikkat çekti Uslan, bir çok kilisenin maddi sıkıtılar nedeniyle onarılamadığını söyledi. Uslan, Mardin de ibadet konusunda bir sıkıntı yaşamadıklarını ve özgürce bütün ibadetlerini de yaptıkların ifade etti.Harabe kiliselerin Türkiye’deki Süryani iş Adamları vatandaşlar ve cemaat üyeleri tarafından onarıldığını ifade eden Uslan, ‘’Deyrul Zaferan Bakım Onarım ve Yaşatma Derneği olarak Manastırımızın onarılması için çalışmaları için AB’ye yapılan müracaatlar sonucu restorasyonu başlatıldı. AB’den bize 500 bin dolar değerinde bir destek geldi. Daha sonra destek gelmeyince kendi imkânlarımızla insanlarımızdan toplanan yardımlarla onarımı devam ettirdik.

‘’TÜRKİYE DE ÇAN VE EZAN SESİ BİR ARADA’’

Türkiye de ve Mardin de Süryani ve Müslüman insanların bir arada yaşadığını kaydeden Uslan şunları söyledi: ‘’ Türkiye Cumhuriyeti sınırları içindekiler ve Avrupa da yaşayan herkes Mardin deki hoşgörüyü yaşasa Çanla, Ezanla ve Müslüman-Süryani kardeşlerimizle iç içe nasıl yaşadığımızı gelip görsünler. İnsanlar birbirlerini sevmeli ve saygılı olmalıdır. Mardin başta Türkiye ye sonra da Avrupa’ya örnektir. Avrupalılarda bizden ders almalıdır. İsviçre’de İsveç’te herkes özgürce ibadetini yapmalı. Kimse kimsenin ibadet işine karışmamalı. Benim ibadetim sana ne, Senin ibadetin bana ne? Sen eğer Cennete gidiyorsan kendini kurtar beni düşünme. Ben gitmek istiyorsam sana ne? İnsanlar hoşgörü ile birbirlerine yaklaşmalıdır. Birbirimizden farkımız olmamalı. Ama insanlar ilkin kendini kurtarmalı. İbadetlerini yapsın. Çanı ile de Ezanı ile de herkes istediği gibi yaşasın. ‘’ dedi
www.habermardin.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum