19 Aralık 2009

Doğalgaz faturasını düşürmenin pratik yolları

http://medya.zaman.com.tr/2009/12/19/ym_dpgalgaz_k.jpg
Artan doğalgaz faturalarına karşı konutlarda ısı yalıtımı (mantolama) sistemine geçilmesini tavsiye eden uzmanlar, bu sayede doğalgaz faturalarında yüzde 50 oranında azalma olacağına dikkat çekiyor.

İŞTE DİĞER PRATİK ÖNERİLER

İzolesiz kapı ve pencerelerin kenarlarındaki boşlukları en azından pencere süngeri ile kaplamak çok önemli.

Oda sıcaklığı diye tabir edilen ısı 20 derecedir. Bu ısıya ulaşmak için gün boyu perdelerin de açık kalması ve güneş ışığının odaya girmesinin sağlanması gerekiyor.

Pencerelerden güneş çekildiği zaman güneşlik tabir edilen kalın perdeleri kapatmak ısı verimliliği açısından büyük önem taşıyor.

Kalorifer peteklerinin önüne mobilya konulmaması veya perdeler ile engellenmemesi gerekiyor.

Petekler, örtüldükleri takdirde yüzde 15 yakıt tüketimi artıyor.

Isınan suyun tüm peteklerde eşit olarak gezebilmesi için peteklerdeki vana ayarlarının dikkatli yapılması öneriliyor. Kombiye yakın peteklerin vanalarının mümkün olduğunca az açılması, uzaktaki peteklere daha fazla sıcak suyun gitmesini sağlayaktır.

evde olunmadığı saatlerde kombiyi tamamen kapatmak yerine 'pilot' tabir edilen en düşük sıcaklıkta çalışır halde bırakın. Bu uygulama, peteklerdeki suyun ve evin tamamen soğumasını engellediğinden akşam eve geldiğinizde daha az yakıtla daha kolay bir ısınma elde edebilirsiniz.

Yıllık bakımı yapılmayan doğazgazlı cihazlar da doğalgaz faturasının kabarmasına yol açıyor.
Zaman Online / CİHAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum