31 Aralık 2009

Doğu ve Güneydoğu’nun En Büyük Analiz Laboratuarı Mardin’de açıldı

Doğu ve Güneydoğu’nun en büyük, Türkiye'nin ise en kapsamlı üçüncü uzmanlık merkezi olma özelliğini taşıyan Martest Analiz Laboratuarları, Mardin Organize Sanayi Bölgesi’nde kuruldu.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifemartest.jpg
Kontrol hizmetlerinin özel laboratuarlarda yapılmasına imkan veren yönetmeliğin yayınlanması ile birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde üretici ve tüketicilerin talep ettikleri gıda, (mikrobiyoloji) toprak, bitki, gübre, çevre (baca gazı ölçümü, gürültü ölçümü, partikül ölçümü), su (içme, atık ve sulama suyu), maden analizi gibi kimyasal ve fiziksel analizlerin yapılabilirliği noktasında Martest Analiz Laboratuaları aynı merkezde topladığı 10 ayrı laboratuarı ile bu ihtiyacı karşılama hedefi ve “Mardin’in bilimsel gücü sloganı” ile faaliyetlerine başladı.

İHRACATÇILARIN HİZMETİNDE

Alanında 20 yıldan beri uzman olarak çalışan kimyager Halit Karaboğa’nın dâhilinde kurulan teknik ve donanım bakımından Türkiye’nin sayılı laboratuarlarından biri olmakla beraber Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun en büyük laboratuarı olma özelliğini de taşıyor.

Bünyesinde bulunan gıda kontrol laboratuarında dünyanın kullandığı en son model ve marka cihazlarla dünya standartlarında kabul görmüş TSE, ISO, AOAC vs. analiz metotları uygulanarak, gıda analizleri yapılacak. Laboratuarlar hakkında bilgi veren Karaboğa, “Laboratuarda, katkı-kalıntı, mikrobiyoloji ve genel kimyasal analizler yapılabilecek. Bu laboratuar, gıda analizleri yaparak gıda kontrol hizmetlerine yardım etmenin yanında, üretici-sanayici-ihracatçının ihtiyaç duyacakları alanlarda proje çalışmaları da yapacak. KOBİ'ler için Ar-Ge hizmetleri de verecektir." dedi.

Sınır il olması hasebi ile özellikle Irak ve Suriye ile iş yapan ihracatçıların güvenilir ve hızlı analiz ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuş olan laboratuarlarının, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yetkilendirildiklerini belirten Karaboğa, Türk Akreditasyon Kurumu’na TS EN ISO/IEC 17025:2005 standardına göre Kimyasal ve Mikrobiyolojik analizlerde akredite olmak için başvurduklarını söyledi.

Karaboğa, gıda laboratuarlarında, ayrıca pestisit, aflatoksin, başta olmak üzere, ağır metal ve mikrobiyolojik analizlerin yapılabileceğini ve akreditasyon sürecinin tamamlanması ile uluslararası alanda bilimsel yetkinliklerini ortaya koyacaklarına dikkat çekti ve ayrıca günümüzde global bir tehdit unsuru durumunda olan genetiği değiştirilmiş organizmaların (Genetically Modified -GM- food) analizi ile ilgili de gerekli cihaz altyapısını oluşturma yönündeki çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.

63 KİŞİ ÇALIŞIYOR

Martest analiz laboratuarı kapsamında, alanında uzman lisans derecesine sahip gıda mühendisi, kimya mühendisi, kimyager, mikrobiyolog, ziraat mühendisi ile teknikerlerin çalıştığı 43’ü teknik olmak üzere toplam 63 kişi istihdam ediliyor.

Uluslararası kabul görmüş standartlarda analiz hizmeti verdiklerini belirten Yönetim Kurulu Başkanı Halit Karaboğa, "Uzmanlık alanlarımız: gıda, (mikrobiyoloji) toprak, bitki, gübre, çevre (baca gazı ölçümü, gürültü ölçümü, partikül ölçümü), su (içme, atık ve sulama suyu) ve maden analizidir. Sadece gıda laboratuarımızda 300’ün üzerinde gıda çeşidi analizini ve toprak analiz laboratuarımızda 50’nin üzerinde toprak çeşidinin analizini yapabileceğiz. Bunun yanında gıdalardaki tarım ilaçlarının yani pestisit kalıntılarının ve miktarlarının kimyasal olarak tayini ve elde edilen sonuçların insan sağlığına zararlı olup olmadığının tespitidir. Bu analizleri sebze ve meyveler başta olmak üzere tüm gıda maddelerinde yapabiliyoruz. İhracata giden ürünler için tüm dünya ülkelerinde kabul edilen raporlar düzenliyoruz.” dedi.
http://www.mardinlife.com/haberler/yazimaraclari/my_documents/my_pictures/martest_122.jpg
2 BİN METRE KARE KAPALI ALANDA KURULDU

2 bin metrekare kapalı alanda kurulan laboratuarlarının GAP kapsamında iyi tarım uygulamaları ile gerekliliği daha da anlaşılan toprak analizi ihtiyacını gidermek için gerekli tüm altyapı ve teknik donanımlara sahip olduğunu özellikle vurgulayan Karaboğa, analizler konusunda sadece Türkiye pazarı değil komşu ülkelerden de numune gelmesini hedeflediklerini belirterek, gıdaların içinde bulunan kurşun, kadmiyum, bakır, çinko, cıva ve arsenik gibi ağır metallerin analizlerinin de yapıldığının altını çizdi. İyi tarım uygulamalarının nihai olarak organik tarıma geçişi arttırmak için temel zorunluluk olduğunu da sözlerine ekledi.

Tüm gıdaların Türk Gıda Kodeksi'nde yer alan mikrobiyolojik analizlerini yaptıklarını belirten yatırımcı Karaboğa, turizm sektörüne de hizmet vereceklerini belirterek, "Otelleri kendi mutfaklarında ürettikleri sıcak ve soğuk yiyecekleri de analiz ediyoruz. Böylelikle turizmde büyük tehlike oluşturan gıda zehirlenmelerinin önüne geçeceğiz. Otellere hijyen raporu hazırlıyoruz. Yabancı turistler hijyen raporu olan konaklama tesislerini tercih ediyorlar. Aynı zamanda klima ve havalandırma sistemlerinden oluşan bakteri kirliliğini tespit ediyoruz ve Lejyonella denetimi yapıyoruz. Bizim hedefimiz insan sağlığını güvence altına almak."dedi.

VEFA BORÇUMUZU ÖDEDİK

Karaboğa, bölgeye karşı vefa borçlarını yerine getirmek için hiçbir yerden kredi desteği almadan kendi imkânları ile kurdukları tesis sayesinde Mardinli girişimci ve üreticilerin il dışına çıkmasının önüne geçtikleri için kendini mutlu hissettiğini kaydetti. En yakın bacagazı analizi laboratuarının Adana’da, en yakın gıda laboratuarının Diyarbakır’da, en yakın gübre, bitki analizinin Antalya’da yapıldığını hatırlatan Karaboğa, “Bu sorunların farkında olan biri olarak yatırımlarımızı kendi bölgemizde yaptık. Burada hem bir sorunu ortadan kaldırdık hem de kendi insanımıza istihdam alanı açtık. Hiç kimseden destek görmedik ama önümüze de bir engel çıkarılmadı. Bünyemizdeki mikrobiyolojinin çok hassas olması ve laboratuarın toz zerreciklerinden etkilendiği için tesisimize gelen yolun çok bozuk olmasından dolayı burayı biz kendi imkânlarımızla asfaltladık. Bundan sonra AR-GE çalışmalarına ağırlık vereceğiz.” şeklinde konuştu.

GAP çalışmaları kapsamında bölgenin toprak haritasını da oluşturduklarını anlatan Karaboğa, son olarak hedefleri arasında kendi bünyelerinde bir petrol laboratuarı da kurarak tesislerini bir analiz kampüsü haline getireceklerini sözlerine ekledi.
http://www.mardinlife.com/haberler/yazimaraclari/my_documents/my_pictures/97E_aasa.JPG
Halit KARABOĞA Kimdir?

1989 yılında Van 100. Yıl Üniversitesi Kimya Bölümünden mezun olan Halit Karaboğa, yıllarca Karaboğa Şirketler Grubu’nun temel taşını oluşturdu.

1990-1993 yıllarında Alanya’da turizm sektöründe çalışmalarını sürdüren Karaboğa, 2000 yılında kendi mesleğine dönerek laboratuar sektöründe çalışmalarını başlattı.

Kimyagerler Derneği Mardin İl Temsilciliği görevini yürütmekle beraber, aynı zamanda Mardin Serbest Bölge (MASBAŞ) Yönetim Kurulu Üyeliğini de üstlenmiştir.

Nezir Güneş / MARDİN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum