27 Aralık 2009

Egzoz ve fabrikaların baca gazları zatürreye yol açıyor

http://medya.zaman.com.tr/2009/12/27/egzoz.jpg
Fabrikaların baca ve araçların egzoz gazlarının yaşlılarda zatürreye neden olduğu belirlendi.

Kanada'nın Hamilton kentindeki MacMaster Üniversitesi'nden Dr. Mark Loeb başkanlığındaki ekibin araştırması, endüstriyel baca ve egzoz gazlarına uzun süre maruz kalan yaşlıların, havası temiz ortamlarda yaşayanlara oranla iki kat daha fazla zatürreye yakalandıklarını ortaya çıkardı.

American "Journal of Respiratory and Critical Care Medicine" dergisinin 1 Ocak 2010 sayısında yayımlanacak araştırmayla ilgili konuşan Dr. Loeb, şunları kaydetti:

"Zatürre tanısıyla hastanede tedavi gören 365 yaşlı hastanın, 2003 ve 2005 yılları arasında iki yıl boyunca yaşantılarını ve hastalıklarının seyrini izledik. Daha sonra rastgele seçilmiş aynı yaş grubundan zatürre hastası olmayan 494 kişi de ekibimizce her açıdan kontrol altında tutuldu. İlk grubun, egzoz gazı yani nitrojen dioksit nedeniyle 2.3 kat daha fazla zatürreye yakalandıklarını belirledik."

Hamilton kentinin, Kanada'nın en büyük demir çelik komplekslerinden birinin bulunduğu kuzey bölgesinde de araştırma yaptıklarını anlatan Dr. Loeb, bu bölgede yoğun olan endüstriyel baca gazlarının 365 kişilik ilk grup üzerinde zatürreye neden olan etkisinin, ikinci gruba oranla 2.26 kat olduğunu belirtti.

Hava kirliliğinin, sülfür dioksit nedeniyle immün sistemi üzerinde de olumsuz etkileri bulunduğuna işaret eden Dr. Mark Loeb, daha önceki araştırmaların da astım ve kronik akciğer rahatsızlıklarının hava kirliliğiyle olan ilişkilerini ortaya koyduğunu hatırlattı.
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum