17 Aralık 2009

Kazakistan'dan Süryanilere Ziyaret

Kazakistan Kültürler Arası Diyalog Platformuna üye Ortodoks ve Katolik Hıristiyan papazlar Mardin’de yaşayan Süryani Cemaatini ziyaret etti.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifekazak.jpg
Mardin’de birbirinden farklı din, dil ve ırkların hoşgörü içerisinde yaşamalarına hayran kalan Kazakistan Kültürlerarası Diyalog Platformu Vakfı üyeleri Kırklar Kilisesinde ziyaret ettikleri Gabriyel Akyüz’den Süryaniler hakkında bilgi aldılar.

İstanbul’da çeşitli din mensubu temsilcileri yaptıkları görüşmeden sonra Mardin’e gelen Kazakistan Ulusal Medeniyet ve Din Kültür Vakfı Başkanı Aydar Abuov, Kazakistan Ortadoks Kilisesi Papazı Alexander Ugogof ve Kazakistan Rum Katolik Kilisesi Papazı Roland Klev başta olmak üzere çeşitli dinlere mensup Kazakistan Kültürler Arası Diyalog Platformundan oluşan 12 üye Mardin’de çeşitli incelemelerde bulundu.

Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriyel Akyüz’ü ziyaret eden Kazakistan Kültürler Arası Diyalog Platformu üyeleri kendisinden kilise hakkında bilgi veren Kırklar Kilisesi Papazı Gabriyel Akyüz, yüzyıllardan beri Mardin’de Müslümanlarla iç içe yaşadıklarını söyledi. Kiliselerine ilk defa Kazakistan’dan birilerinin ziyaret ettiğini dikkat çeken Akyüz, “Buradaki hoşgörü ortamı farklı dinlerin ve dillerin zenginliğini yansımasıdır. Aynı sokağı, aynı evi ve aynı sofrayı paylaşmakla birlikte yaşamayı birbirimizden aldığımız güçle sürdürmeyi başardık. Bizim sevincimiz de bir üzüntümüz de birdir.”dedi

Süryani cemaatinin yaşam tarzı hakkında Papaz Akyüz’den bilgi alan Kazakistan Ortadoks Kilisesi Papazı Alexander Ugogof, Türkiye’ye geliş amaçlarının burada yaşayan farklı kültürleri yerinde görüp araştırmak olduğunu söyledi.

Mardin’de gördükleri manzara ve burada yaşanan hoşgörü ortamı bütün dünyaya model olacak nitelikte olduğunu ifade eden Kazakistan Ulusal Medeniyet ve Din Kültür Vakfı Başkanı Aydar Abuov ise “Mardin’de Müslüman’ı,Süryani’si, Hristiyan’ı ,Yezidi’si, Yahudi’si asırlardır bir arada barış ve hoşgörü içinde yaşamayı bilmişlerdir. Bu model medeniyetler arası diyaloğa örnek almamız gerekir. Dünya Mardin’i örnek alırsa ne savaşlar nede çatışmalar kalır.”diye konuştu.
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum