Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği, TÜSİAD Brüksel Temsilciliği, Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Türk Hava Yolları başta olmak üzere çok sayıda sivil ve resmi kurumun kurumsal destek verdiği forum Brüksel’de yapılacak AB liderler Zirvesi ile eş zamanlı olarak Mardin’de Atatürk Kültür Merkezi’nde icra edilecek. II. Türkiye – Avrupa Forumu’na katılmak üzere, Avrupa’dan Finlandiya Eski Başbakanı ve Avrupa Parlamentosu Üyesi Anneli Jaatteenmaki, Avrupa Komisyonu’ndan Alain Servantie, Avrupa Komisyonu Siyasi İşler Müsteşarı Diego Mellado, Alman Yeşiller Partisi Milletvekili Özcan Mutlu, Alman Sosyal Demokrat Partisi Milletvekili Bilkay Öney, Avrupa Parlamentosu üyeleri Jaroslaw Leszek Walesa (Polonya) ve Jelko Kacin’in (Slovenya) yanı sıra çok sayıda büyükelçi, bürokrat, akademisyen ve gazeteci Mardin’e gelecek.
TASAM Başkanı Süleyman Şensoy 2. Türkiye - Avrupa Forumu’na ilişkin yaptığı açıklamada 21. yüzyılın ilk on yılı içerisinde yaşanan gelişmelerin neredeyse tüm yüzyılı etkileyecek potansiyele sahip olduğunu, bu potansiyelin farkında olan Avrupa Birliği’nin, 11 Eylül saldırılarından hemen sonra kaleme alınan “Avrupa’nın geleceği Üzerine Laeken Deklarasyonu” ile kendi kimliği, sınırları ve hedeflerine ilişkin ciddi bir tartışma süreci açtığını belirtti. Şensoy, Deklarasyon’daki “gelinen noktada Avrupa, ya kendi değerlerini dünyanın geri kalanına aktarmaya devam eden dinamik bir yapı olarak kalacak ya da küçülerek bir açık hava müzesine dönüşecektir” cümlesinin altının çizilmesi gerektiğini söyledi.
TASAM Başkanı Süleyman Şensoy sözlerini şöyle sürdürdü; “Bugün Avrupa Birliğinin, küreselleşmenin yönetiminde söz sahibi olmak için Türkiye ile pek çok açıdan daha sıkı bir ilişki biçimi geliştirmesi gerektiğine ilişkin ortak bir görüş vardır. TASAM olarak bu görüşü paylaşıyoruz. Bu durum değerlendirmesi, bir yanıyla parçası olduğumuz Avrupa’nın dinamik süreçleri karşısında pasif bir durumda izleyici kalmamızı olanaksız kılmaktadır. Avrupa’yı ülkemiz için fırsat alanı olarak görmekle birlikte, Avrupa’nın dünya siyaseti ve ekonomisinde var olan öneminin kaçınılmaz olarak ortaya çıkaracağı, sorunların çözümünde sorumluluğumuz olduğu ve katkı sağlayacağımız düşüncesindeyiz.
Bu bilinçle Avrupa’yı yeniden tanımlayan dinamiklerden iç ve dış politika, güvenlik, ekonomi ve enerji konularını, Avrupa Birliği üzerinden her birini Türkiye ile ilişkilendirerek tartışmayı amaçlıyoruz. Çıkış noktamız artık içinde olduğumuz Avrupa’daki süreçlerin ve bu süreçleri belirleyen aktörlerin dikkatle izlenmesi, analiz edilmesi ve anlaşılması ihtiyacıdır. Bu ihtiyaçtan bir adım ileri giderek sadece anlama ve anlatmanın yetmeyeceği, bahsedilen süreçlerin oluşumuna ve aktörlerin bu süreçleri yönetimlerine dâhil olmamız gerektiğini düşünüyoruz. Ülkemiz ve Avrupa’nın çıkarları bağlamında “Yeni Avrupa”nın şekillenmesinde Türkiye’nin nasıl etkili olabileceğinin ortaya konması gerektiğine inanıyoruz. 2. Türkiye - Avrupa Forumu’nu düzenleme gerekçemizi bu inanç oluşturmaktadır.”
İlki TASAM tarafından 5-6 Aralık 2008 tarihinde Polonya’nın Sopot kentinte yapılan ve ikincisi Mardin’de Mardin Valiliği ile TASAM’ın birlikte gerçekleştireceği Forum’da “Küresel Sorunlar ve Küresel - Bölgesel Çözümler”, “Değişen Avrupa ve Güvenlik Gereksinimleri”, “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne Katılım Süreci”, “İnsan Hakları, Hukuk ve Demokrasi”, “Enerji ve Enerji Güvenliği”, “Küresel Mali Kriz Karşısında Türkiye ve Avrupa”, “Avrupa Kimliği Tartışmaları: Mikro Milliyetçilik ve Yeni Tehditler”, “Demografik Hareketler, Göç ve İltica”, “Bölgesel Bütünleşme Hareketleri: Yeni Fırsatlar ve Riskler”, “Avrupa Ülkelerinin İç Siyasetlerindeki Dönüşümler ve Avrupa Bütünleşmesi” konuları masaya yatırılacak.
Forum için gelen konukları Mardin’de ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getiren Vali Hasan Duruer ise yaptığı açıklamada Avrupa’nın “Bir”liğini Türkiye ile taçlandıracağını söyledi. Vali Duruer “Farklılıklar toplumlar için bir zayıflık değil tam aksine bir zenginlik ve üstünlük göstergesidir. AB’nin de özellikle vurguladığı “farklılıklarda birleşmek” ifadesini, bu ülke ve bu kent yüzyıllar öncesinden farklılıkların zenginlik olduğu bilinciyle hayata geçirmiştir. Türkiye’nin 40 yılı aşan bir zaman dilimi içerisinde sürdürdüğü Avrupa Birliği hedefine ulaşmasında Anadolu’nun kadim kenti Mardin olarak bir katkı yapacak olmamızı çok anlamlı buluyorum.” dedi.
Forum kapsamında, Ankaralı Modacı Kreatör Ahmet Özceyhan’ın kültürel içerikli motiflerden oluşturduğu “Mardin & Mardin” adını taşıyan büyük moda koleksiyonu 11 Aralık akşamı yapılacak defile ile konukların beğenisine sunulacak.
2. Türkiye - Avrupa Forumu kapsamında 12 Aralık Cumartesi akşamı gerçekleşecek Mardin Kültürler Korosu’nun konseri ardından Sanatçı Tuluyhan Uğurlu Anadolu kültürünü anlatan görsel bir sunum eşliğinde “Güneş Ülke Anadolu” isimli eserini seslendirerek bir konser verecek.
www.mardinlife.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum