23 Aralık 2009

Rüzgar Enerjisine geçelim dediği için TÜBİTAK’tan kovuldu

Tarım İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Alternatif Enerjiler ve Tarımda Kullanımı” konulu seminer Mardin’de düzenlendi.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifeenerjim.jpg
Yay-Grand Otelinde düzenlenen seminere katılan Marmara Üniversitesi Yeni Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, nükleer santrallerin ilk kurulumdan kapatılmasına kadar büyük masrafları olduğunu dikkat çekerek, kendisinin rüzgâr enerjisinin kullanılabilirliğini raporladığı için TÜBİTAK’tan kovulduğunu söyledi.

Mardin Valisi Hasan Duruer ve Kızıltepe Kaymakamı Osman Tunç’un da katıldığı program da yenilenebilir alternatif enerjileri ODTÜ, Marmara ve Harran Üniversitelerinden gelen uzmanlar tarafından masaya yatırıldı.

Seminerde ilk konuşmayı yapan Marmara Üniversitesi Yeni Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, Almanya'nın nükleer santrallerini 2017'ye kadar kapatma kararı verdiğini, ABD'de ise 1978'den beri nükleer santral siparişi alınmadığını söyledi.

Dünyanın rüzgâr ve güneş gibi yenilenebilir enerjilere odaklandığına vurgu yapan Uyar, “Enerjinin etkin kullanımına diğer ülkeler hemen geçti. Daha az enerjiyle ısınacak, makineleri çalıştıracaklar. Her yeni uygulamalarında terk ettikleri sistemleri bizim gibi ülkelere aktardılar. Ne yazık ki biz 2005 yılına kadar enerjinin etkin kullanımı yasasını çıkarmadık, şimdi çıkardık. Ancak bizim yasamız hâlâ diğer ülkelerden verimsiz. Yasa işlevini yerine getirmiyor. Örneğin, Türkiye’de kullanılan beyaz eşyalar A artı değil. Bakanlığın sadece A artı kullanılacak demesi lazım. Bunu da ancak kamunun ısrarlı denetimi işe önüne geçebiliriz.”dedi.

Aynı zamanda Avrupa Yenilenebilir Enerjiler Birliği Başkan Vekili de olan Prof.Dr.Uyar, Türkiye’nin ilk rüzgar atlasını kendisinin hazırladığını belirterek, “5 yıl çalışarak hazırladığımız rüzgar atlasını yetkili ve etkili yerlere sunarak ülkemizde de yenilenebilir enerji kaynaklarına ve özelliklede rüzgar enerjisine yönelinmesi gerektiğini yüksek sesle söylediğim için beni de işimden ettiler. 1992 yılında TÜBİTAK aracılığı ile yaptığımız çalışmalardan ve rüzgar enerjisinin kullanılması gerektiğini söylememizden dolayı kendi kurumum benim iş akdimi fesh etti. Birileri ülkemizin öz kaynaklarının heba edilmesine seyirci kalıyor.”diye konuştu.

BİR RÜZGAR TÜRBİNİ İLE 25 BİN İNSANIN ELEKTRİĞİ ÜRETİLEBİLİR

Uyar, 1000 megavatlık rüzgâr enerjisinin 1 milyar dolara mal olduğunu, 1000 megavatlık nükleer enerjinin ilk yatırımı için bile 3 milyar euro gibi rakamların telaffuz edildiğini de hatırlatarak, “Tanesi 5 milyon dolara mal olan bir rüzgâr türbini 25 bin kişiye elektrik sağlayabiliyor. Bizim toplam kurulu gücümüz 38 bin megavat. Bize göre yüzde 50 daha az rüzgârlı olan Almanya ise 20 bin megavatlık rüzgâr santralı kurdu. Türkiye bugünkü yüksek hidroelektrik payı ve 80 GW’a varan izin bekleyen rüzgar enerji santralleri projeleri ile fırsatlar için mükemmel bir örnektir. Elektriğimizin tamamını rüzgârdan sağlayabiliriz. Rüzgar enerjisinin yanında güneş enerjisine de önem vermemiz gerekir. Almanya'da 500 bin çatı güneş pilleriyle kaplı durumda. Bunu yapana 55 sent veriyorlar. Biz aynı etkiyi 20 sente sağlayabiliriz. 5 milyon konutun tüm elektriğini böyle üretebiliriz.”şeklinde konuştu.

Kyoto’yu imzaladığı için Türkiye’ye yenilenebilir enerji yatırımı yapan dış kredi beraberinde Türkiye’nin temiz havasının parasını götürdüğünü ileri süren Uyar, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Bunu biz yapacağımıza yabancı bir şirket gelip yapıyor. O parayı gidip kendi ülkesinde rüzgâr türbini yapmak için kullanıyor. Türkiye’nin kullandığı tüm enerjinin iki misli sadece yenilenebilir enerji ve etkin kullanımla sağlanabilir. Bunun olması için “Temiz Enerji Platformu”nu kurduk, her kentte örgütleniyoruz. Bulduğumuz çözüm karşıtlık üzerinden değil. Doğrusuna yurttaşları ikna etmeliyiz.”

Seminerde bir katılımcılara Alternatif enerjilerin tarım alanlarında kullanımı hakkında bilgi veren ODTÜ Kimya Bölümü Başkanı Prof.Dr.Ali Gökmen, “Bu bölgede tamamen organik tarımın yapıldığı, rüzgar ve güneş enerjisinin kullanıldığı bir sistem kurabiliriz. Kırsal kesimde doğa ile uyumlu ve sürdürülebilir yaşam deneyimleri geliştirmeyi ve bunları paylaşmayı hedefleyen projeler geliştirmeliyiz. Ayrıca geçen yıl yaşadığımız olumsuz hava şartlarına karşı gerekli önlemleri de aldık. Bölge insanı en tasarruflu sulama şekli olan damla sulama sistemini kullanması gerekir.”dedi.
Nezir Güneş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum