23 Aralık 2009

Kredi kartı kullanırken dikkat edilecek noktalar

http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/942020091204043833328.jpg
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya Radyo 7'ye konuk oldu. Kaya kredi kartı kullanımı konusu, internet üzerinden alışveriş konularına değindi.

Radyo 7’nin sevilen programcılarından Eda Çelebi’nin hazırlayıp sunduğu Eda’yla Gün Ortası programına Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya konuk oldu. Nazım Kaya programda, bozuk para yerine geçmeye başlayan kredi kartları nasıl kullanılmalıdır sorusunu cevaplarken ayrıca, internet bankacılığının da güvenli olmadığını belirtti.

EDA: Bozuk para yerine geçmeye başlayan kredi kartları nasıl kullanılmaktadır?

Nazım Kaya: Kredi kartları 1960 yılında Amerika’da kendisini göstermiştir. Daha sonra Türkiye’de de 1996 sonrası çok ciddi bir yaygınlık hissettirdi. Bankalar kamu borçlanması veya yüksek faizli krediler kullandırması gibi işlemlerden vazgeçiyor. Mevduat faizleri düşüyor dolayısıyla birilerini bireysel ürünler üzerinden elde etmeye çalışıyorlar. Bunların en başında da kredi kartı geliyor. Kredi kartı aidatı ve borçları başlı başına bir sorun olarak devam ediyor. Sisteminde bu duruma getirmesinde önemli bit etken olduğunu düşünüyoruz.

EDA: Bu yasa dışı uygulama nasıl yapılıyor?

Nazım Kaya: Bütün bunlar sergileniyor çünkü banka gelir etmek isteyecek bunun yanlış olduğunu kanunlara aykırı olduğunu söylüyoruz. Bu ülkenin vatandaşlarının servetlerinin el değişim sistemi uygulanıyor. Bankalar bilerek yüksek limitli kredi kartı veriyor.

EDA: Kredi kartınla internetten alışveriş yapmak ne kadar güvenli?

Nazım Kaya: İnternetten mesafeli sözleşme yoluyla alışveriş yaptığımız takdirde bazı firmalar tüketiciyi çok mağdur ettiler. İstenen ürünün çok değişiğini gönderdiler. İnternet yoluyla alışveriş yapan iyi firmalar da var. Fakat ben internet yoluyla alışverişi tavsiye etmiyorum. İnternetten alışveriş yaptığımızla ürün beğendiğimiz gibi çıkmazsa on günlük süre içerisinde karşı firmaya değiştirin diye bildirmek gerekiyor. Ama ürün arızalı ise eğer bir ay içerisinde karşı firmaya karşı hakkımızı arayabiliriz.

EDA: İnternet bankacılığı ne kadar güvenli oluyor?

Nazım Kaya: Çok sıkıntı yaşatıyor. Özellikle bazı bankalarda bu daha yüksek noktaya çıkıyor. Çok mağdur var ve çok kişinin hesapları boşaltıldı. Bankalar burada güvenlik tedbirlerini sunuyorlar. Ancak bunlar yeterli olmuyor. Vatandaşa birebir anlatması gerekiyor. Güvenlik tedbirlerini bankacı alması gerekiyor vatandaş değil.

EDA: Kredi kartında öncelikli çözülmesi gereken problemler nelerdir?

Nazım Kaya: Vatandaşın gelirini iyi hesaplaması gerekiyor. Kredi kartı kullanım alışkanlığı nasıldır bunu görmesi gerekiyor. Kredi kartı aidatı bitmesi gerekiyor. Ben burada tüketicilerimizden şunu istiyorum. Kredi kartı aidatı için tüketici sorunları hakeme yetiğine veya dava açıp kazandılar ise lütfen bizimle paylaşsınlar. Türkiye genelinde açılmış bütün davaların kararlarını biz mahkemeye sunmak istiyoruz.

EDA: Kredi kartı güvenli kullanıldığı takdirde değer katıyor mu?

Nazım Kaya: Değer katar. Aslında kredi kartının avantajı çok fazladır. Paranın güvenliğini sağlamış olursunuz cebinizdeki parayı çaldırmamış olursunuz. Kredi kartını güvenli kullanırsak iyi bir tasarruf yöntemidir. Kredi kartı size aylık bütçe çalışması da yaptırır. Kredi kartı sizin harcamalarınızda bir rapordur. Ama bunların yanı sıra dezavantajı da çok fazladır. Yüksek limitler verilmesi halinde ölçüyü kaçırmış oluruz.

Ayrıca vatandaşın hakkını savunabilmesi ve gerekli şikâyette bulunabilmesi için bizlere www.tuketiciler.org sitesindeki iletişim bilgilerinden Tüketiciler Birliğine ulaşabilirler.

Haber7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum