11 Ocak 2010

Çocuğunuza oyuncak diye "zehir" almayın

http://medya.zaman.com.tr/2010/01/11/cin1.jpg
Çin'den ithal edilen çocuk bilezik ve kolyelerinde tehlikeli metallerden kadmiyum bulunduğu bildirildi.

ABD laboratuarlarında yapılan testlerde, söz konusu takı örneklerin birinde ağırlık olarak yüzde 91 oranında kadmiyum bulunduğu belirtildi. Amerikan AP ajansının haberinde, test edilen diğer bazı parçalarda da ağırlık olarak yüzde 89, 86 ve 84 oranlarında kadmiyuma rastlandığı kaydedildi.

Haberde, zehirli olduğu için çocuk takılarında kurşun kullanmaları yasaklanan bazı Çinli üreticilerin bunun yerine daha tehlikeli bir metal olan kadmiyum kullandıkları ve bunun ortaya çıkması üzerine, ABD'nin soruşturma başlattığı ifade edildi. Haberde, testlerin 3 eyaletten getirilen 103 parça üzerinde yapıldığı ve bunların yüzde 12'sinde en az yüzde 10 oranında kadmiyum bulunduğunun tespit edildiği dile getirildi.

Kadmiyum kanserojen bir madde olarak biliniyor ve kurşun gibi küçüklerde beyin gelişimini engelleyebiliyor. Bu madde doğadaki en tehlikeli 275 madde arasında kadmiyum 7. sırada bulunuyor.

Haberde ayrıca kadmiyumun zehirli etkisine maruz kalmak için ille de bu maddeyi yutmak gerekmediği, içinde kadmiyum bulunan parçaları sürekli ağza almanın bile vücudu zehirlemeye yettiği vurgulandı.

Çin'de geçtiğimiz yıllarda ihraç edilen ve çocuklar için tehlikeli olan birçok üründe kurşun bulunmuş ve bunun üzerine Çin'den yapılan söz konusu ürünlerin ihracatı ağır darbe almıştı.
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum