11 Ocak 2010

Piramitlerin sırrıyla ilgili yeni iddia

http://medya.zaman.com.tr/2010/01/11/misir.jpg
Dünyaca ünlü Giza piramitlerini şu ana kadar iddia edildiği gibi kölelerin değil paralı işçilerin inşa ettiği öne sürülüyor.

Mısır Tarihi Eserler Genel Sekreteri Zahi Havas, piramitlerin hemen yanı başında ortaya çıkarılan ve işçilere ait olan mezarların, yıllardır devam eden bir iddiayı çürüttüğünü iddia etti. Ancak Havas'ın iddiası uluslararası arkeologlar tarafından henüz desteklenmiş değil.

Dünyanın yedi harikasından ayakta kalan tek eser olan piramitlerden Khufu (Keops) binlerce yıl dünyanın insan yapımı en yüksek eser olarak kalmış, on yıldan fazla süren inşaatı boyunca binlerce işçi çalıştırılmıştı. Ancak piramitlerin nasıl yapıldığı kadar çalışanların hürriyeti de yıllardır tartışma konusu olmuştu.

Yıllardır piramitlerin köleler tarafından inşa edilmediğini öne süren Havas, son bulguların da bu tezini desteklediğini ileri sürdü. Hür insanların ancak piramitlere yakın yerlerde gömülebileceğini söyleyen Havas, köleler için bu şansın verilmesinin söz konusu olamayacağını da belirtti.

Mısır'da halen keşfedilen 100'den fazla piramit içinde en büyükleri olan Khufu (Keops), Khafre (Kefren) ve Menkaure (Mikerinos) Kahire yakınlarındaki Giza bölgesinde yer alıyor ve her yıl milyonlarca turisti çekiyor.

Bölgede işçilere ait başka mezarlar da 1990'lı yıllarda bulunmuş ancak Havas, son kalıntıların 21. Yüzyılın en önemli bulgulardan biri olduğunu öne sürdü.

Khufu ve Khafre'yi inşa eden işçilere ait mezarlardan birinin duvarına yazılan yazıda 'Khufu'nun arkadaşları' yazısının ortaya çıkarıldığını da ifade eden Havas, bunun da bu kişilerin köle olmadığının işaretlerinden biri olduğunu belirtti.

M.Ö 2.700'lü yıllarda inşa edilen ve ağırlıkları 50 tona kadar çıkabilen taşların kullanıldığı Giza piramitlerinde en fazla 10 bin kişinin çalıştığını da öne süren Havas, bu rakamın Yunan tarihçi Heredot'un idda ettiği 100 bin rakamının onda biri olduğunun da altını çizdi.

Havas, ülkenin kuzeyinde ve güneyindeki çiftçilerin işçilerin yemeği için her gün 21 büyükbaş ve 23 tane koyun gönderdiğini, bu çiftçilerin gönderdikleri hayvan başına ödedikleri vergilerden muaf tutulduklarını, bunun da halkın milli bir projede çalıştıklarının işaret olduğunu belirtti.

Akdeniz'den Sudan'ın içlerine kadar 3 bin yıldan fazla hüküm süren firavunlar Nil boyunca büyük medeniyetler inşa etmekle kalmamış, onlardan günümüze kadar kalanlar, dünyanın en fazla ilgi gösterdiği eserlerin başında geliyor. (CİHAN)

İŞÇİLERİN MEZARLARI KAMUOYUNA AÇILDI

Mısır, geçen hafta bulunan, Gize piramitlerini inşa eden işçilere ait olduğu belirtilen mezarları kamuoyuna açtı.

Yaklaşık üç metre derinliğindeki mezarlarda 12 işçinin iskeletleri bulunuyor. Kuru çöl kumu ile işçilerin sonraki yaşamı için saklanan bira ve ekmek testileri sayesinde mükemmel bir şekilde korunmuş mezarlar, 4. hanedan (MÖ 2575-2467) dönemine tarihleniyor.

Piramitleri inşa edenlerin köleler olduğu düşüncesinin yanlış olduğunu belirten Mısır arkeoloji yetkilisi Zahi Havas, mezardaki işçilerin yoksul ailelerden geldiklerini ve yaptıkları iş dolayısıyla kendilerine saygı duyulduğunu söyledi.

Havas, "Köle olsalardı hiçbir zaman böyle muteber bir şekilde gömülmezlerdi" dedi.

Antik Yunan tarihçisi Heredot piramitleri yapanların köleler olduğunu söylemiş, Mısırlılar bunun bir mit olduğunda ısrar etseler de, piramitlerin yapımında kölelerin kullanıldığı düşüncesi Hollywood filmlerince yayılmıştı.

Piramitleri yapanların mezarları ilk kez 1990 yılında, bir turistin bindiği atın ayağının bir duvara çarpması ve daha sonra bu duvarın mezar olduğunun anlaşılmasıyla ortaya çıkmıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum