23 Ocak 2010

Mardin de Paralotik döneme ait tarihi yapılar Bulundu

http://www.habermardin.com/News_Picture%5C5352412367852836.JPG
Mardin Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay Artuklu üniversitesi Kampus alanı ve çevresinde Paralotik döneme ait tarihi yapılarının bulunduğunu söyledi.

Mardin’de gözle görülen büyük yapıların En son 318 yıl hüküm sürmüş Artuklu dönemine ait olduğu belirtilen yapıların ardından şimdi de Artuklu Üniversitesi Kampus alanında Roma dönemine ait sarnıç ve kuyular bulunduğu belirtildi

İl Kültür Turizm Müdürü Davut Beliktay basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Artuklu Üniversitesi kampüs alanında 10 bin ile 100 bin yıl arasında değişen tarihi yapıların mevcut olduğunu tespit ederek tescillediklerini Şuana kadar 1050 adet tarihi kilise, camii, Medrese, Höyük ve ev tescillenerek koruma altına alındığını söyledi.

Roma dönemine ait sarnıçların bulunduğunu ifade eden Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay, “Artuklu üniversitesi Kampus alanında Roma dönemine ait sarnıçlar var. Yine İzzetpaşa karakolunun arka tarafında bulunan ve yine üniversite Kampüs içinde bulunan alanda roma dönemine ait 40 tane kuyu ve çırahane bulundu ve tescili yapıldı. Ama ondan önce Paralotik döneme ait yapılarda Mardin Artuklu üniversitesi kampus alanı içindedir. 10 bin ile 100 bin yıl arasında değişen yapılar orada mevcut.” Dedi.

Mardin de Eyyübiler, Emeviler ve Artuklulara ait Cami Kilise Medrese höyük ve tarihi evlerin tescil çalışmaların devam ettiğini ifade eden Kültür ve Turizm il Müdürü Davut Beliktay sözlerini şöyle sürdürdü; “Mardin Müzesi’ndeki görevli arkeologlar ile birlikte yapılan çalışmada şuana kadar 1050 adet tarihi kilise, camii, Medrese, Höyük ve ev tescillenerek koruma altına alındı. Mardin deki evlerin tamamlanmasıyla birlikte yaklaşık 6-7 bin adet tescilli yapının koruma altına alınacağını düşünüyoruz. Tescili yapılması istenen yapılar Diyarbakır Tabii Varlıkları Koruma Kurulu tarafından Laboratuar analizi yapılarak veya resimleri ile birlikte yerinde yapılan incelemelerin ardından koruma altına alınıyor. Bu tescilli yapılarda sahipleri tarafından onarılmak isteniyorsa Kültür Turizm Bakanlığı tarafından projele bedeli veya projelendirilen yapılara uygulama bedeli olarak katkı payı veriliyor.”
www.habermardin.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum