Divan seçimi, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan toplantıda, DİKA Uzmanı Çevre Mühendisi Kadir Öz, Mardin’ deki hava, çevre, görüntü ve gürültü kirliliği konularında bilgi verdi.
İl Çevre ve Orman Müdürü Fahrettin Ay, 2009 yılında yaptıkları çalışmalar ve 2010 yılı hedefleri hakkında bilgi verdiği toplantıda; Yeşil Mardin projesi için hazırlanan projeleri tek tek hayata geçiriyoruz. 2009 yılında bir milyon fidan dikilirken, 2010 yılında bir buçuk milyon fidan dikilmesini hedefliyoruz. Fidan dikimlerinde Mardin iklimine uygun ağaçların seçilmesine dikkat ediyoruz, 2009 yılında 58 köyde 58 bin ağaç diktik ve bu sayı 2010 da daha da artarak devam edecektir” dedi.
Ağaç ve orman sevgisini aşılamak için her kurum ve kuruluşa fidan desteklerinin sürdüğünü belirten Ay, “Fidan dikme çalışmalarımızın yanında bu yıl içinde 3 bin 500 hektar alanda orman bakımı yaptık. Artık köylülerimiz ormanlarımızı sahipleniyor. Ağaçlandırma yaptığımız sahayı köylülere zimmetliyoruz” dedi.
Mardin'de şu ana kadar 32 köyde 437 aileye güneş enerjisi sistemi kurduklarını vurgulayan Çevre ve Orman Müdürü Fahrettin Ay, bu sistem sayesinde hem ormanların kesilmesini önledik, hem de elektrik tüketiminde yüzde 30 bir azalma meydana geldi şeklinde konuştu.
Vali Hasan Duruer in talimatıyla Suriye ye bir kamyon fidan gönderildiğini kaydeden Ay, Yeşil Mardin için isteyen her kuruma fidan desteklerinin devam edeceğini belirtti.
Daha sonra söz alan Belediye Başkanı M. Beşir Ayanoğlu, Mardin deki çevre ve gürültü kirliliği, katı ve sıvı atık tesisleri hakkında bilgi verdi.
Toplantıda konuşan Vali Hasan Duruer ise, tüm kurum ve kuruluşların bundan sonra kent konseyinde yaptığı çalışmaları anlatacağını, yapmadığı işler içinde hesap vereceğini söyledi.
Temiz çevre için yetkili kurumların tek başına çalışmalarının yeterli olmadığını kaydeden Duruer, çevre temizliği konusunda vatandaşlarında bilinçli davranması gerektiğini belirtti. Mardin ve çevresinde ciddi bir ağaç eksiği bulunduğunu ifade eden Vali Duruer, bu eksiği giderebilmek için ciddi bir ağaçlandırma kampanyası başlattıklarını kaydetti. Ağaçlandırma yaparken bölgenin iklim şartları ve toprak yapısına uygun ağaçların seçildiğini belirten Duruer, Mardin i çevreleyen çıplak alanın şehrin tarihi yapısına hiç yakışmadığını söyledi. Kent girişlerinin ilk izlenimlerinin çok önemli olduğunu belirten Vali Duruer, şehrin giriş ve çıkışlarında orta refüjlere binlerce ağaç dikildiğini sözlerine ekledi. Derik’teki zeytinciliği geliştirerek bölgenin tamamına dağıtmak istediklerini belirten Vali Duruer, hedeflerinin Mardin’ in sadece tarihi ile değil yeşiliylede dikkat çekmesi olduğunu belirtti.
Mardin de görülen toz bulutu ile ilgili bir soruya da, bu tozların küresel ısınmadan kaynaklandığını ve bu tozların bitkilerin verimliliğini arttırdığını söyleyen Vali Duruer, hedeflerinin temiz ve yeşil çevresiyle, tarihi güzellikleriyle örnek bir Mardin yapmak olduğunu ve bunun için Mardin de insanın gözünü rahatsız eden her şeyin kaldırılacağını belirtti.
Toplantı kurul üyelerinin soru, görüş ve önerilerini ifade etmeleriyle son buldu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum