5 Ocak 2010

Mardinli Hemşerimiz Türkiye'nin yeni Washington Büyükelçisi

Büyükelçi Nabi Şensoy'dan boşalan Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği görevine, hemşerimiz olan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olan Büyükelçi Namık Tan getirildi.
http://i.sabah.com.tr/2009/12/24/Haber/728896950000.jpg
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Tan'a, yeni göreve ilişkin tebligatı yaptığı, bundan sonraki süreçte ABD yönetiminden agreman isteneceği, daha sonra da atamanın Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından resmileşeceği bildirildi.

Kaynaklar, bu önemli göreve Tan'ın seçilmesinde, deneyiminin yanısıra ABD'yi iyi tanıyan diplomatlardan biri olmasının etkili olduğunu belirterek, Tan'ın, Türkiye'nin bu en önemli temsilciliklerinden biri olan Washington Büyükelçiliği'ni yapabilecek yetkinlikte olduğuna dikkati çekiyorlar.

Aynı kaynaklar, bu atamanın, bakanlıkta son dönemde gözlemlenen gençleştirme politikasının da bir parçası olduğuna işaret ederek, bu geleneğin bundan sonra da süreceğini belirtiyorlar.

NAMIK TAN KİMDİR?

Büyükelçi Namık Tan 1956 yılında Mardin'de doğdu. Babası Rami Bey, Kaymakamlık, Valilik ve Danıştay Genel Sekreterliği görevlerinde de bulundu. Rami Tan, Namık Kemal'e hayranlığı nedeniyle oğlunun ismini "Namık' koydu. Tan, ilkokula Antakya'da başladı ve Ankara'da mezun oldu. Galatasaray Lisesini kazandı ama Ankara'dan ve ailesinden ayrılmamak için gitmedi.

HEP DİPLOMAT OLMAYI İSTEDİ

TED Ankara Marif Kolejinden mezun olmasının ardından, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdi. 1978 yılında da Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Babası, diplomat olmasını çok istiyordu, Namık Tan'ın da fikri babasıyla aynıydı. Onun da gönlünde diplomat olmak vardı ancak Tan'ın Hukuk Fakültesinden mezun olduğu yıl Dışişleri Bakanlığı sınav açmadı. Tan'da, Dışişleri sınavına giremeyince askere gitme kararı aldı ve uzun dönem askerlik görevini asteğmen olarak tamamladı. Tan, vatan hizmetini tamamlamasına yakın Dışişleri Bakanlığını yeni sınav açtı. Sınavı kazanan Tan, 1982 yılının Temmuz ayında, çok istediği Dışişleri Bakanlığına girdi. Tan, aslen Kayseri'li olan Figen hanımla evlendi.

NEW YORK'TA SEFİL OLURUM BENİ MOSKOVA'YA GÖNDERİN

Tan, Brüksel'e, NATO Daimi Temsilciliği'ne geçici olarak görevlendirildi. Türkiye'ye dönmesinin ardından, New York'a, BM Daimi Temsilciğine görevlendirildi. Ancak bu verilen görevin tebliğ sırasında, beklenmedik bir şekilde itiraz etti ve amirine "Benim bir çocuğum var, orada nasıl geçinirim, New York'ta sefil olmayı düşünmüyorum. Duydum, Moskova açılıyormuş. Beni Moskova'ya tavsiye edin efendim' dedi' ve üçüncü kâtip olarak Moskova'ya atandı. Glasnost'un temellerinin atıldığı yıllara şahit oldu. Daha sonra Abu Dabi'ye tayin oldu.

TAN, ÖZAL'DAN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİ

Büyükelçi Namık Tan, 1989 yılında Cumhurbaşkanlığı Özel kalem müdür yardımcısı oldu. İki yıl kadar Turgut Özal ile çalıştı. Körfez Savaşında Turgut Özal'la birlikteydi. Özal'dan çok şey öğrendi. Daha sonra Büyükelçi olarak atanacağı, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nde de önce Başkatip sonra Müsteşar görevlerinde bulundu. 1995'te Türkiye'ye, Dışişleri Bakanlığı ABD Dairesi'ne şube müdürü olarak geri döndü. ABD'de Bakü-Ceyhan Boru Hattı projelerinde beraber çalıştığı Emre Gönansay'ın Dışişleri Bakanlığı döneminde ise bakanın özel kalem müdürlüğü yapan Tan bu görevine, Tansu Çiller ve İsmail Cem'in Dışişleri Bakanlığı dönemlerinde de devam etti.

İSRAİL BÜYÜKELÇİLİĞİ

Namık Tan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Dışişleri Bakanlığı döneminde, Dışişleri Bakanlığı sözcülüğüne getirildi. Sözcülük görevi sırasında Tan, en küçüğünden en büyüğüne kadar bütün basın mensuplarına eşit ve açık davrandı, 24 saat telefonunu gazetecilere hep açık tuttu ve gazetecilerin Namık Ağabey'i oldu. Türkiye'nin İsrail'de Büyükelçiliğine atanan Tan, daha sonra Dışişleri Bakanlığı Müsteşar yardımcısı olarak Türkiye'ye geri döndü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum